Consumul de alimente bogate în antioxidanți așa cum este untul de fistic este util în protejarea celulelor de daunele produse de radicalii liberi. Aceștia pot ataca celulele sănătoase, în timp acest efect putând duce la inflamație în organism.
Este un pericol la nivel celular care crește odată cu vârsta, și poate antrena boli cardiace și anumite tipuri de cancer.
Untul de nuci este cel mai bun pentru sănătatea inimii
Nucii sunt singurul tip de pomi fructiferi care sunt o excelentă sursă de acid alfa-linoleic (ALA), un acid gras esențial vegetal tip omega-3. Untul de nuci este o sursă de grăsimi sănătoase de fibre, proteine din plante, antioxidanți și micronutrienți cheie.
Consumul de nuci se leagă în mod specific de reducerea colesterolului „rău“ (LDL), dacă are loc zilnic timp de 2 ani, arată un studiu publicat în Circulation. Potrivit Asociației Americane a Inimii, nucile sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3, care conțin grăsimi sănătoase pentru inimă. O porție include două linguri de unt de nuci.
Untul de caju este perfect dacă ai deficiență de fier
Oamenii cu deficiență de fier pot avea simptome ca oboseală, durere de cap și chiar căderea părului. Includerea unor surse vegetale de fier în dieta ta poate oferi unele beneficii. Astfel, nucile caju sunt una dintre sursele de top de fier la o singură porție.
Ca toate nuciferele, caju conține compuși care pot afecta negativ absorbția de fier. Așadar, nu trebuie să te bazezi doar pe caju pentru a-ți suplini nevoile de fier ale organismului.
Untul de arahide este cea mai economică opțiune de boost nutrițional
Arahidele sunt ingredientul principal în cel mai popular unt nucifer, untul de arahide. Acesta reprezintă alternativa perfectă pentru un desert dulce și cu aromă fructată.
Nu e de neglijat și prețul lui popular, care îl pot face alegerea ideală. Este de departe mult mai ieftin ca alte variante de unt cum este cel de migdale sau cel de caju.
Un alt atu al său este conținutul nutrițional deosebit, care include grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și compuși vegetali unici.
Untul de migdale este ideal pentru echilibrarea zahărului din sânge
Untul de migdale conține mai multe fibre comparativ cu multe alte varietăți de unt, explică Shaw. De fapt, dacă este comparat cu untul de arahide clasic, cel de migdale furnizează semnificativ mai mult la nivelul nutrienților sățioși. Peste 3 grame de fibre la fiecare porție de două lingurițe vs. 1.6 grame de fibre oferite de o porție similară de unt de arahide.
Fibrele din untul de migdale sunt utile în magagementul zahărului din sânge. Prin consumul lor nu are loc o variație a nivelului de zahăr. Datele arată că o dietă bogată în fibre poate ameliora deseori controlul glucozei din sânge.
În egală măsură, untul de migdale oferă proteine din grăsimi sănătoase și vegetale, celelalte două surse alimentare care ajută la un nivel sănătos de zahăr în organism.
Datele publicate în Nutrients sugerează că un consum de unt de migdale este asociat cu reducerea hemoglobinei glicate (HbA1c), care arată controlul îmbunătățit al glucozei din sânge.
Unturile de nucifere sunt ideale în cadrul unei diete echilibrate
Unturile de nucifere sunt un adaus excelent în cadrul unei diete echilibrate, căci furnizează grăsimi sănătoase, proteine și fibre, vitamin și minerale, în proporții diferite, a comentat nutriționista Liz Shaw pentru publicația online Verywellhealth.
A cataloga cel mai bun unt de nuci depinde de diferiți factori, inclusiv preferințele de gust, nevoile de dietă, prețul și obiectivele de sănătate. În esență orice unt nucifer se potrivește într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Totuși, unele alegeri sunt mai bune decât altele pentru fiecare persoană.
De regulă, e bine să optezi pentru unturi care nu conțin cantități excesive de zahăr adăugat, sare și alte ingrediente care afectează obiectivele tale de sănătate.