Deși la prima vedere o dietă sustenabilă pare ceva simplu de adoptat, în spatele acesteia se află de fapt un sistem mult mai complex. Nu există un set strict de reguli pentru a face o schimbare benefică în alimentația ta. Cu toate acestea, de-a lungul timpului specialiștii au întocmit liste cu idei simple pentru a face mai ușoară tranziția unei persoane către o dietă sustenabilă și de lungă durată.
Ce este o dietă sustenabilă
Nu există o rețetă sigură pentru a ajunge la o dietă sustenabilă. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că o alimentație bazată pe plante produce mai puține efecte nocive asupra mediului înconjurător. O dietă sustenabilă trebuie să aibă la bază câteva principii privind ocrotirea mediului înconjurător.
Alimentația trebuie să fie una curată și sănătoasă, bogată în nutrienți, care să nu producă pagube pe termen lung resurselor din natură. În plus, o astfel de dietă trebuie să producă deșeuri care pot fi compostate cu ușurință și care se pot descompune într-o perioadă scurtă de timp.
Conform mai multor rapoarte întocmite de-a lungul timpului, industria alimentară este una din principalele cauze ale degradării rapide a mediului înconjurător. Specialiștii au observat că dietele vegane și vegetariene au un impact redus asupra pământului cultivat. Totuși, producția la scară largă de lactate și care duce de multe ori la probleme de mediu greu de imaginat.
World Health Organization spune că producția de mâncare duce la eliminarea a 20 – 30 % procente din emisiile de gaze din atmosferă. Aceasta consumă aproximativ 66% procente de apă. Pe lângă noxele emise în aer din cauza fabricilor din întreaga lume, specialiștii spun că alimentele procesate tind să consume mult mai multe resurse decât cele naturale.
Ce poți face pentru a avea o dietă prietenoasă cu mediul înconjurător
În primul rând poți începe prin a consuma mai multe plante. Achiziționarea de fructe și legume cultivate local poate avea un impact pozitiv asupra mediului pe termen lung, dar și asupra comunității din care faci parte. Plantele și fructele sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine, fibre și mulți alți nutrienți benefici pentru o viață sănătoasă.
Aruncă la gunoi mai puține alimente. Învață să folosești tot ceea ce ai în frigider și nu lăsa mâncarea să se strice. Dacă timpul îți permite poți încerca să transformi resturile rămase în compost făcut la tine acasă.