Reclamă

Cum funcționează autofagia. Ce beneficii are postul intermitent

Probabil că ți-ai petrecut cea mai mare parte a vieții neștiind cum funcționează autofagia sau ce este. E important să știi că este un proces care se întâmplă în mod regulat în corpul tău. Termenul a devenit popular în afara manualelor de biologie doar odată cu apariția dietelor de tip post intermitent. Acestea au promovat autofagia ca un mijloc de a pierde în greutate. De a crea celule mai tinere și mai sănătoase.

Publicat: 24 februarie 2023, 8:32

Deși nu există încă suficiente cercetări pentru a sprijini inducerea autofagiei în scopuri de sănătate, procesul natural continuu al corpului tău de descompunere și curățare a părților deteriorate ale celulelor este esențial pentru sănătatea celulară și generală, scrie Clinica Cleveland. În plus, studiile timpurii sugerează că autofagia poate fi cheia pentru îmbunătățirea unui număr de afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cum funcționează autofagia

Cuvântul autofagie provine din două cuvinte grecești, „autos”, care înseamnă „sine” și „phagomai” care înseamnă „a mânca”. Prin urmare, autofagia înseamnă „auto-mâncare” sau „auto-devorare”. Un mod adecvat de a descrie procesul prin care corpul tău curăță și reciclează componentele celulare deteriorate.

„În esență, se formează o membrană în jurul materialului din celule care a fost marcat pentru eliminare”, explică Roberta Gottlieb, profesor de cardiologie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles. „Încapsulează acel material într-o membrană. Apoi îl trimite la lizozom, care este plin de enzime digestive ce pot descompune încărcătura”.

Aceste produse defalcate sunt apoi transportate din lizozom și înapoi în citosol, lichidul din interiorul celulelor, pentru utilizare și reutilizare, mai spune ea.

Autofagia are loc în perioadele de post. Cel mai adesea apare atunci când dormi. În mod natural treci printr-o perioadă de timp fără mâncare în timp ce te odihnești, spune dr. Gottlieb.

Reclamă

Beneficiile potențiale ale autofagiei

Acum că ai aflat cum funcționează autofagia, vezi care sunt beneficiile ei. În timp ce autofagia este un proces care are loc în organism în mod natural, fără ajutor, unii oameni de știință cercetează dacă strategiile de inducere a autofagiei pot ajuta la longevitate, la pierderea în greutate și la prevenirea anumitor boli cronice. Autofagia poate fi indusă prin post, restricție calorică, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și exerciții fizice.

Cercetările asupra acestor beneficii sunt încă în stadii foarte incipiente. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege mai bine impactul autofagiei asupra sănătății.

Reclamă

Longevitate

Se crede că capacitatea celulelor de a efectua autofagie scade pe măsură ce îmbătrânești, potrivit unei analize de cercetare publicată în august 2021 în Nature Aging.

„Pe măsură ce îmbătrânim, mașina de autofagie începe să scadă în abundență și funcționalitate”, explică Gottlieb. „Este mai greu să-l pornești și, în general, nu funcționează la fel de bine. Așa că s-a sugerat că a fi capabil să menții autofagia pe tot parcursul vieții ar reduce rata de îmbătrânire sau ar crește durata stării de sănătate”.

Unele studii, cum ar fi unul publicat în februarie 2022 în Autophagy, sugerează că atunci când procesul este indus la animale, durata de viață este prelungită și sănătatea este îmbunătățită în timpul îmbătrânirii. Rămâne de văzut dacă acest lucru este adevărat sau nu la oameni.

Pierdere în greutate

Deși nu există dovezi că inducerea autofagiei crește direct numărul de kilograme pierdute, unele cercetări, cum ar fi un articol dintr-un număr din 2019 din Frontiers in Pharmacology, sugerează că poate avea un efect asupra multor hormoni care controlează foamea, cum ar fi grelina, insulina și glucagon, notează dieteticianul Kelly Kennedy.

„Ca rezultat, autofagia poate reduce foamea și poate contribui indirect la pierderea în greutate”, spune ea.

Metodele menite să inducă autofagia, cum ar fi restricția calorică, pot contribui, de asemenea, la pierderea în greutate.

Prevenirea bolilor cronice

Pe lângă îmbătrânire, cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare în februarie 2019 au descoperit o legătură între dereglarea autofagiei și o serie de boli cronice. Acestea includ:

  • Boli metabolice precum diabetul.
  • Anumite tipuri de cancer.
  • Tulburări neurodegenerative precum boala Parkinson și Alzheimer.

Oamenii de știință încă cercetează dacă inducerea autofagiei este un instrument util în prevenirea sau tratarea acestor boli cronice.

Efectele secundare ale autofagiei

Din nou, cercetarea este încă în fazele sale incipiente. Unele studii au descoperit că prea multă autofagie poate implica anumite riscuri. De exemplu, cercetările sugerează că autofagia excesivă poate provoca moartea celulelor cardiace, ceea ce poate contribui la tulburări cardiace.

În timp ce alte cercetări au sugerat că autofagia poate fi benefică în lupta împotriva cancerului, Gottlieb observă că unele tipuri de celule canceroase beneficiază de fapt de folosirea autofagiei ca modalitate de supraviețuire. De exemplu, un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare din noiembrie 2018 a constatat că autofagia poate contribui la dezvoltarea tumorilor canceroase. Sunt necesare mai multe cercetări asupra relației dintre autofagie și cancer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×