Reclamă

Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă cu gust de copilărie

Dacă îți este dor de gustul deserturilor din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe fragede cu gem și nuci. Chiar dacă vei petrece mai mult timp modelând cornulețele, gustul lor delicios merită din plin efortul și timpul alocate.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 februarie 2024, 6:01

Cornulețele fac parte dintre cele mai populare deserturi care se prepară pentru platouri festive sau pentru diferite rânduieli bisericești. Nu necesită ingrediente multe, se prepară destul de ușor și sunt foarte spornice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există o mulțime de rețete pentru cornulețe, cu aluaturi și umpluturi diferite. Cele mai cunoscute sunt rețetele de cornulețe umplute cu gem sau rahat.

Descoperă și rețeta cornulețelor umplute cu rahat, din carnețelul bunicii, îngălbenit de vreme. Iar în continuare te invităm să urmărești lista de ingrediente și pașii necesari preparării cornulețelor cu gem și nuci.

Cornulețe fragede cu gem și nuci – Ingrediente

Pentru prepararea cornulețelor, ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluatul fraged și de o listă foarte scurtă pentru umplutura acestuia.

Reclamă

Pentru aluat fraged:

  • 550 gr făină
  • 250 gr untură de porc sau 300 gr unt gras
  • 1 ou
  • 1 linguriță praf de copt
  • 50 ml apă
  • 2 linguri de oțet
  • un praf de sare
  • aroma la alegere
  • zahăr pudră pentru decor.

Pentru umplutură:

  • 350 gr gem de prune sau marmeladă
  • 150 gr nuci măcinate.
Reclamă

Cornulețe fragede cu gem și nuci – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor necesare aluatului fraged de cornulețe. Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea și praful de copt. Lasă acest amestec deoparte și adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente.

Cum prepari aluatul fraged pentru cornulețe

Creează un loc adânc la mijlocul făinii din bol și pune acolo oul, untura rece sau untul rece tăiat în cuburi. Amestecă toate aceste ingrediente, turnând treptat și apa, oțetul și esența. Când începe să se contureze aluatul, frământă-l rapid pentru a deveni omogen.

Modelează aluatul sub formă sferică, așază o folie de prospețime peste bol și pune-l la frigider pentru cel puțin o oră. În acest interval de timp, glutenul din făină se va dezvolta, iar aluatul va deveni elastic.

Descoperă și o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao.

Cum modelezi și coci cornulețe fragede cu gem și nuci

Înainte de a scoate aluatul din frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește și cea mai mare tavă a cuptorului, așezând hârtie de copt în ea.

Răstoarnă aluatul din bol pe masa presărată cu făină și împarte-l în 6 părți aproximativ egale.

Întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul aproximativ de 20-22 cm. Apoi, secționează foile de aluat în câte 8 forme triunghiulare. Amestecă gemul cu nuca măcinată și pune câte o linguriță din amestecul rezultat la baza triunghiurilor. Rulează-le de la bază către vârf.

Cornuleț modelat, alături de aluat
Cornulețele se modelează în mărimi micuțe / Shutterstock

Transferă cornulețele în tava pregătită, așezându-le la mici distanțe unele față de altele.

Tavă cu cornulețe înainte de coacere
Cornulețele se coc într-un timp scurt / Shutterstock

Introdu tava în cuptor și coace delicioasele cornulețe fragede cu gem și nuci pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. După coacere, tăvălește-le pe toate părțile prin zahăr pudră, cât încă sunt fierbinți.

Cornulețe fragede cu gem și nuci pe un blat de lemn
Cornulețele se păstrează până la șapte zile / Shutterstock

Pentru a le păstra timp mai îndelungat, depozitează-le în cutii de carton cu capac sau cutii metalice. Pune-le în cămară și te poți bucura de ele până la 7 zile.

Pentru zilele în care vei ține post, trece pe lista de preparat și rețeta de cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×