Sufleul este un preparat culinar din bucătăria franțuzească, a cărui denumire este soufflé. Rețeta sufleurilor se prepară dintr-un dintr-un sos alb de făină, celebrul sos Bechamel, amestecat cu gălbenușuri de ouă. La acesta se pot adăuga brânzeturi, legume sau cărnuri, dar și albușurile bătute spumă.
Textura sufleurilor este ușor asemănătoare cu a unei budinci, dar mai pufoasă, mai aerată. Poți prepara sufleu și ca aperitiv sau fel principal, dar și ca desert. Sufleurile de vanilie sau cele de ciocolată sunt foarte apreciate în toate bucătăriile lumii.
Îți oferim mai jos rețeta sufleului de dovlecei cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru a te convinge și tu de gustul delicios și aspectul apetisant al acestuia.
Sufleu de dovlecei cu brânză – Ingrediente
- 50 gr de unt gras
- 50 gr de făină
- 250 ml lapte
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță cu pudră de nucșoară (opțional)
- 2 dovlecei cruzi
- 250 gr brânză sărată de vaci
- 100 g parmezan răzuit
- pătrunjel verde și mărar verde
- 2 linguri de pesmet + unt pentru uns formele de copt
- puțin cașcaval răzuit pentru decor.
Rețeta sufleului de dovlecei cu brânză – Mod de preparare
Se începe cu prepararea sosului bechamel, care necesită un timp de fierbere și un timp de răcire înainte de a adăuga celelalte ingrediente. Descoperă care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a face și tu acest sos celebru în întreaga lume.
Cum prepari sos bechamel pentru sufleu de dovlecei cu brânză
Pune laptele la încălzit într-o cratiță și lasă-l până când atinge punctul de fierbere. Pune untul la topit într-o tigaie adâncă, iar când se topește, adaugă toată făina. Amestecă intens până când făina absoarbe tot untul.
Apoi, adaugă laptele fierbinte puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ai terminat de adăugat laptele, adaugă sarea și pudra de nucșoară și mai fierbe sosul pentru 2-3 minute. Stinge focul, adaugă parmezanul răzuit și amestecă până când acesta este bine încorporat în sos. Lasă sosul la răcit și ocupă-te de celelalte ingrediente.
Spală dovleceii, șterge-i bine și dă-i pe răzătoarea mare. Presară sare peste răzătura de dovlecei și pune-o într-o sită, la scurs. Răzuiește și brânza sărată. Spală pătrunjelul și mărarul și toacă-le mărunt.
Separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri presară puțină sare și bate-le cu un tel, sau cu mixerul ca pentru rețeta de bezea. Când ai sosul răcit și toate celelalte ingrediente pregătite poți porni cuptorul la 200 de grade Celsius.
Cum montezi și coci deliciosul sufleu de dovlecei cu brânză
Peste sosul bechamel răcit adaugă unul câte unul, gălbenușurile. Omogenizează compoziția, apoi adaugă brânza răzuită, verdeața tocată și dovleceii răzuiți, dar bine scurși de lichid. La final, adaugă lingură cu lingură albușurile bătute. Omogenizează ușor compoziția pentru sufleu, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca la rețeta de pandișpan.
Unge formele de copt cu puțin unt și presară pesmet în interior. Umple-le pentru 3/4 din capacitate cu compoziția pentru sufleu. Așază-le într-o tavă și pune-le în cuptorul încălzit. Lasă-le pentru 25-30 de minute, sau până când sunt frumos rumenite la suprafață.
Scoate formele cu sufleu de dovlecei din cuptor și presară cașcaval răzuit pentru un aspect plăcut. După ce vei savura deliciosul sufleu, și vei mai dori să testezi și alte preparate cu dovlecei, îți recomandăm rețeta de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc.