Un studiu publicat în revista Nutrients luna trecută sugerează că ar putea fi posibil ca o căpșună pe zi să țină bolile mintale departe.
Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati (UC) au studiat un total de 30 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani care prezentaseră simptome de declin cognitiv ușor.
Consumul unui fruct popular ar putea ajuta la reducerea riscului de demență
Participanților li s-a spus să evite să mănânce fructe de pădure. În schimb, ei au adăugat un pachet de pulbere de supliment în apă în fiecare dimineață, potrivit unui comunicat de presă al UC.
Pentru jumătate din grup, pudra conținea căpșuni. Apoi, participanții au fost rugați să finalizeze teste pentru a-și măsura memoria și alte funcții cognitive. Li s-a analizat și starea de spirit, semnele de depresie și datele metabolice.
Cercetătorii au stabilit că persoanele care au băut pulberea infuzată cu căpșuni au avut „o interferență de memorie redusă”, în comparație cu cei care nu au băut.
„Interferența redusă a memoriei se referă la mai puțină confuzie a termenilor legați semantic pe un test de învățare a listei de cuvinte”, a spus cercetătorul principal Robert Krikorian, profesor emerit la Departamentul de Psihiatrie și Neuroscience Comportamentală al Colegiului de Medicină UC, într-un comunicat de presă.
„În general, se crede că acest fenomen reflectă un control executiv mai bun în ceea ce privește rezistența la intruziunea cuvintelor care nu sunt țintă în timpul testării memoriei”.
Cei care au primit pudra de căpșuni au experimentat, de asemenea, simptome depresive reduse. Ei au avut și un control emoțional mai bun, a remarcat Krikorian.
„Există date epidemiologice care sugerează că persoanele care consumă căpșuni sau afine în mod regulat au o rată mai lentă de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă”, a spus cercetătorul principal Robert Krikorian, profesor emerit la Departamentul de Psihiatrie și Neuroștiințe Comportamentale al Colegiului de Medicină din UC.
Riscul de demență crește cu înaintarea în vârstă
Acest studiu a venit în urma cercetărilor anterioare pe care Krikorian le-a publicat în 2022. Atunci a descoperit că afinele ar putea reduce, de asemenea, riscul ca persoanele de vârstă mijlocie să dezvolte demență mai târziu în viață.
Se crede că beneficiile pentru sănătate ale căpșunilor provin din antioxidanții numiți antociani. Ei au fost legați de un risc redus de cancer, boli de inimă, inflamație, diabet și obezitate.
Fructul conține, de asemenea, micronutrienți numiți elagitanin și acid elagic. Ambele generează beneficii cognitive și metabolice pentru sănătate, a adăugat Krikorian.
De asemenea, cercetătorul a emis ipoteza că căpșunile ar putea îmbunătăți funcția cognitivă prin reducerea inflamației din creier.
„Abilitățile executive încep să scadă la mijlocul vârstei și excesul de grăsime abdominală, ca în rezistența la insulină și obezitatea. Va tinde să crească inflamația, inclusiv la nivelul creierului”, a spus Krikorian în comunicat.
„Așadar, s-ar putea considera că eșantionul nostru de vârstă mijlocie, supraponderal și prediabetic a avut niveluri mai mari de inflamație. Au contribuit la o afectare cel puțin ușoară a abilităților executive”, a continuat el.
„Căpșunile conțin substanțe nutritive benefice, inclusiv antocianine, elagitanine și acid elagic. Toate acestea pot ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice, reducând în același timp inflamația.”
„În consecință, efectele benefice pe care le-am observat ar putea fi legate de moderarea inflamației în grupul de căpșuni”.
Privind în perspectivă, Krikorian a cerut mai multe studii pentru a analiza grupuri mai mari de oameni. Vrea să-i analizeze în timp ce consumă diferite doze de suplimente care conțin căpșuni.
Alți cercetători care susțin beneficiile căpșunilor
Dieteticianul înregistrat, Erin Palinski-Wade, din New Jersey, autoarea cărții „2 Day Diabetes Diet” și creatorul The Blood Sugar Fix, a remarcat că căpșunile sunt o sursă excelentă de antioxidanți care pot lupta împotriva inflamației din organism.
„Căpșunile conțin substanțe nutritive benefice, inclusiv antocianine, elagitanine și acid elagic. Toate acestea pot ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice, reducând în același timp inflamația”, a spus ea.
„Deoarece rezistența la insulină este un precursor al unei varietăți de boli, inclusiv demența, adăugarea de alimente bogate în nutrienți la dietă care ajută la inversarea rezistenței la insulină ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra cogniției”.
Palinski-Wade a remarcat, de asemenea, că s-a demonstrat că consumul de căpșuni scade tensiunea arterială și îmbunătățește capacitatea antioxidantă. Ambele pot ajuta la combaterea riscului de demență.
„Deși aceste studii sugerează că căpșunile pot avea beneficii cognitive, este nevoie de mai multe cercetări cu dimensiuni mai mari ale eșantionului și perioade mai lungi de urmărire pentru a confirma aceste constatări, dar rezultatele de până acum sunt foarte promițătoare”, a adăugat ea.