Reclamă

Cum funcționează autofagia. Ce beneficii are postul intermitent

Probabil că ți-ai petrecut cea mai mare parte a vieții neștiind cum funcționează autofagia sau ce este. E important să știi că este un proces care se întâmplă în mod regulat în corpul tău. Termenul a devenit popular în afara manualelor de biologie doar odată cu apariția dietelor de tip post intermitent. Acestea au promovat autofagia ca un mijloc de a pierde în greutate. De a crea celule mai tinere și mai sănătoase.

Publicat: 24 februarie 2023, 8:32

Deși nu există încă suficiente cercetări pentru a sprijini inducerea autofagiei în scopuri de sănătate, procesul natural continuu al corpului tău de descompunere și curățare a părților deteriorate ale celulelor este esențial pentru sănătatea celulară și generală, scrie Clinica Cleveland. În plus, studiile timpurii sugerează că autofagia poate fi cheia pentru îmbunătățirea unui număr de afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cum funcționează autofagia

Cuvântul autofagie provine din două cuvinte grecești, „autos”, care înseamnă „sine” și „phagomai” care înseamnă „a mânca”. Prin urmare, autofagia înseamnă „auto-mâncare” sau „auto-devorare”. Un mod adecvat de a descrie procesul prin care corpul tău curăță și reciclează componentele celulare deteriorate.

„În esență, se formează o membrană în jurul materialului din celule care a fost marcat pentru eliminare”, explică Roberta Gottlieb, profesor de cardiologie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles. „Încapsulează acel material într-o membrană. Apoi îl trimite la lizozom, care este plin de enzime digestive ce pot descompune încărcătura”.

Aceste produse defalcate sunt apoi transportate din lizozom și înapoi în citosol, lichidul din interiorul celulelor, pentru utilizare și reutilizare, mai spune ea.

Autofagia are loc în perioadele de post. Cel mai adesea apare atunci când dormi. În mod natural treci printr-o perioadă de timp fără mâncare în timp ce te odihnești, spune dr. Gottlieb.

Reclamă

Beneficiile potențiale ale autofagiei

Acum că ai aflat cum funcționează autofagia, vezi care sunt beneficiile ei. În timp ce autofagia este un proces care are loc în organism în mod natural, fără ajutor, unii oameni de știință cercetează dacă strategiile de inducere a autofagiei pot ajuta la longevitate, la pierderea în greutate și la prevenirea anumitor boli cronice. Autofagia poate fi indusă prin post, restricție calorică, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și exerciții fizice.

Cercetările asupra acestor beneficii sunt încă în stadii foarte incipiente. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege mai bine impactul autofagiei asupra sănătății.

Reclamă

Longevitate

Se crede că capacitatea celulelor de a efectua autofagie scade pe măsură ce îmbătrânești, potrivit unei analize de cercetare publicată în august 2021 în Nature Aging.

„Pe măsură ce îmbătrânim, mașina de autofagie începe să scadă în abundență și funcționalitate”, explică Gottlieb. „Este mai greu să-l pornești și, în general, nu funcționează la fel de bine. Așa că s-a sugerat că a fi capabil să menții autofagia pe tot parcursul vieții ar reduce rata de îmbătrânire sau ar crește durata stării de sănătate”.

Unele studii, cum ar fi unul publicat în februarie 2022 în Autophagy, sugerează că atunci când procesul este indus la animale, durata de viață este prelungită și sănătatea este îmbunătățită în timpul îmbătrânirii. Rămâne de văzut dacă acest lucru este adevărat sau nu la oameni.

Pierdere în greutate

Deși nu există dovezi că inducerea autofagiei crește direct numărul de kilograme pierdute, unele cercetări, cum ar fi un articol dintr-un număr din 2019 din Frontiers in Pharmacology, sugerează că poate avea un efect asupra multor hormoni care controlează foamea, cum ar fi grelina, insulina și glucagon, notează dieteticianul Kelly Kennedy.

„Ca rezultat, autofagia poate reduce foamea și poate contribui indirect la pierderea în greutate”, spune ea.

Metodele menite să inducă autofagia, cum ar fi restricția calorică, pot contribui, de asemenea, la pierderea în greutate.

Prevenirea bolilor cronice

Pe lângă îmbătrânire, cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare în februarie 2019 au descoperit o legătură între dereglarea autofagiei și o serie de boli cronice. Acestea includ:

  • Boli metabolice precum diabetul.
  • Anumite tipuri de cancer.
  • Tulburări neurodegenerative precum boala Parkinson și Alzheimer.

Oamenii de știință încă cercetează dacă inducerea autofagiei este un instrument util în prevenirea sau tratarea acestor boli cronice.

Efectele secundare ale autofagiei

Din nou, cercetarea este încă în fazele sale incipiente. Unele studii au descoperit că prea multă autofagie poate implica anumite riscuri. De exemplu, cercetările sugerează că autofagia excesivă poate provoca moartea celulelor cardiace, ceea ce poate contribui la tulburări cardiace.

În timp ce alte cercetări au sugerat că autofagia poate fi benefică în lupta împotriva cancerului, Gottlieb observă că unele tipuri de celule canceroase beneficiază de fapt de folosirea autofagiei ca modalitate de supraviețuire. De exemplu, un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare din noiembrie 2018 a constatat că autofagia poate contribui la dezvoltarea tumorilor canceroase. Sunt necesare mai multe cercetări asupra relației dintre autofagie și cancer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
3
Bianca Censori și Kanye West îmbrăcați în negru pe un fundal deschis
Divertisment
Bianca Censori șochează din nou. A apărut sumar îmbrăcată într-un filmuleț în mediul online
Bianca Censori șochează din nou, iar de data aceasta a apărut într-un filmuleț live pe pagina de socializare a cunoscutului Sneako. Modelul în vârstă de 30 de ani și-a schimbat încă o dată coafura....
4
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
5
actrițe din Gossip Girl pe platourile de filmare pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Actrița din Gossip Girl este încă devastată de eveniment
Leighton Meester vorbește despre moartea fostei colege de platou, Michelle Trachtenberg. Vedeta cunoscută pentru rolul din Gossip Girl susține că este încă devastată de tragicul eveniment. Avea aceeași vârstă cu regretata actriță. Deși ambele...
PARTENERI
×