Reclamă

Cum să ai o dietă sustenabilă. Sfaturi utile pentru o alimentație sănătoasă

O dietă sustenabilă trebuie să se raporteze la o alimentație sănătoasă pentru corpul uman și să aibă un impact redus asupra mediului înconjurător. Adoptarea unui stil de viață sustenabil este benefic atât pentru tine cât și pentru viitorul celor din jurul tău. Tot mai des specialiștii din întreaga lume atrag atenția cu privire la resursele care devin finite ale planetei noastre.

Publicat: 17 februarie 2022, 7:06

Deși la prima vedere o dietă sustenabilă pare ceva simplu de adoptat, în spatele acesteia se află de fapt un sistem mult mai complex. Nu există un set strict de reguli pentru a face o schimbare benefică în alimentația ta. Cu toate acestea, de-a lungul timpului specialiștii au întocmit liste cu idei simple pentru a face mai ușoară tranziția unei persoane către o dietă sustenabilă și de lungă durată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este o dietă sustenabilă

Nu există o rețetă sigură pentru a ajunge la o dietă sustenabilă. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că o alimentație bazată pe plante produce mai puține efecte nocive asupra mediului înconjurător. O dietă sustenabilă trebuie să aibă la bază câteva principii privind ocrotirea mediului înconjurător.

Alimentația trebuie să fie una curată și sănătoasă, bogată în nutrienți, care să nu producă pagube pe termen lung resurselor din natură. În plus, o astfel de dietă trebuie să producă deșeuri care pot fi compostate cu ușurință și care se pot descompune într-o perioadă scurtă de timp. 

Conform mai multor rapoarte întocmite de-a lungul timpului, industria alimentară este una din principalele cauze ale degradării rapide a mediului înconjurător. Specialiștii au observat că dietele vegane și vegetariene au un impact redus asupra pământului cultivat. Totuși, producția la scară largă de lactate și care duce de multe ori la probleme de mediu greu de imaginat.

World Health Organization spune că producția de mâncare duce la eliminarea a 20 – 30 % procente din emisiile de gaze din atmosferă. Aceasta consumă aproximativ 66% procente de apă. Pe lângă noxele emise în aer din cauza fabricilor din întreaga lume, specialiștii spun că alimentele procesate tind să consume mult mai multe resurse decât cele naturale.

Reclamă

Ce poți face pentru a avea o dietă prietenoasă cu mediul înconjurător

În primul rând poți începe prin a consuma mai multe plante. Achiziționarea de fructe și legume cultivate local poate avea un impact pozitiv asupra mediului pe termen lung, dar și asupra comunității din care faci parte. Plantele și fructele sunt o sursă excelentă de vitamine, proteine, fibre și mulți alți nutrienți benefici pentru o viață sănătoasă.

Aruncă la gunoi mai puține alimente. Învață să folosești tot ceea ce ai în frigider și nu lăsa mâncarea să se strice. Dacă timpul îți permite poți încerca să transformi resturile rămase în compost făcut la tine acasă.

Reclamă

Consumă mai puțină carne. Creșterea animalelor duce la creșterea emisiilor de carbon, dar și la poluare. Nu este nevoie să renunți complet la carne, ci să o consumi cu moderație. Studiile au demonstrat că producerea lactatelor și a cărnii are cel mai mare impact asupra mediului. Dacă circumstanțele îți permit, poți încerca să achiziționezi carne de la negustorii locali.

Învață să-ți prepari singură anumite produse. Acest exercițiu este minunat dacă îți dorești o dietă prietenoasă cu mediul. În loc să cumperi un borcan cu murături din supermarket, poți alege să faci tu unul acasă. Preparatele puse către vânzare vin de multe ori cu un proces lung de preparare. În plus, acestea sunt de cele mai multe ori depozitate în recipiente sau ambalaje de plastic. Prin pregătirea propriilor preparate la tine acasă, poți reduce consumul de plastic. Mai mult, vei avea parte de o masă gustoasă și sănătoasă, pregătită chiar în bucătăria ta.

Anterior am menționat cât de nociv este pentru mediu plasticul. Dacă vrei o dietă prietenoasă cu mediul trebuie să înveți să renunți la produsele ambalate excesiv în plastic. Alege să cumperi fructe sau legume care nu vin în caserole mari de plastic. Mai mult, un truc util este să folosești propria pungă de cumpărături. În felul acesta nu vei cumpara o nouă pungă de plastic ori de câte ori mergi la market. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×