Compot de piersici pentru iarnă

Dacă ți-ai propus să umpli rafturile din cămară cu multe borcane de gem și dulceață de fructe, nu uita să faci loc și pentru câteva borcane cu compot. Și cum este sezonul piersicilor cu miez cărnos și aromat, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de compot de piersici pentru iarnă.

Maria Udrea
Publicat: 2 august 2022, 6:12

Piersicile, ca și caisele și nectarinele, sunt fructe aromate cu conținut bogat în nutrienți, vitamine și antioxidanți. Sunt bogate în fibre, cu rol important în echilibrarea tranzitului intestinal și, în același timp, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv. Pot fi consumate proaspete pentru a beneficia de proprietățile lor, dar se pot și conserva pentru iarnă.

Poți prepara din piersici gem, dulceață, compot, suc și nectar, dar și alte rețete culinare. Cea mai simplă rețetă cu piersici este rețeta de compot. Ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Compot de piersici pentru iarnă – Ingrediente

  • 2 kg piersici coapte, dar mai ferme
  • 2-3 linguri de zahăr/borcan
  • 1 plic zahăr vanilinat/borcan
  • 1 linguriță cu suc de lămâie/borcan
  • apă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

Rețetă de compot din piersici – Mod de preparare

Începe cu pregătirea borcanelor și a ustensilelor de lucru. Ai nevoie de 4-5 borcane de 800 ml și de o cratiță încăpătoare, cu pereții mai înalți decât ai borcanelor. Mai ai nevoie de un cuțit mic pentru tăiat legume.

Spală bine borcanele și capacele și lasă-le la scurs. Apoi, pune borcanele la sterilizat într-o cratiță cu apă fierbinte. Adauga și capacele și lasă-le acolo până când pregătești piersicile.

Pune multă apă într-o cratiță și adaugă bicarbonatul de sodiu. Amestecă bine în apă până când bicarbonatul este diluat. Adaugă piersicile în cratița cu apă și spală-le bine.

Bicarbonatul de sodiu ajută ca toate impuritățile din puful fin de pe coaja de piersică să fie eliminate. Varsă apa cu bicarbonat și clătește bine piersicile cu apă rece. Cu ajutorul cuțitului, pentru legume taie piersicile în jumătăți sau în sferturi și îndepărtează sâmburii. Dacă ai piersici de mai multe dimensiuni, pe cele mai mici le poți lăsa întregi, fără a le îndepărta sâmburii. Pune-le în borcane separate. Când ai borcanele și piersicile pregătite, poți începe procesul de preparare a compotului.

Cum prepari compot de piersici pentru iarnă

Așază în fiecare borcan pregătit bucăți de piersici bine îndesate, până când se dumplu borcanele. Presează piersicile cu atenție pentru a nu le strivi. Adaugă în fiecare borcan zahărul, zahărul vanilinat și sucul de lămâie. Apoi toarnă apă plată până la filetul borcanului.

Vezi mai multe imagini cu compotul de piersici în GALERIA FOTO!

Sucul de lămâie adăugat contribuie la menținerea fermă a piersicilor / Profimedia Images

Închide borcanele cu capacele aferente și pune-le într-o cratiță la baza căreia ai așezat un ștergar mic de bucătărie.

Așază cratița cu borcane pe ochiul aragazului și toarnă apă în ea până la filetul borcanelor. Este ideal să folosești borcane de aceleași dimensiuni. Aprinde aragazul și fierbe compotul pentru15 minute din momentul în care apa începe să clocotească.

După acest interval de timp, stinge focul și lasă borcanele în apa fierbinte până când se răcesc. Șterge-le de apă, etichetează-le cu data preparării și pune-le în cămară. Te poți bucura de gustul compotului de piersici la mic dejun, în sezonul rece. Nu uita că mai poți folosi piersicile din compot și la rețete de deserturi. Îți oferim și o rețetă de ruladă diplomat în care poți folosi piersicile din compot.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI