Reclamă

Cum funcționează autofagia. Ce beneficii are postul intermitent

Probabil că ți-ai petrecut cea mai mare parte a vieții neștiind cum funcționează autofagia sau ce este. E important să știi că este un proces care se întâmplă în mod regulat în corpul tău. Termenul a devenit popular în afara manualelor de biologie doar odată cu apariția dietelor de tip post intermitent. Acestea au promovat autofagia ca un mijloc de a pierde în greutate. De a crea celule mai tinere și mai sănătoase.

Publicat: 24 februarie 2023, 8:32
Un ceas alb, înconjurat de o mulțime de fructe și legume colorate
Cuvântul autofagie provine din două cuvinte grecești, „autos”, care înseamnă „sine” și „phagomai” care înseamnă „a mânca” / Shutterstock

Deși nu există încă suficiente cercetări pentru a sprijini inducerea autofagiei în scopuri de sănătate, procesul natural continuu al corpului tău de descompunere și curățare a părților deteriorate ale celulelor este esențial pentru sănătatea celulară și generală, scrie Clinica Cleveland. În plus, studiile timpurii sugerează că autofagia poate fi cheia pentru îmbunătățirea unui număr de afecțiuni.

Ce este și cum funcționează autofagia

Cuvântul autofagie provine din două cuvinte grecești, „autos”, care înseamnă „sine” și „phagomai” care înseamnă „a mânca”. Prin urmare, autofagia înseamnă „auto-mâncare” sau „auto-devorare”. Un mod adecvat de a descrie procesul prin care corpul tău curăță și reciclează componentele celulare deteriorate.

„În esență, se formează o membrană în jurul materialului din celule care a fost marcat pentru eliminare”, explică Roberta Gottlieb, profesor de cardiologie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles. „Încapsulează acel material într-o membrană. Apoi îl trimite la lizozom, care este plin de enzime digestive ce pot descompune încărcătura”.

Aceste produse defalcate sunt apoi transportate din lizozom și înapoi în citosol, lichidul din interiorul celulelor, pentru utilizare și reutilizare, mai spune ea.

Autofagia are loc în perioadele de post. Cel mai adesea apare atunci când dormi. În mod natural treci printr-o perioadă de timp fără mâncare în timp ce te odihnești, spune dr. Gottlieb.

Reclamă

Beneficiile potențiale ale autofagiei

Acum că ai aflat cum funcționează autofagia, vezi care sunt beneficiile ei. În timp ce autofagia este un proces care are loc în organism în mod natural, fără ajutor, unii oameni de știință cercetează dacă strategiile de inducere a autofagiei pot ajuta la longevitate, la pierderea în greutate și la prevenirea anumitor boli cronice. Autofagia poate fi indusă prin post, restricție calorică, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și exerciții fizice.

Cercetările asupra acestor beneficii sunt încă în stadii foarte incipiente. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a înțelege mai bine impactul autofagiei asupra sănătății.

Reclamă

Longevitate

Se crede că capacitatea celulelor de a efectua autofagie scade pe măsură ce îmbătrânești, potrivit unei analize de cercetare publicată în august 2021 în Nature Aging.

„Pe măsură ce îmbătrânim, mașina de autofagie începe să scadă în abundență și funcționalitate”, explică Gottlieb. „Este mai greu să-l pornești și, în general, nu funcționează la fel de bine. Așa că s-a sugerat că a fi capabil să menții autofagia pe tot parcursul vieții ar reduce rata de îmbătrânire sau ar crește durata stării de sănătate”.

Unele studii, cum ar fi unul publicat în februarie 2022 în Autophagy, sugerează că atunci când procesul este indus la animale, durata de viață este prelungită și sănătatea este îmbunătățită în timpul îmbătrânirii. Rămâne de văzut dacă acest lucru este adevărat sau nu la oameni.

Pierdere în greutate

Deși nu există dovezi că inducerea autofagiei crește direct numărul de kilograme pierdute, unele cercetări, cum ar fi un articol dintr-un număr din 2019 din Frontiers in Pharmacology, sugerează că poate avea un efect asupra multor hormoni care controlează foamea, cum ar fi grelina, insulina și glucagon, notează dieteticianul Kelly Kennedy.

„Ca rezultat, autofagia poate reduce foamea și poate contribui indirect la pierderea în greutate”, spune ea.

Metodele menite să inducă autofagia, cum ar fi restricția calorică, pot contribui, de asemenea, la pierderea în greutate.

Prevenirea bolilor cronice

Pe lângă îmbătrânire, cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare în februarie 2019 au descoperit o legătură între dereglarea autofagiei și o serie de boli cronice. Acestea includ:

  • Boli metabolice precum diabetul.
  • Anumite tipuri de cancer.
  • Tulburări neurodegenerative precum boala Parkinson și Alzheimer.

Oamenii de știință încă cercetează dacă inducerea autofagiei este un instrument util în prevenirea sau tratarea acestor boli cronice.

Efectele secundare ale autofagiei

Din nou, cercetarea este încă în fazele sale incipiente. Unele studii au descoperit că prea multă autofagie poate implica anumite riscuri. De exemplu, cercetările sugerează că autofagia excesivă poate provoca moartea celulelor cardiace, ceea ce poate contribui la tulburări cardiace.

În timp ce alte cercetări au sugerat că autofagia poate fi benefică în lupta împotriva cancerului, Gottlieb observă că unele tipuri de celule canceroase beneficiază de fapt de folosirea autofagiei ca modalitate de supraviețuire. De exemplu, un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare din noiembrie 2018 a constatat că autofagia poate contribui la dezvoltarea tumorilor canceroase. Sunt necesare mai multe cercetări asupra relației dintre autofagie și cancer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×