Se spune că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii se răsfățau cu ce aveau la îndemână. Lipsa banilor și a ingredientelor pentru deserturi complexe, i-au inspirat în a prepara mâncăruri modeste, dar cu gust delicios.
Printre acestea și desertul denumit crumble, care este foarte apreciat astăzi, în toate bucătăriile lumii.
Crumble reprezintă o combinație de fructe înăbușite la cuptor acoperite de un strat crocant de unt amestecat cu făină si zahăr. Aroma îmbietoare a fructelor înăbușite sub textura crocantă de la exterior, fac din crumble un desert cu adevărat divin.
Se savurează simplu, ușor fierbinte, dar este delicios și rece, alături de o cupă din înghețata preferată. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert simplu și delicios.
Crumble cu căpșuni – Ingrediente
- 200 gr unt rece, cu peste 80% grăsime
- 200 gr făină
- 30 gr pesmet
- 30 gr fulgi de ovăz
- 50 gr nuci sau alune măcinate
- 100 gr zahăr
- un praf sare
- 300 gr căpșuni
- 30 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 20 gr unt pentru uns formele de copt
- frunze de mentă pentru decor
Rețeta celui mai simplu desert cu fructe – Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru 4 boluri de ceramică în care să prepari deliciosul crumble. Unge-le la interior cu unt.
Cum prepari aluatul de crumble cu căpșuni
Cerne făina într-un vas, adaugă peste ea zahărul, pesmetul, nucile măcinate și fulgii de ovăz. Poți renunța la oricare din aceste ultime ingrediente, dar în locul lor mai adaugi aceeași cantitate de făină. Aluatul de crumble poate fi preparat și simplu, doar din făină cu zahăr și unt. Însă va fi mai gustos și mai crocant cu amestec de cereale și nuci.
Scoate untul de la frigider, taie-l în cuburi și adaugă-l peste ingredientele din vas. Frământă ingredientele cu vârfurile degetelor, până obțiiun aluat nisipos. Acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l la rece până pregătești căpșunile.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și ocupă-te de pregătirea căpșunilor.
Spală bine căpșunile, îndepărtează-le codițele și frunzele și taie-le în jumătăți sau sferturi.
Scoate aluatul de la rece și împarte-l în patru. Presară câte un strat subțire din aluatul nisipos la baza bolurilor ceramice. Așază peste acesta căpșunile și presară peste ele zahărul pudră cu aromă de vanilie. Apoi presară restul de aluat peste căpșuni, să fie bine acoperite.
Pune vasele cu crumble cu căpșuni la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când aluatul se rumenește frumos la suprafață. Vei observa că pe margini se formează un sos de căpșuni frumos colorat, ce te îmbie cu aroma lui.
Lasă desertul să se tempereze și servește-l alături de cei dragi, direct din bolurile de ceramică. Presară peste el frunze de mentă pentru un plus de aromă și de prospețime. Poți prepara și o delicioasă înghețată de banane și căpșuni cu care poți savura deliciosul desert.
În speranța că ți-am stârnit interesul, îți dorim spor la preparat rețeta de crumble cu căpșuni și poftă bună la savurat!