Deserturile de post nu sunt cu nimic mai prejos decât cele clasice, dacă știm să combinăm perfect ingredientele. Găsim în magazine o varietate de ingrediente speciale, preparate din vegetale. Deci nu avem motive să nu pregătim deserturi delicioase și, poate, mai sănătoase, în perioadele de post.
Pentru a prepara clătite în varianta de post, laptele clasic are o varietate de substituenți: lapte de soia, lapte de orez, lapte de cocos, etc. Iar clasicul unt se poate înlocui, cu succes, cu unt de cocos, unt de arahide, chiar și cu unt de cacao. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării delicioaselor clătite în varianta de post.
Clătite pufoase de post – Ingrediente
- 750 ml lapte de soia
- 250 ml apă minerală
- 350 gr făină
- 50 gr zahăr
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- coajă de lămâie
- coajă de portocale
- vanilie
- un praf de sare
- 30 ml ulei de floarea soarelui
Clătite pufoase de post – Mod de preparare
Mult mai simplu se prepară aluatul pentru clătitele de post. Dacă la clătitele clasice pierdem ceva mai mult timp pentru a amesteca bine ouăle, la cele de post este mai ușor.
Cum se prepară aluatul pentru clătite în varianta de post
Amestecăm mai întâi uleiul cu zahărul până acesta din urmă se diluează. Este opțional a adăuga ulei în aluat, însă este recomandat pentru a nu ieși clătitele uscate. Neavând ouă în compoziție, textura clătitelor nu va fi pufoasă. Însă, adăugând puțin ulei, dar și puțin bicarbonat de sodiu, ajutăm aluatul să se apropie ca textură de cel clasic.
După ce amestecăm bine uleiul cu zahărul adăugăm coaja de lămâie și de portocală, răzuite foarte fin. Adăugăm și esență de vanilie, sau interiorul de la o păstaie de vanilie. Dacă nu vă plac aromele intense în compoziție, puteți opta doar pentru o singură aromă. Apoi adăugăm laptele vegetal, omogenizăm amestecul și încorporăm făina cernută împreună cu bicarbonatul de sodiu. La final adăugăm și apa minerală și lăsăm aluatul pentru clătite pufoase de post să se odihnească 10 minute.
Pentru a coace clătitele, mai întâi ungem tigaia cu puțin ulei și o punem la încins, la foc mediu spre mare. Întindem un strat subțire de aluat la baza acesteia, atunci când se încinge. Rumenim clătitele pe ambele părți, având grijă constantă la intensitatea focului.
Cu ce mai puteți înlocui laptele vegetal pentru aluatul de clătite?
Dacă nu găsiți lapte vegetal atunci când doriți să preparați clătite de post, îl puteți înlocui cu suc natural de fructe. Sucurile de portocale, mandarine, sau clementine sunt chiar ideale, mai ales că sunt și acide. Sucul de mere este la fel de bun. Berea poate înlocui cu succes laptele vegetal, chiar și berea fără alcool. Uleiul de floarea soarelui se poate înlocui cu ulei de cocos.
Clătitele pufoase de post se pot servi umplute cu gem sau dulceață. Pot fi umplute și cu diverse creme, tot de pos. Dar pot fi servite și simple, cu fructe proaspete, sau pudrate cu zahăr.