Fasolea boabe este unul dintre alimentele preferate, mai ales, în perioadele de post. Este preferată atât pentru gust cât și pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului.
Boabele de fasole au un conținut bogat de fibre si proteine și, foarte important de știut, au un indice glicemic scăzut. Dar pe lângă acestea, fasolea mai conține și calciu, potasiu, acid folic, fosfor, magneziu și fier.
În plus, are avantajul că se poate găti în multe feluri, dar în cele mai simple moduri. Urmăriți mai jos ingredientele necesare și modul de preparare a uneia dintre cele mai simple rețete de post.
Ciorbă de fasole – Ingrediente
- 500 gr fasole albă, boabe
- 2 buc. ceapă
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 ardei gras, roșu
- 250 gr roșii cuburi din conservă
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- cimbru uscat
- tarhon uscat
- 2 foi de dafin
- sare și piper
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 3 litri de apă
Ciorbă de fasole – Mod de preparare
Boabele de fasole, atent selecționate, se clătesc în mai multe ape reci. Apoi se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Se fierb pentru câte 4-5 minute în două etape. Apa se aruncă și boabele de fasole se clătesc și se pun din nou la fiert. Abia în a treia apă se lasă să fiarbă definitiv.
Când boabele de fasole încep să se pătrundă, se adaugă în vas o ceapă tocată mărunt. Imediat se mai adaugă un morcov, curățat și tocat și un păstârnac, de asemeni, curățat și tocat mărunt.
Într-o tigaie, pe foc, se pune ulei la încins și se călesc ușor în el, o ceapă tocată și un morcov dat pe răzătoare. Se stropesc ușor cu zeamă de la fasole, pentru a se pătrunde bine. Peste acestea, se adaugă roșiile din conservă, pasate. Este recomandat să folosim conserve de roșii mai acrișoare. Dau gust mai bun ciorbei, o acresc ușor. Sau, putem folosi borș pentru a acri fasolea. Adăugăm în acest sos și două foi de dafin și puțin cimbru uscat.
Când fasolea din vas este bine fiartă, adăugăm sosul de roșii, dar nu înainte de a înlătura foile de dafin. Foile de dafin nu se fierb timp îndelungat deoarece devin amare. Se lasă doar câteva minute, atât cât să aromatizeze ușor preparatul.
Cum potrivim gustul ciorbei de fasole
Se mai lasă delicioasa ciorbă de fasole să fiarbă 6-8 minute împreună cu sosul de roșii. În acest timp se adaugă și un ardei gras tocat cuburi, puțin tarhon uscat și se potrivește gustul cu sare și piper.
După stingerea focului, se adaugă pătrunjel verde tocat mărunt, pentru un plus de prospețime. Foarte bun este și leușteanul verde. Însă acesta se va adăuga cu 5 minute înainte de stingerea focului.
Tarhonul adăugat în ciorba de fasole îi conferă o aromă tare plăcută. Este foarte recomandat, alături de cimbru în ciorbele de fasole ușor acrișoare.
Ciorba de fasole este foarte gustoasă servită caldă, cu pâine de casă și ceapă verde. Dar merge de minune și ceapa roșie, sau un ardei iute.