Reclamă

Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă, cu ingrediente puține

Dacă adori plăcintele sărate și ești în căutarea unei rețete savuroase, trece pe listă și rețeta de plăcintă cu ciuperci. Te vor cuceri atât gustul ei delicios, cât și aspectul, dar mai ales simplitatea ingredientelor și a modului de preparare.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 octombrie 2024, 6:39

Crusta crocantă și frumos rumenită la exterior se combină perfect cu umplutura de ciuperci, bogată și aromată. Poți opta pentru ciupercile preferate sau poți folosi o combinație din mai multe tipuri de ciuperci, pentru gusturi variate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare și mai la îndemână rămân ciupercile champignon. Acestea au și avantajul că se gătesc într-un timp mai scurt.

Pe lângă acestea, ciupercile champignon sunt apreciate și pentru beneficiile lor nutriționale. Deși nu sunt la fel de bogate în proteine ca sursele animale, ele conțin proteine de înaltă calitate. Acest aspect le face utile mai ales pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

Sunt surse excelente de vitamine precum vitamina B2 (riboflavină) și B3 (niacină), dar și vitamina D. Ciupercile conțin și minerale, precum seleniu, cupru și potasiu.

Reclamă

Descoperă și o rețetă de pizza cu ciuperci și ardei, simplă, delicioasă și de post. Mai jos, poți urmări rețeta plăcintei cu ciuperci, detaliată pas cu pas.

Plăcintă cu ciuperci – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei plăcinte de câteva ingrediente simple pentru aluat și de alte câteva ingrediente pentru umplutură, după cum poți constata mai jos.

Pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece
  • 1 ou
  • 3-4 linguri de apă rece
  • un praf de sare
  • 1 ou pentru uns.
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 500 g ciuperci
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 1 lingură de unt sau ulei
  • 2 linguri de făină
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper după gust.

Plăcintă cu ciuperci – Mod de preparare

Prima dată vei prepara aluatul. Fiind un aluat fraged, acesta are nevoie și de un timp de relaxare la rece, pentru a-l putea modela.

Umplutura de ciuperci o pregătești în intervalul de timp cât aluatul va sta la rece.

Cum prepari aluatul fraged

Trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu sarea. Scoate untul de la rece, taie-l în cuburi mici și adaugă-l în bolul cu făină. Frământă rapid untul cu făina, folosind vârfurile degetelor. Vei obține un aluat cu textură nisipoasă.

Încorporează oul și adaugă 3-4 linguri de apă rece, pentru a potrivi consistența aluatului. Nu este necesar să frămânți aluatul în exces, ci doar atât cât să devină compact.

Formează o bilă din aluat, împacheteaz-o în folie alimentară și pune-o în frigider pentru 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru plăcintă cu ciuperci

Pune untul la topit într-o tigaie și călește ceapa tocată în el, până când devine sticloasă. Adaugă usturoiul tocat și gătește-l și pe acesta timp de 1 minut.

Apoi adaugă ciupercile tăiate în felii mai grosiere. Gătește-le la foc mediu până când sosul din tigaie se reduce consistent, iar ciupercile capătă o textură ușor crocantă.

Amestecă făina cu smântâna și adaug-o peste ciuperci, amestecând energic pentru omogenizare. Mai lasă sosul de ciuperci să se prepare până când se îngroașă și devine cremos.

Asezonează totul cu sare și piper, iar după stingerea focului adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt.

Lasă umplutura de ciuperci să se răcească și între timp încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește una sau două forme de copt.

Descoperă și o rețetă de pizza Calzone, cu ciuperci și mozzarella.

Cum formezi și coci delicioasa plăcintă cu ciuperci

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți sau în patru, dacă folosești două tăvi. Așază umplutura de ciuperci între foile de aluat și unge suprafața foilor superioare cu ou bătut.

Pune tăvile în cuptor și coace plăcinta timp de 30-35 de minute sau până se rumenește frumos la exterior.

Lasă plăcinta să se tempereze bine înainte de a o porționa. O poți savura simplă, alături de o salată proaspătă de legume sau de brânzeturi. Este delicioasă și rece, servită în pauza de masă de la birou.

Spor la preparat și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fată care se bucură și zâmbește și care ține frunze în mână într-o zi însorită
Horoscop
2 zodii diurne vor avea noroc cu carul. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii guvernați de Soare sunt cei mai norocoși în această perioadă. Mai precis, 2 zodii diurne vor avea noroc cu carul din partea astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele și ce spun specialiștii...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și reprezintă acea zodie care își schimbă viața începând cu luna noiembrie 2024
Horoscop
Zodia care își schimbă viața începând cu luna noiembrie 2024. Acest nativ are parte de multe reușite
Astrologii au dezvăluit care este zodia care își schimbă viața începând cu luna noiembrie 2024. Acest nativ are parte de multe reușite pe plan personal și profesional. Este o perioadă de bun augur pentru...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie violet și stă într-o pădure de tomană în timp ce citește dintr-o carte faptul că soarta se schimbă complet pentru două semne zodiacale începând cu 25 octombrie 2024
Horoscop
Soarta se schimbă complet pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 octombrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Soarta se schimbă complet pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 octombrie 2024. Aceste semne zodiacale vor experimenta abundența și bunăstarea. Luna se va alinia cu Uranus și va forma o situație plină...
4
fată frumoasă care face yoga într-o cameră însorită cu o pisică
Horoscop
Lecțiile de viață pe care le vor învăța zodiile până pe 27 octombrie 2024. Ce spun astrele
Nativii vor avea o vedere de ansamblu a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Lecțiile de viață pe care le vor învăța zodiile până pe 27 octombrie 2024 vor rămâne cu ele o...
5
Nicole Kidman, cu părul blond prins la spate
Divertisment
Covorul roșu de la Academy Museum Gala 2024. Cum s-au îmbrăcat vedetele la eveniment
Covorul roșu de la Academy Museum Gala 2024 este din nou o sursă de inspirație pentru ținute de gală care să te scoată din anonimat. Vedetele au purtat cele mai spectaculoase look-uri pentru o...
PARTENERI
×