Aceste clătite pot înlocui cu succes clătitele tradiționale, sărate. Ingredientele se combină armonios, oferind clătitelor savoare și culoare. Dovleceii aduc o textură moale și umedă, brânza oferă un gust bogat, iar mărarul adaugă o notă de prospețime și aromă. Această rețetă este simplu de realizat și poate fi adaptată în funcție de preferințele personale. Mai poți adăuga și alte ingrediente pentru gust și culoare, cum ar fi ardeii sau roșiile. Mai poți adăuga și condimentele preferate, dar și alte verdețuri proaspete.
Tot din categoria preparatelor cu dovlecei, descoperă și o rețetă de sufleu de dovlecei cu brânză. Iar în continuare poți urmări rețeta pas cu pas pentru prepararea clătitelor cu dovlecei.
Clătite de dovlecei cu brânză și mărar – Ingrediente
- 2 dovlecei medii
- 200 g brânză (telemea, feta sau brânză de vaci, după preferință)
- 2 ouă
- 100 g făină
- 1 legătură de mărar proaspăt
- 1 ceapă mică (opțional)
- sare și piper după gust
- 2-3 linguri de ulei pentru prăjit.
Rețeta clătitelor cu dovlecei – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea dovleceilor care necesită spălare și ștergere, iar dacă au coaja deteriorată, o vei curăța. Recomandat este să folosești dovlecei cruzi, astfel încât să aibă coaja subțire și să nu fie necesar să o înlături. Coaja dovleceilor este comestibilă și sănătoasă, fiind bogată în vitamine.
Răzuiește dovleceii pe răzătoarea mare și pune-i într-o sită încăpătoare. Adaugă puțină sare peste ei și lasă-i să stea timp de 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă.
Apoi, stoarce bine dovleceii răzuiți pentru a îndepărta cât mai mult lichid posibil.
Descoperă și o rețetă interesantă de chiftele de dovlecei cu couscous.
Cum prepari aluatul de clătite de dovlecei cu brânză și mărar
Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le bine. Adaugă brânza sfărâmată sau dată pe răzătoare, ceapa tocată mărunt (dacă folosești) și mărarul tocat fin. Incorporează dovleceii storși și amestecă bine.
Adaugă făina treptat, amestecând continuu, până când obții un aluat omogen. Dacă aluatul este prea gros, poți adăuga puțină apă sau lapte. Potrivește gustul aluatului cu sare și piper.
Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și adaugă puțin ulei.
Cu ajutorul unei linguri mari, pune porții din aluat în tigaie și aplatizează-le ușor cu spatele lingurii pentru a forma clătite micuțe.
Prăjește clătitele timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante.
Apoi, scoate clătitele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Clătitele de dovlecei cu brânză și mărar pot fi servite calde, simple sau alături de o salată verde sau de un sos de iaurt.
Pentru o notă mai picantă, poți adăuga în aluat ardei iute tocat mărunt sau fulgi de ardei iute, iar pentru un plus de aromă, poți adăuga usturoi tocat fin sau pudră de usturoi.
Dacă optezi pentru varianta fără gluten, poți înlocui făina de grâu cu făină de orez sau făină de migdale.
Dacă dorești să-ți sporești colecția de rețete cu dovlecei, mai poți încerca și rețeta de rulouri de dovlecei cu brânză în sos de roșii.