Reclamă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Una dintre cele mai îndrăgite rețete cu carne de miel, pentru masa de Paște este rețeta de stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță. Dacă nu ai încercat-o încă, o poți prepara în perioada Sărbătorilor Pascale, respectând această rețetă gustoasă.

Publicat: 19 aprilie 2022, 6:43

Stufatul este o mâncare tradițională românească preparată în special pentru sărbătorile Pascale. Se prepară din carne albă, precum este cea de miel sau iepure. Pe lângă carne, se adaugă mult usturoi verde, ceapă verde și pastă de roșii. În unele zone ale țării, cum ar fi în Muntenia, stufatul este nelipsit de pe masa festivă de Paște. Rețeta se prepară simplu, la cuptor sau la ceaun, cu ingrediente puține.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe lângă carne, ceapă, usturoi și pastă de roșii, un alt ingredient cheie folosit în această rețetă este vinul. Acesta ajută mult la frăgezirea cărnii și accentuează gustul preparatului.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii de preparare pentru una dintre cele mai gustoase rețete cu carne de miel.

Stufat de miel la cuptor sau ceaun – Ingrediente

Nu sunt necesare foarte multe ingrediente pentru a obține un gust delicios al stufatului, indiferent că este preparat la cuptor sau la ceaun.

Reclamă

Pentru stufat de miel:

  • 1 kg carne de miel
  • sare și piper, după gust
  • 30-40 ml de ulei
  • 3 legături de ceapă verde
  • 2 legături de usturoi verde
  • 400 gr pastă de roșii
  • 200 ml vin alb, demi-sec
  • 150 ml apă, opțional
  • 1 legătură de pătrunjel verde.

Pentru mămăliguță:

  • 1 litru de apă
  • 350 gr de mălai
  • 1/2 lingură de sare.
Reclamă

Rețetă de stufat de miel la cuptor sau ceaun – Mod de preparare

Pentru a prepara stufatul de miel cu mămăliguță, mai întâi trebuie să îți pregătești ingredientele. Folosește aceleași ingrediente indiferent de modul de preparare al stufatului. Porționează carnea în bucăți mai mici și asezoneaz-o cu sare și piper.

Curăță ceapa și usturoiul verde, clătește-le cu apă rece și toacă-le în bucăți mai mici. Le poți toca în rondele sau sub formă de bastonașe.

Cum prepari stufat de miel la cuptor

Pentru varianta de preparare a stufatului la cuptor, pune uleiul la încins într-o tigaie. Când este bine înfierbântat, rumenește carnea de miel pe toate părțile. Apoi, transferă carnea într-o tavă de cuptor. Adaugă ceapa verde și usturoiul verde, pasta de roșii și vinul.

Pune tava la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră (60 de minute). Încearcă carnea cu o furculiță, pentru a te asigura că este pătrunsă. Când s-a scurs aproape jumătate din timpului de preparare (30 minute), deschide cu grijă ușa cuptorului și întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă.

La finalul, adaugă pătrunjel verde tocat mărunt.

Cum prepari stufat de miel la ceaun

Pentru varianta de preparare a stufatului la ceaun, după ce rumenești carnea pe ambele părți în uleiul înfierbântat, adaugă vinul și puțină apă. Lasă carnea să fiarbă până când se evaporă alcoolul, apoi transfer-o în alt vas și acoper-o.

Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă-le până când se pătrund ușor. Apoi, adaugă pasta de roșii și carnea de miel. Dacă mai este nevoie, mai adaugă puțină apă, să fie carnea ușor acoperită. Mai lasă stufatul să fiarbă 10 minute, apoi poți stinge focul și presară pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Vezi multe imagini din timpul preparării stufatului de miel, accesând GALERIA FOTO!

Colaj de poze cu pașii de preparare și servire stufat de miel preparat la ceaun
Stufatul de miel poate fi preparat la ceaun sau la cuptor / Shutterstock

Cum prepari mămăliguța pentru stufat de miel la cuptor sau ceaun

Pune apa la fiert, într-un ceaun sau într-o crăticioară. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o jumătate de lingură cu sare.

Amestecă intens până când sarea se diluează, apoi adaugă 2-3 linguri cu mălai. Amestecă din nou pentru a se desface bine mălaiul în apă și lasă compoziția să atingă punctul de fierbere. Din acest moment, adaugă mălaiul treptat în timp ce amesteci continuu cu o spatulă sau cu un tel, până când mămăliga este fiartă.

Servește deliciosul stufat de miel cald, cu mămăliguță caldă sau rece. Este delicios! Iar dacă adori preparatele cu carne de miel, îți mai oferim și rețeta de cotlete de miel cu ierburi aromatice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×