Gemul de piersici este ideal pentru a fi savurat dimineața la micul dejun, alături de un ceai aromat și bun. Tartinat pe felii de pâine simple sau prăjite, poate fi un adevărat răsfăț culinar. Dar poate fi folosit și la diverse rețete de prăjituri sau torturi. Se prepară simplu și nu necesită conservanți pentru a se păstra timp îndelungat în cămară.
Rețetele de gem din fructe sunt mult mai simplu de preparat în comparație cu rețetele de dulceață din fructe. Nu necesită fierberea siropului separat și nu necesită nici cantități mari de zahăr. Așadar, nu ai motive să nu prepari și tu o rețetă de gem. Dacă nu știi cum, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te bucura și tu de acest preparat.
Rețeta gemului de piersici – Ingrediente
- 3 kg piersici
- 1,5 kg zahăr
- sucul de la o lămâie
Gem de piersici – Mod de preparare
Spală bine piersicile și lasă-le într-o sită la scurs și pregătește o cratiță de inox cu pereți dubli.
Cu un cuțit cu lamă subțire taie piersicile în jumătăți, apoi îndepărtează-le sâmburii. Dacă folosești piersici de grădină cu mult puf pe exterior, ar fi indicat să le îndepărtezi și coaja. Poți răzui coaja piersicilor cu ajutorul curățătorului de legume (econom) sau cu lama subțire a unui cuțit mic de legume. În caz contrar, coaja piersicilor va rămâne tare în timpul fierberii și este și inestetică.
După ce ai curățat piersicile, cântărește-le și toacă-le în cuburi mici. Adaugă peste ele jumătate din cantitatea lor de zahăr. Poți pune și mai puțin dacă nu dorești un gem dulce. Amestecă bine piersicile cu zahărul și lasă-le deoparte 2-3 ore pentru a se forma siropul. În acest interval de timp, mai amestecă de 2-3 ori piersicile cu zahărul.
Cum se fierbe deliciosul gem de piersici
După ce s-a topit zahărul și format suficient sirop, pune cratița cu piersici pe plită, la foc mediu. Lasă fructele să fiarbă în sirop până se formează spumă deasupra. Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtează spuma și micșorează intensitatea focului la minim.
Lasă gemul să fiarbă la foc mic timp de 40-50 de minute, până când se pasează cuburile de piersici și obții o pastă consistentă și frumos colorată. Spre finalul procesului de fierbere, adaugă și sucul de lămâie, proaspăt stors.
În ultimele 10 minute de fierbere a gemului, ocupă-te de procesul de sterilizare a borcanelor. Spală bine, cu detergent de vase, borcanele și capacele din dotare, clătește-le foarte bine și lasă-le la scurs. Așază într-o tavă de cuptor și borcanele și capacele. Pune tava în cuptor la 180 de grade și lasă borcanele 7-8 minute pentru a se steriliza.
Pune dulceața fierbinte în borcanele fierbinți și închide-le ermetic cu capacele. Nu uita să folosești mănuși de bucătărie pentru a evita accidentarea!
După ce ai umplut borcanele și le-ai închis bine, așază-le înapoi în tavă și pune tava în cuptorul cald. Lasă borcanele cu gem de piersici în cuptor, cu focul stins, până se vor răci complet. Le etichetezi frumos și le treci în cămară.
Spor la preparat gemul de piersici și poftă bună la savurat!