Orice parte a corpului expusă poate fi afectată de arsurile solare, inclusiv buzele, lobii urechii, scalpul și ochii. De obicei simptomele apar la câteva ore de la expunere: inflamație, durere la atingere și temperatură crescută în zonele afectate. După câteva zile, pielea începe să se vindece prin descuamare.
Cum poți trata arsurile solare
Arsurile solare sunt cauzate de expunerea prelungită la razele ultraviolete. Acestea dăunează celulelor pielii. Prin urmare, sistemul imunitar reacționează prin creșterea nivelului de sânge din zonele afectate, ceea ce cauzează roșeața pielii numită eritem, potrivit Mayo Clinic.
De asemenea, pielea poate suferi arsuri solare pe parcursul zilelor înnorate și reci. Suprafețe precum zăpada, apa și nisipul pot reflecta razele ultraviolete.
Printre factorii ce pot crește riscul de apariție a arsurilor solare se numără: expunerea prelungită la soare, culoarea deschisă a pielii, arsurile solare anterioare, altitudinea, folosirea uleiului pentru plajă, consumul de alcool sau administrarea anumitor tipuri de medicamente.
De asemenea, arsurile solare repetate pot favoriza apariția altor afecțiuni: îmbătrânirea prematură a pielii, leziuni precanceroase, leziuni oculare și, în unele cazuri, cancer de piele.
Păstrează-ți pielea hidratată și rece
Dacă nu știi cum poți trata arsurile solare, poți folosi comprese reci. De câteva ori pe zi le poți aplica pe zona afectată folosind: un prosop înmuiat în apă rece, o loțiune cu aloe vera, cremă hidratantă sau o cremă fără prescripție medicală, cu o concentrație de 1% hidrocortizon. Ca alternativă, poți face o baie rece în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu. Evită produsele care conțin alcool deoarece acestea îți usucă pielea.
Nu sparge veziculele
Când te mai întrebi cum poți trata arsurile solare, amintește-ți să nu spargi veziculele ce pot apărea pe piele. Dacă le spargi, doar încetinești procesul de vindecare și crești riscul de a contracta o infecție cutanată. Pentru a diminua disconfortul, le poți acoperi cu tifon .
Evită produsele care conțin benzocaină
Evită produsele pentru tratarea arsurilor solare care conțin anestezice, cum ar fi benzocaina. În unele cazuri, pot irita pielea. De aceea, nu este indicat să o aplici pe pielea copiiilor cu vârsta până în 2 ani, fără a consulta un medic dermatolog.
Ia un calmant fără prescripție medicală
În cazurile foarte dureroase, când nu mai rezisți până ajungi la un medic pentru a-l întreba cum poți trata arsurile solare, ia un calmant fără prescripție medicală. Există medicație antiinflamatoare ce poate fi eficientă până ce roșeața și durerea se diminuează. Totuși, nu le administra copiilor și adolescenților aspirină, deoarece poate avea efecte adverse grave, conform Mayo Clinic Health System.
Tratează cu grijă descuamarea pielii
În câteva zile, se poate ca zonele afectate să înceapă să se descuameze. Aceasta reprezintă modalitatea prin care corpul tău elimină stratul superior al pielii afectate. În această situație, continuă să folosești cremă hidratantă.
Bea mai multă apă
Dacă te mai întrebi cum poți trata arsurile solare, amintește-ți să bei mai multă apă. În acest fel, previi deshidratarea și susții procesul de vindecare.
Discută cu un specialist în sănătate în cazul în care arsurile solare acoperă o mare parte a corpului cu vezicule, sunt însoțite de febră mare sau cauzează dureri puternice. În cazul arsurilor solare severe, când nu se ameliorează în câteva zile, este indicat să-ți contactezi medicul cât mai repede.
Cum poți preveni arsurile solare
Arsurile solare pot fi prevenite prin intermediul câtorva metode simple.
Folosește cremă de protecție solară. Aplică balsam de buze cu spectru larg, rezistent la apă și cremă de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate.
Nu te expune la soare între orele 10:00 și 16:00. Razele soarelui sunt cele mai puternice în acest interval. Dacă nu-ți poți schimba programul, limitează timpul cât petrecut în soare și caută locuri umbrite.
Evită să folosești soluții ce-ți fac pielea mai sensibilă. Unele produse cosmetice, medicația sau produsele autobronzante pot predispune la apariția unor leziuni cutanate. Totodată, există cosmetice ce protejează împotriva razelor ultraviolete, atât UVA, cât și UVB.
Poartă pălărie sau umbrelă și acoperă-ți pielea cu îmbrăcăminte de culoare închisă. Este important să-ți ferești pielea de razele soarelui.