Reclamă

Cum să alegi cel mai bun unt de nuci. Factorii pe care e indicat să-i iei în considerare

Includerea oricărui unt de nucifere în dieta ta poate oferi multiple beneficii pentru sănătate. Află din acest articol cum să alegi cel mai bun unt de nuci și ce specific au numeroasele varietăți de unturi din nucifere.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 17 ianuarie 2024, 6:39 / Actualizat: 17 ianuarie 2024, 19:22

Toate unturile din nucifere oferă proteine din plante, grăsimi sănătoase, antioxidanți și mulți alți nutrienți cheie. Totuși, anumite tipuri de unt se potrivesc mai bine în cazul persoanelor cu probleme de sănătate specifice sau care au restricții de dietă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să alegi cel mai bun unt de nuci

Untul de nuci este preferat în multe gospodării, grație gustului plăcut și conținutului său nutrițional. Merge de minune cu toast, deserturi și boluri de fulgi de ovăz. De fapt, opțiunile care includ untul de nuci sunt infinite.

Ce trebuie însă să știi despre untul clasic de arahide? Este mai sănătos untul de migdale? Află recomandările nutriționiștilor dacă vrei să afli mai multe despre untul de nucifere și multiplele lui variante. Bogat în proteine, untul de nucifere poate fi inclus într-o mare varietate de preparate. 

Unturile de nucifere sunt o pastă obținută din măcinarea nucilor sau a altor fructe nucifere. În unele cazuri, sunt incluse în compoziție și alte ingrediente ca zahărul, sarea, scorțișoara și chiar ciocolata.

Dacă până nu demult untul de arahide era vedeta acestor tipuri de unt, în prezent gama s-a extins considerabil cu alte variante ca alune, fistic, caju, nuci și nuci pecan.

Reclamă

Untul de fistic este excelent ca aport de antioxidanți 

Este făcut din fistic de culoare naturală și oferă o aromă fină și o explozie de nutrienți. Untul de fistic este bogat în grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi monosaturate și polinesaturate, precum și vitamine esențiale și minerale ca potasiul, magneziul, zincul și cuprul. 

Factorul care dă unicitate fisticului este conținutul său bogat în antioxidanți. De fapt, tezaurul antioxidant al fisticului concurează alte alimente de gen ca afinele, rodiile și   cireșele și vinul roșu.

Reclamă

Consumul de alimente bogate în antioxidanți așa cum este untul de fistic este util în protejarea celulelor de daunele produse de radicalii liberi. Aceștia pot ataca celulele sănătoase, în timp acest efect putând duce la inflamație în organism.

Este un pericol la nivel celular care crește odată cu vârsta, și poate antrena boli cardiace și anumite tipuri de cancer.

Untul de nuci este cel mai bun pentru sănătatea inimii

Nucii sunt singurul tip de pomi fructiferi care sunt o excelentă sursă de acid alfa-linoleic (ALA), un acid gras esențial vegetal tip omega-3. Untul de nuci este o sursă de grăsimi sănătoase de fibre, proteine din plante, antioxidanți și micronutrienți cheie.

Consumul de nuci se leagă în mod specific de reducerea colesterolului „rău“ (LDL), dacă are loc zilnic timp de 2 ani, arată un studiu publicat în Circulation. Potrivit Asociației Americane a Inimii, nucile sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3, care conțin grăsimi sănătoase pentru inimă. O porție include două linguri de unt de nuci.

Untul de caju este perfect dacă ai deficiență de fier 

Oamenii cu deficiență de fier pot avea simptome ca oboseală, durere de cap și chiar căderea părului. Includerea unor surse vegetale de fier în dieta ta poate oferi unele beneficii. Astfel, nucile caju sunt una dintre sursele de top de fier la o singură porție.

Ca toate nuciferele, caju conține compuși care pot afecta negativ absorbția de fier. Așadar, nu trebuie să te bazezi doar pe caju pentru a-ți suplini nevoile de fier ale organismului.

Untul de arahide este cea mai economică opțiune de boost nutrițional

Arahidele sunt ingredientul principal în cel mai popular unt nucifer, untul de arahide. Acesta reprezintă alternativa perfectă pentru un desert dulce și cu aromă fructată.

Nu e de neglijat și prețul lui popular, care îl pot face alegerea ideală. Este de departe mult mai ieftin ca alte variante de unt cum este cel de migdale sau cel de caju. 

Un alt atu al său este conținutul nutrițional deosebit, care include grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și compuși vegetali unici.  

Untul de migdale este ideal pentru echilibrarea zahărului din sânge

Untul de migdale conține mai multe fibre comparativ cu multe alte varietăți de unt, explică Shaw. De fapt, dacă este comparat cu untul de arahide clasic, cel de migdale furnizează semnificativ mai mult la nivelul nutrienților sățioși. Peste 3 grame de fibre la fiecare porție de două lingurițe vs. 1.6 grame de fibre oferite de o porție similară de unt de arahide. 

Fibrele din untul de migdale sunt utile în magagementul zahărului din sânge. Prin consumul lor nu are loc o variație a nivelului de zahăr. Datele arată că o dietă bogată în fibre poate ameliora deseori controlul glucozei din sânge.

În egală măsură, untul de migdale oferă proteine din grăsimi sănătoase și vegetale, celelalte două surse alimentare care ajută la un nivel sănătos de zahăr în organism.

Datele publicate în Nutrients sugerează că un consum de unt de migdale este asociat cu reducerea hemoglobinei glicate (HbA1c), care arată controlul îmbunătățit al glucozei din sânge.

Unturile de nucifere sunt ideale în cadrul unei diete echilibrate

Unturile de nucifere sunt un adaus excelent în cadrul unei diete echilibrate, căci furnizează grăsimi sănătoase, proteine și fibre, vitamin și minerale, în proporții diferite, a comentat nutriționista Liz Shaw pentru publicația online Verywellhealth.

A cataloga cel mai bun unt de nuci depinde de diferiți factori, inclusiv preferințele de gust, nevoile de dietă, prețul și obiectivele de sănătate. În esență orice unt nucifer se potrivește într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Totuși, unele alegeri sunt mai bune decât altele pentru fiecare persoană.

De regulă, e bine să optezi pentru unturi care nu conțin cantități excesive de zahăr adăugat, sare și alte ingrediente care afectează obiectivele tale de sănătate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×