Reclamă

Cozonac cu fistic. Rețetă delicioasă pe care trebuie să o încerci

Acest cozonac cu fistic este o reinterpretare elegantă și rafinată a cozonacului clasic. Este o combinație între tradiție și finețe mediteraneeană.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 aprilie 2025, 5:46

Aluatul acestui cozonac rămâne pufos, ușor vanilat, iar umplutura de fistic, cremoasă, ușor crocantă și aromată, adaugă o notă luxuriantă. Gustul e bogat, ușor untos, cu gust dulce-amărui discret, oferit de fisticul măcinat. Este perfect pentru ocazii speciale, dar și pentru un răsfăț de weekend.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cozonacul are un miez pufos, auriu, cu un miros cald de unt și vanilie. Umplutura de fistic e fină, cu note untoase, ușor crocante de la bucățelele de fistic mai mari. Gustul este echilibrat, fără a fi exagerat de dulce, dar cu un aer de desert sofisticat.

Este o alegere minunată pentru sărbători sau un cadou gourmet pentru cineva drag. Descoperă și o rețetă de cozonac împletit și umplut cu mac și stafide. Mai jos poți urmări rețeta cozonacului cu fistic detaliată cu listă de ingrediente și pașii de urmat, pentru a o prepara și tu.

Cozonac cu fistic – Ingrediente

Ingredientele pentru acest cozonac sunt dintre cele comune rețetelor tradiționale, diferența constând în cele pentru umplutură. Urmărește mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 3 gălbenușuri
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt (moale)
  • 1 plic zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 lingură ulei pentru frământat.

Pentru umplutura de fistic:

  • 150 g fistic decojit, nesărat (ideal crud, nu prăjit)
  • 80 g zahăr pudră
  • 50 g unt moale
  • 1 albuș
  • 1 linguriță esență de migdale sau vanilie
  • 1-2 linguri lapte, dacă e nevoie pentru consistență.
Reclamă

Pentru uns:

  • 1 ou bătut sau lapte (pentru o variantă fără ou)
  • zahăr pudră sau fistic măcinat pentru decor.

Cozonac cu fistic – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea drojdiei. Încălzește ușor laptele și dizolvă în el drojdia împreună cu o lingură de zahăr. Lasă compoziția obținută să stea 10 minute, până se activează compușii din drojdie, iar aceasta devine spumoasă.

Cum prepari aluatul

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie și un praf de sare.

Într-un bol mare, pune făina și toarnă peste ea drojdia activată și amestecul de gălbenușuri.

Frământă timp de 5 minute, apoi începe să adaugi untul moale, câte o lingură o dată, frământând până se încorporează.

Continuă să frămânți 10-15 minute până obții un aluat elastic, ușor lipicios, dar neted.

Acoperă-l și lasă-l la dospit 1-1,5 ore, până își dublează volumul.

Pregătirea cremei de fistic

Mărunțește fisticul într-un robot până obții o pastă granuloasă.

Adaugă zahărul pudră, untul moale, esența și albușul. Mixează până obții o cremă tartinabilă. Dacă e prea groasă, poți adăuga 1-2 linguri de lapte. Descoperă și o rețetă de cremă de fistic.

Cum formezi și coci cozonac cu fistic

Răstoarnă aluatul dospit pe blatul ușor uns. Împarte-l în două bucăți aproximativ egale.

Întinde fiecare bucată într-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime. Peste ele, întinde crema de fistic pe toată suprafață, lăsând 1 cm liber pe margini. Rulează strâns și, împletește cele două bucăți cât mai uniform.

Așază cozonacul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt. Acoperă-l cu folie sau un ștergar curat și lasă cozonacul în formă la crescut încă 30-40 minute.

Unge-l cu ou bătut și diluat cu lapte. Presară semințe de mac pentru un plus de aspect.

Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 35-40 minute, până e bine rumenit și sună a gol dacă îl bați ușor pe fund.

Supă răcire, servește deliciosul cozonac cu fistic alături de un ceai verde, cafea ori lichior de ouă.

Descoperă și când se scot cozonacii din tavă și câteva trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
3
Bianca Censori și Kanye West îmbrăcați în negru pe un fundal deschis
Divertisment
Bianca Censori șochează din nou. A apărut sumar îmbrăcată într-un filmuleț în mediul online
Bianca Censori șochează din nou, iar de data aceasta a apărut într-un filmuleț live pe pagina de socializare a cunoscutului Sneako. Modelul în vârstă de 30 de ani și-a schimbat încă o dată coafura....
4
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
5
actrițe din Gossip Girl pe platourile de filmare pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Actrița din Gossip Girl este încă devastată de eveniment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Vedeta cunoscută pentru rolul din Gossip Girl susține că este încă devastată de tragicul eveniment. Avea aceeași vârstă cu regretata actriță. Deși ambele...
PARTENERI
×