Consumul de cireșe amare: beneficiile acestor fructe de sezon

Cireșele sunt vedetele verii alături de pepene. Puțini sunt cei care însă apreciază gustul surorilor lor mai mici și mai acrișoare. Hai să descoperim împreună ce efecte poate avea asupra sănătății consumul de cireșe amare.

Andrada Marinică
Publicat: 1 iunie 2022, 8:05
Antioxidanții din cireșele amare ajută la reducerea inflamației din organism / Shutterstock

Chiar dacă nu toată lumea le acceptă, acestea au o cantitate mare de antioxidanți și minerale care contribuie la sănătatea organismului. Gustul lor amărui îi face pe mulți să le evite. Specialiștii însă le recomandă în dieta zilnică datorită conținutului mare de vitamine.

Consumul de cireșe amare: beneficii

Cireșele amare au în compoziție peste 70% apă, restul de 30% însemnând vitamina B, vitaminele A, C, E si PP; minerale, fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu și zinc.

Antioxidanții din cireșele amare ajută la reducerea inflamației din organism. Consumul lor poate ajuta la tratarea unor boli de rinichi, ajută la reglarea nivelului de somn și îmbunătățește sănătatea cavității bucale.

Deși dimensiunile lor nu sunt mari, cireșele amare au un conținut ridicat de subtanșe nutritive. Acestea pot reduce riscul de a dezvolta mai multe boli și pot ameliora simptomele multora din cele existente.

Și rubarba are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului, mai ales în tratarea bolilor de rinichi.

Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi

Cireșele amare conțin polifenoli, care sunt de fapt proprietăți antioxidante. Acestea contribuie în mod semnificativ la lupta organismului contra radicalilor liberi.

Culoarea închisă a cireșelor amare este dată de conținutul ridicat de antocianine, pigmenți vacuolari solubili în apă care, în funcție de pH, pot să aibă culorile roșu, violet sau albastru.

Cireșele amare ajută la îmbunătățirea calității somnului

Cireșele amare sunt singura sursă naturală de melatonină. Acesta din urmă este o subtanță eliberată în organism care ajută la o stare de relaxare și te poate ajuta să ai parte de somn odihnitor. Doctor Russell J. Reiter, neurolog la Centrul pentru Sănătate şi Ştiinţă, din cadrul Universităţii din Texas, din San Antonio este cel care a descoperit că cireșele amare conțin melatonină.

Contribuie la tratarea bolilor musculare

Cireșele amare consumate în dieta zilnică ajută la tratarea bolilor musculare, previn îmbătrânirea, și reduc riscul afecțiunilor inflamatorii.

Cireșele amare ajută la sănătatea cavității bucale

Aceste fructe mici pot avea un efect miraculos în tratarea bolilor cavității bucale. Cariile dentare apar de cele mai multe ori din cauza unei igiene orale necorespunzătoare sau din cauza alimentației. Substanțele care se află în compoziția cireșelor amare ajută la blocarea plăcii bacteriene, care poate forma cariile și duce la degradarea danturii.

Sunt un ajutor în tratarea bolilor reumatice

Cireșele amare sunt indicate de specialiști în tratarea bolilor reumatice, hipertensiune arterială sau chiar în tratarea și prevenirea constipației. Tratamentul cu cireșe amare, fie ele consumate în stare pură sau sub formă de ceai, elimină treptat durerile, împiedică apariţia proceselor degenerative și redă mobilitatea articulară.

Efecte secundare

Consumul de cireșe amare poate avea și efecte secundare. O cantitate mare poate duce la indigestie, diaree, iar zahărul și caloriile din conțintul lor sunt o problemă pentru cei care de exemplu se confruntă cu diabetul. Cu toate acestea, e foarte important de reșinut că tratarea unei probleme cu aceste fructe minune se face sub supravegherea medicului specialist. Se recomandă un consum moderat, conform indicațiilor specialiștilor.

Cele mai cunoscute soiuri de cireșe amare din România sunt: Amar de Maxut, Amar de Galata Silva şi Amara. Specialiștii le recomandă pe oricare dintre ele, datorită ajutorul inestimabil în tratarea mai multor boli comune.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
3
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
4
Divertisment
Transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe stradă la 88 de ani
Aceasta este transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe vedeta în vârstă de 88 de ani. Actrița a ieșit la plimbare și s-a bucurat de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI