Există și situații în care aceste plăci se pot desprinde și forma cheaguri. Ele te pot expune riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Consumul zilnic de suc de merișoare are un efect neașteptat asupra organismului
Deși grăsimile saturate și grăsimile trans în alimentație ar trebui să prevină formarea acestor plăci, există și alimente pe care ar trebui să le consumi pentru a asigura o sănătate cardiovasculară bună.
Printre alimentele care pot ajuta la scăderea colesterolului prin fitochimicele pe care le conțin se numără și sucul de merișoare.
O meta-analiză și o revizuire din 2024, publicate în Nutrients, au analizat 16 studii despre efectele merișorului asupra colesterolului. Studiul nu s-a limitat doar la sucul de merișor, așa că a inclus și suplimente sub formă de capsule, pulbere și tablete.
După ce au analizat toate datele adunate, cercetătorii au stabilit că consumul de merișor în toate formele studiate a ajutat la îmbunătățirea colesterolului total și a colesterolului cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL).
Este însă nevoie de mai multe cercetări înainte de a face o recomandare standard. Discută cu medicul despre folosirea suplimentelor de merișoare și suc de merișoare pentru a scădea colesterolul.
Cum te ajută sucul de merișoare în scăderea colesterolului
Deși nu există suficiente dovezi, ai mai jos ceea oamenii de știință au descoperit până acum despre el în studiile lor.
Un studiu controlat din 2018, găsit în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, a determinat participanții să bea 400 de mililitri de suc de merișoare timp de opt săptămâni. În acest studiu, s-a descoperit că sucul a ajutat la creșterea nivelului de HDL al oamenilor care au luat parte la studiu.
De asemenea, un studiu controlat din 2021 publicat în revista Nutrients a analizat modul în care suplimentarea cu suc de merișoare a afectat diverși factori de risc pentru bolile de inimă la adulții de vârstă mijlocie cu supraponderalitate și obezitate. Pentru a realiza studiul, jumătate dintre oameni au băut 500 de mililitri de suc de merișoare în fiecare zi. Cealaltă jumătate a băut un suc placebo. După opt săptămâni, grupurile și-au schimbat locul. Probele de sânge și măsurătorile vasculare au fost efectuate la începutul studiului și după terminarea lui. Printre constatările studiului a fost faptul că concentrația LDL a crescut semnificativ fără a afecta concentrația LDL.
Studiile sugerează că merișoarele pot inhiba creșterea bacterilor rele în organism. Anumite substanțe din compoziția acestor fructe pot lupta împotriva virusurilor și a microbilor. Un studiu din 2011 a arătat că merișoarele au inhibat creșterea a șapte microbi bacterieni. Cu toate acestea, nu a evaluat dacă aceste efecte ar putea fi posibile și asupra organismului uman.