Ciupercile pleurotus sunt una dintre cele mai simple specii de ciuperci, care cresc la baza copacilor din pădure, dar pot fi și cultivate. Sunt gustoase și foarte ușor de preparat. Le poți găti prin fierbere, prin prăjire, sub formă de supă sau tocănițe.
Sunt consumate atât pentru savoarea lor, cât și pentru proprietățile nutritive pe care le aduc organismului. Au un conținut bogat în proteine esențiale, fibre, vitamine și minerale.
Una dintre cele mai cunoscute rețete în care se folosesc aceste ciuperci este rețeta de ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus. Se numește așa pentru că are atât gustul, cât și aspectul asemănător cu al clasicei ciorbe de burtă. Prepar-o și tu pentru a te convinge.
În continuare, îți oferim cea mai simplă rețetă cu ciuperci pleurotus.
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță – Ingrediente
- 750 gr de ciuperci pleurotus
- sare și piper după gust
- 2-3 linguri de ulei
- 1 ceapă de mărime medie
- 1-2 căpățâni de usturoi
- pătrunjel verde
- 350 gr de mălai
- 1500 ml de apă.
Rețeta ciupercilor pleurotus cu usturoi – Mod de preparare
Ai de pregătit pentru rețeta de față trei preparate simple și rapide: ciuperci la tigaie, mămăliguță și mujdei de usturoi.
Începe cu pregătirea ciupercilor, apoi a mujdeiului și la final, cu prepararea rețetei de mămăligă, pentru a fi caldă când servești preparatul.
Cum prepari ciupercile pleurotus
Clătește bine ciupercile pleurotus în apă rece și lasă-le într-o sită la scurs. Îndepărtează partea mai tare de la cozile ciupercilor, apoi taie-le în bucăți nu foarte mici, împreună cu codițele.
Așază o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și adaugă 2-3 linguri de ulei în ea. Curăță ceapa, toac-o în fâșii și adaug-o în uleiul înfierbântat. Călește-o pentru 1-2 minute amestecând-o cu o spatulă. presară și puțină sare peste ea, pentru a o înmuia mai rapid și a-i accentua gustul. Adaugă ciupercile pleurotus bine scurse.
Ceapa le va oferi gust bun și, în plus, se va transforma în sos pe parcursul tratamentului termic. Adaugă și 2 căței de usturoi curățați și tocați rondele. Și aceștia vor aromatiza plăcut ciupercile.
Prepară ciupercile la foc de intensitate medie și mai presară câte puțină sare și puțin piper peste ele. lasă ciupercile să se pătrundă bine, până când se va evapora lichidul format în tigaie.
În același timp, te poți ocupa și de prepararea mujdeiului, dar și a mămăliguței. Vezi aici și câteva sfaturi despre cât se fierbe mămăliga, conform trucurilor bunicii.
Cum prepari mujdei de usturoi
Curăță usturoiul, clătește-l cu apă rece și pune-l într-un mojar. Adaugă o linguriță de sare grunjoasă și pisează bine usturoiul până când se transformă în pastă. Presară și un praf de piper și picură câte puțin ulei în timp ce amesteci pentru omogenizare.
Nu exagera cu cantitatea de ulei pentru a nu-i influența gustul.
Cum prepari mămăligă
Pune o crăticioară sau un ceaun cu apa la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o linguriță de sare și amestecă până când sarea se dizolvă.
Adaugă 2-3 linguri de mălai, amestecând intens cu un tel, pentru a se desface bine mălaiul în apa fierbinte. Lasă mălaiul din apă să se hidrateze, apoi adăugă puțin câte puțin și restul de mălai, amestecând continuu.
Amestecă mămăliguța continuu cu o spatulă, până când mălaiul este bine hidratat și a absorbit toată apa.
Servește delicioasele ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță, calde, presărate cu pătrunjel verde, tocat mărunt.
Foarte bune sunt ciupercile și cu usturoi verde, tocat mărunt.
Tot din categoria rețetelor cu ciuperci, de post, îți recomandăm să încerci și rețeta de pate de ciuperci cu nuci.