Reclamă

Cozonac cu fistic. Rețetă delicioasă pe care trebuie să o încerci

Acest cozonac cu fistic este o reinterpretare elegantă și rafinată a cozonacului clasic. Este o combinație între tradiție și finețe mediteraneeană.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 aprilie 2025, 5:46

Aluatul acestui cozonac rămâne pufos, ușor vanilat, iar umplutura de fistic, cremoasă, ușor crocantă și aromată, adaugă o notă luxuriantă. Gustul e bogat, ușor untos, cu gust dulce-amărui discret, oferit de fisticul măcinat. Este perfect pentru ocazii speciale, dar și pentru un răsfăț de weekend.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cozonacul are un miez pufos, auriu, cu un miros cald de unt și vanilie. Umplutura de fistic e fină, cu note untoase, ușor crocante de la bucățelele de fistic mai mari. Gustul este echilibrat, fără a fi exagerat de dulce, dar cu un aer de desert sofisticat.

Este o alegere minunată pentru sărbători sau un cadou gourmet pentru cineva drag. Descoperă și o rețetă de cozonac împletit și umplut cu mac și stafide. Mai jos poți urmări rețeta cozonacului cu fistic detaliată cu listă de ingrediente și pașii de urmat, pentru a o prepara și tu.

Cozonac cu fistic – Ingrediente

Ingredientele pentru acest cozonac sunt dintre cele comune rețetelor tradiționale, diferența constând în cele pentru umplutură. Urmărește mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 3 gălbenușuri
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt (moale)
  • 1 plic zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 lingură ulei pentru frământat.

Pentru umplutura de fistic:

  • 150 g fistic decojit, nesărat (ideal crud, nu prăjit)
  • 80 g zahăr pudră
  • 50 g unt moale
  • 1 albuș
  • 1 linguriță esență de migdale sau vanilie
  • 1-2 linguri lapte, dacă e nevoie pentru consistență.
Reclamă

Pentru uns:

  • 1 ou bătut sau lapte (pentru o variantă fără ou)
  • zahăr pudră sau fistic măcinat pentru decor.

Cozonac cu fistic – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea drojdiei. Încălzește ușor laptele și dizolvă în el drojdia împreună cu o lingură de zahăr. Lasă compoziția obținută să stea 10 minute, până se activează compușii din drojdie, iar aceasta devine spumoasă.

Cum prepari aluatul

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie și un praf de sare.

Într-un bol mare, pune făina și toarnă peste ea drojdia activată și amestecul de gălbenușuri.

Frământă timp de 5 minute, apoi începe să adaugi untul moale, câte o lingură o dată, frământând până se încorporează.

Continuă să frămânți 10-15 minute până obții un aluat elastic, ușor lipicios, dar neted.

Acoperă-l și lasă-l la dospit 1-1,5 ore, până își dublează volumul.

Pregătirea cremei de fistic

Mărunțește fisticul într-un robot până obții o pastă granuloasă.

Adaugă zahărul pudră, untul moale, esența și albușul. Mixează până obții o cremă tartinabilă. Dacă e prea groasă, poți adăuga 1-2 linguri de lapte. Descoperă și o rețetă de cremă de fistic.

Cum formezi și coci cozonac cu fistic

Răstoarnă aluatul dospit pe blatul ușor uns. Împarte-l în două bucăți aproximativ egale.

Întinde fiecare bucată într-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime. Peste ele, întinde crema de fistic pe toată suprafață, lăsând 1 cm liber pe margini. Rulează strâns și, împletește cele două bucăți cât mai uniform.

Așază cozonacul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt. Acoperă-l cu folie sau un ștergar curat și lasă cozonacul în formă la crescut încă 30-40 minute.

Unge-l cu ou bătut și diluat cu lapte. Presară semințe de mac pentru un plus de aspect.

Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 35-40 minute, până e bine rumenit și sună a gol dacă îl bați ușor pe fund.

Supă răcire, servește deliciosul cozonac cu fistic alături de un ceai verde, cafea ori lichior de ouă.

Descoperă și când se scot cozonacii din tavă și câteva trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×