Singurul lucru mai rău decât să fii bolnavă este să ai un apetit scăzut din cauza pastilelor pe care ești nevoită să le iei. Mâncărurile tale preferate par să nu mai fie la fel de apetisante, iar pofta de mîncare dispare și ea treptat. Studiile au demonstrat că unele medicamente reduc considerabil pofta de mâncare.
Cum poți avea o alimentație sănătoasă atunci când medicamentele îți reduc pofta de mâncare
Unele medicamente afectează fluxul normal al hormonilor, în timp ce altele îți pot altera simțul mirosului și al gustului. Se poate întâmpla ca medicamentele pe care le iei pentru a trata diferite afecțiuni, cum ar fi tulburările de dispoziție, hipertensiune arterială, cancerul și chiar AHDH, să diminueze semnificativ pofta de mâncare.
Pe termen scurt, aceste medicamente te pot face să se simți epuizată. Pe termen lung, s-ar putea să pierzi masă osoasă sau musculară pe măsură ce corpul tău încearcă să conserve engie pentru a supraviețui. Întreaga încercare poate deveni și mai grea, atunci când corpul tău este probabil într-o stare de epuizare. Indiferent dacă iei medicamente temporar sau pe termen lung, iată câteva modalități practice de a readuce pofta de mâncare.
Consumă alimente care sunt pe placul tău
Nu lăsa în această perioadă ca standardele convenționale să-ți limiteze alimentația. Singurul lucru care contează este că mănânci. Încearcă să nu faci exces de alimente nesănătoase.
Consumul mesei „perfecte” la momentul „perfect” nu există. Cel mai bine este să iei o masă care să întrunească necesarul de nutrienți pentru a-ți satisface nevoile de vitamine și minerale. Atunci când pur și simplu nu ai poftă să mănânci nimic, încearcă totuși să consumi alimentele care în trecut îți aduceau bucurie.
Stabilește un program
Acest lucru ar putea suna puțin contraintuitiv față de recomandarea de mai sus. Totuși, dacă știi că medicamentele pe care le iei îți reduc pofta de mâncare, specialiștii recomandă să faci un program al meselor. În astfel de situații este bine să-ți stabilești un program al meselor.
Studiază modul în care apetitul tău fluctuează pe parcursul zilei. Dacă observi că pofta de mâncare apare dimineața, atunci pune o masă în prima parte a zilei.
Următoarele două mese le poți aranja în funcție de necesitățile organismului tău.
Consumă mai multe supe bogate în nutrienți
Dacă nu poți consuma alimente solide, atunci poți lua în considerare o supă bogată în nutrienți. Poți obține o mulțime de calorii dintr-o porție sănătoasă de supă sau ciorbă.
Dacă alimentele pe care le poți consuma nu sunt solie, atunci poți apela cu încredere la lichide. Pe lângă supe, nutriționiștii recomandă și rețetele sănătoase de smoothie-uri. Așa poți avea o alimentație sănătoasă atunci când medicamentele îți reduc pofta de mâncare
Optează pentru alimente la temperatura camerei
Uneori, greața indusă de medicamente poate influența preferințele pentru alimentele reci sau calde. În astfel de situații, nutriționiștii recomandă să consumi alimente la temperatura camerei. Încearcă să eviți extremele în care mânânc ceva prea rece sau prea cald.
Brânza și legumele sunt opțiuni solide care sunt ușor de pregătit. Ele au un aport de proteine, vitamine și calciu. Cerealele uscate sunt o altă opțiune bună.
Bea lichide pe tot parcursul zilei, dar nu exagera
Hidratarea este întotdeauna esențială pentru a rămâne sănătoasă. Dacă te confrunți cu lipsa poftei de mâncare, este recomandat să fii atentă la consumul de apă, spun cei de la Eating Well.
Asta pentru că deshidratarea îți poate micșora pofta de mâncare și mai mult, dar dacă bei prea mult deodată atunci o s te simți plină. Încearcă să te hidratezi suficient, dar să nu exagerezi cu lichidele.