Reclamă

Cum să ai o dietă sustenabilă. Sfaturi utile pentru o alimentație sănătoasă

O dietă sustenabilă trebuie să se raporteze la o alimentație sănătoasă pentru corpul uman și să aibă un impact redus asupra mediului înconjurător. Adoptarea unui stil de viață sustenabil este benefic atât pentru tine cât și pentru viitorul celor din jurul tău. Tot mai des specialiștii din întreaga lume atrag atenția cu privire la resursele care devin finite ale planetei noastre.

Publicat: 17 februarie 2022, 7:06

Deși la prima vedere o dietă sustenabilă pare ceva simplu de adoptat, în spatele acesteia se află de fapt un sistem mult mai complex. Nu există un set strict de reguli pentru a face o schimbare benefică în alimentația ta. Cu toate acestea, de-a lungul timpului specialiștii au întocmit liste cu idei simple pentru a face mai ușoară tranziția unei persoane către o dietă sustenabilă și de lungă durată.

Ce este o dietă sustenabilă

Nu există o rețetă sigură pentru a ajunge la o dietă sustenabilă. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că o alimentație bazată pe plante produce mai puține efecte nocive asupra mediului înconjurător. O dietă sustenabilă trebuie să aibă la bază câteva principii privind ocrotirea mediului înconjurător.

Alimentația trebuie să fie una curată și sănătoasă, bogată în nutrienți, care să nu producă pagube pe termen lung resurselor din natură. În plus, o astfel de dietă trebuie să producă deșeuri care pot fi compostate cu ușurință și care se pot descompune într-o perioadă scurtă de timp. 

Conform mai multor rapoarte întocmite de-a lungul timpului, industria alimentară este una din principalele cauze ale degradării rapide a mediului înconjurător. Specialiștii au observat că dietele vegane și vegetariene au un impact redus asupra pământului cultivat. Totuși, producția la scară largă de lactate și care duce de multe ori la probleme de mediu greu de imaginat.

World Health Organization spune că producția de mâncare duce la eliminarea a 20 – 30 % procente din emisiile de gaze din atmosferă. Aceasta consumă aproximativ 66% procente de apă. Pe lângă noxele emise în aer din cauza fabricilor din întreaga lume, specialiștii spun că alimentele procesate tind să consume mult mai multe resurse decât cele naturale.

Reclamă

Ce poți face pentru a avea o dietă prietenoasă cu mediul înconjurător

În primul rând poți începe prin a consuma mai multe plante. Achiziționarea de fructe și legume cultivate local poate avea un impact pozitiv asupra mediului pe termen lung, dar și asupra comunității din care faci parte. Plantele și fructele sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine, fibre și mulți alți nutrienți benefici pentru o viață sănătoasă.

Aruncă la gunoi mai puține alimente. Învață să folosești tot ceea ce ai în frigider și nu lăsa mâncarea să se strice. Dacă timpul îți permite poți încerca să transformi resturile rămase în compost făcut la tine acasă.

Reclamă

Consumă mai puțină carne. Creșterea animalelor duce la creșterea emisiilor de carbon, dar și la poluare. Nu este nevoie să renunți complet la carne, ci să o consumi cu moderație. Studiile au demonstrat că producerea lactatelor și a cărnii are cel mai mare impact asupra mediului. Dacă circumstanțele îți permit, poți încerca să achiziționezi carne de la negustorii locali.

Învață să-ți prepari singură anumite produse. Acest exercițiu este minunat dacă îți dorești o dietă prietenoasă cu mediul. În loc să cumperi un borcan cu murături din supermarket, poți alege să faci tu unul acasă. Preparatele puse către vânzare vin de multe ori cu un proces lung de preparare. În plus, acestea sunt de cele mai multe ori depozitate în recipiente sau ambalaje de plastic. Prin pregătirea propriilor preparate la tine acasă, poți reduce consumul de plastic. Mai mult, vei avea parte de o masă gustoasă și sănătoasă, pregătită chiar în bucătăria ta.

Anterior am menționat cât de nociv este pentru mediu plasticul. Dacă vrei o dietă prietenoasă cu mediul trebuie să înveți să renunți la produsele ambalate excesiv în plastic. Alege să cumperi fructe sau legume care nu vin în caserole mari de plastic. Mai mult, un truc util este să folosești propria pungă de cumpărături. În felul acesta nu vei cumpara o nouă pungă de plastic ori de câte ori mergi la market. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Brânză ricotta, într-un bol ceramic, cu o frunză de mentă deasupra
Sănătate
Ce brânză să alegi dacă vrei să slăbești. Costă foarte puțin și e ușor de găsit
Selectarea alimentelor potrivite pentru dieta ta poate fi dificilă, mai ales când nu știi ce brânză să alegi dacă vrei să slăbești. În acest caz, poți să optezi pentru brânza ricotta. Costă puțin și...
2
Fată frumoasă cu părul lung și mâinile întinse stă într-un câmp
Horoscop
Zodiile care se vor despărți vara aceasta. Specialiștii spun că nu vor suferi
Chiar dacă zodiile care se vor despărți vara aceasta vor începe un nou capitol în viața personală, nu vor suferi. Își vor găsi alte scopuri și vor continua să meargă pe drumul lor, indiferent...
3
JLo, fotografiată în timp ce întră cu cei doi copii ai săi într-un magazin
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck au mers cu copiii la cumpărături în Beverly Hills. Cei doi soți au avut momente tandre în public
Jennifer Lopez și Ben Affleck au mers cu copiii la cumpărături în Beverly Hills. Cei doi soți au fost văzuți în timp ce se sărutau după ce și-au bucurat copiii cu o sesiune de...
4
Priscilla Presley, cu părul roșcat, coafat, la un eveniment, într-o rochie vișinie
Divertisment
Priscilla Presley a împlinit 78 de ani. Detalii mai puțin cunoscute despre fosta soție a lui Elvis Presley
Priscilla Presley este renumită pentru că a fost femeia care s-a căsătorit cu Elvis Presley când avea doar 21 de ani. Cu toate acestea, povestea lui Elvis și Priscilla datează cu cel puțin șapte...
5
O femeie care folosește ulei de cocos pe părul ei creț
Frumusețe
Folosește ulei de cocos dacă ai părul creț. De ce e recomandat să îl integrezi în rutina de îngrijire a podoabei capilare
Oamenii cu părul creț știu cât de multă energia și cât de mult efort depun în ziua în care trebuie să-și spele părul. Procesul de a obține bucle sănătoase, strălucitoare și definite poate fi...
PARTENERI
×