Cum se prepară corect mămăliga: rețetă simplă și rapidă

Mămăliga este un preparat tradițional românesc folosit, în general, ca înlocuitor pentru pâine, dar oare câți dintre noi știm cum se prepară corect mămăliga, conform recomandărilor nutriționiștilor?

Publicat: 4 iunie 2021, 14:59

În trecut, mămăliga era considerată mâncarea de bază a oamenilor din zona rurala, mai ales în perioadele de vară, când munca la câmp nu mai lăsa timp și pentru prepararea pâinii de casă.

În zilele noastre, a devenit foarte apreciată, regăsindu-se chiar și în meniurile restaurantelor de renume. Specialiștii în nutriție ne asigură că mămăliga are un aport bogat de vitamine. Este recomandată mai ales persoanelor cu afecțiuni digestive, pulmonare, ale căilor respiratorii sau celor are suferă de anemie.

În mod tradițional, mămăliga se prepară din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă denumit tuci sau ceaun. Preparată în stilul clasic și folosită în loc de pâine, mămăliga are o consistență densă și se poate felia.

Mălaiul, sau făina de porumb, are un conținut bogat în vitamine și minerale. Dintre acestea amintim vitamina A, vitaminele B, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc. Totodată, reprezintă o sursă de antioxidanți solubili în grăsimi, ceea ce face ca mămăliga să fie foarte ușor de digerat.

Consumul regulat de mămăligă preparată corect, ajută la reglarea glucozei din sânge și este foarte recomandat diabeticilor. Are un important rol și în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor. În același timp, consumul de mămăligă ajută ficatul în a neutraliza substanțele toxice și reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatica.

Dacă nu știi deja, îți prezentăm mai jos o rețeta clasică și cum se prepară corect mămăliga.

Rețetă de mămăligă – Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 250 grame mălai (făină de porumb)
  • 10 grame sare mare, grunjoasă

Cum se prepară corect mămăliga

Mai întâ, alege un mălai bun, grișat și de granulație mai mică, pentru a scurta timpul de fierbere. Apoi, trece mălaiul prin sită pentru a îndepărta eventualele impurități.

Pune apa la fiert, într-un vas de fontă. Dacă îți lipsește acel vas din recuzita culinară, poți folosi un vas de inox cu pereți dubli.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă sarea și se amestecă intens până aceasta se topește. Una dintre regulile de bază este aceea de a nu adăuga sarea de la început, în apa rece. Aceasta va prelungi timpul de fierbere al apei. După ce s-a topit sarea, presară o mână de mălai în apa fierbinte și se amestecă intens.

Pentru a scurta timpul de fierbere a mămăligii se folosește mălai grișat / Shutterstock

Lasă să fiarbă mălaiul până când se atinge punctul de fierbere în vas. Din acest moment, adaugă treptat și restul catității de mălai.

În primă fază, amestecă intens și continuu cu un tel în formă de pară. Apoi, când compoziția de mălai începe să devină consistentă, folosește pentru a amesteca o spatulă din lemn.

Mămăliga clasică se fierbe într-un vas de fontă numit ceaun / Shutterstock

Cum se prepară mămăliga pentru a profita de beneficiile mălaiului

Mămăliga se fierbe la foc mic, amestecând constant până când tot mălaiul este bine hidratat și nu se mai simte crocant.

În trecut, mămăliga se fierbea timp îndelungat pentru a deveni consistentă și a se putea felia. Se știa că mămăliga este fiartă atunci când se desfăcea singură de pe spatula (făcăleț) cu care se amesteca.

În zilele noastre, specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să nu fierbem mălaiul timp îndelungat pentru că își pierde proprietățile. În special, pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni, precum diabetul zaharat sau afecțiuni digestive, mămăliga trebuie să aibă consistență mai moale, mai cursivă atunci când se răstoarnă din vas pe un suport rotund, de regulă din lemn. După răcire, mămăliga va deveni mai consistentă.

După fierbere, mămăliga se răstoarnă pe un suport rotund de lemn / Shutterstock

Dacă te-am convins cu rețeta de mămăligă și sfaturile despre cum se prepară corect mămăliga, te invităm să încerci și cea mai ușoară rețetă de pâine de casă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025 spune că Berbecii au nevoie de timp pentru ei ca să-și dea seama ce au de făcut. Nativii acestei zodii sunt ajutați de tranzitele cosmice pentru a avea...
2
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
3
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
4
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
5
Divertisment
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Cum a reacționat Blake Lively atunci când și-a ascultat soțul
Ryan Reynolds a glumit pe seama procesului intentat de Justin Baldoni. Blake Lively, soția actorului, a avut o reacție neașteptată atunci când și-a ascultat soțul. Cei doi au revenit în lumina reflectoarelor pentru prima...
PARTENERI