Reclamă

Cum să gătești broccoli în 5 pași simpli

O legumă sănătoasă, dar și pretențioasă, broccoli este varianta cea mai bună pentru o farfurie specială. Pregătit cu unt și lămâie, poate fi folosit cu ușurință drept garnitură într-o rețetă. Sau, dacă vrei să ai un preparat mai complex, cu mai multe elemente, îl poți alătura cu încredere lângă cartofii prăjiți în stil franțuzesc. Iată cum să gătești broccoli în 5 pași!

Publicat: 28 ianuarie 2021, 12:42 / Actualizat: 22 ianuarie 2025, 10:25

Întâi de toate trebuie să faci piața. Asigură-te că alegi cel mai verde broccoli pe care îl găsești. Ai grijă să nu aibă coroana ofilită sau îngălbenită. Tulpina trebuie să fie tare, iar coroana să arate subțire și să fie elastică. Dacă găsești broccoli cu tulpina moale și coada ofilită acesta nu este proaspăt. Îl poți cumpăra din timp, pentru că avantajul acestei legume este că rezistă cam o săptămână la frigider.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Broccoli în 5 pași

Această legumă poate fi mâncată atât crudă, cât și gătită. Pentru varianta a doua îl poți „blancha” (n.r. tehnică de preparare a alimentelor în care alimentele sunt scufundate pentru câteva secunde într-un lichid fierbinte, cum ar fi apa sau uleiul fierbinte) pentru a-i da o crustă crocantă. Dacă această metodă nu îți este pe plac, poți oricând să-l sotezi, să-l gătești la aburi ori să-l prăjești. Tulpinile pot fi puse pe grătar.

Cum pregătești broccoli: insctrucțiuni

Taie buchetul de broccoli prin tulpină, cât mai aproape de coroană, pentru ca florile acesteia să se desfacă. Apoi mărunțește florile în bucățele mai mici, cât pentru a fi mâncate dintr-o singură înghițitură. Pune-le apoi într-un bol pentru a le spăla de eventuala murdărie.

Tulpina poate fi și ea folosită în preparat. Taie capetele, apoi curăț-o cu un peeler (n.r. instrument de curățare). În final trebuie să o toci în rondele pe care să le pui separat într-un bol pentru a le spăla. Ține minte că timpul alocat gătirii tulpinei este mai îndelungat decât cel pentru coroană.

Reclamă

Metoda 1 de preparare: broccoli blanchat

Pregătește un bol cu apă rece pe care să-l ai lângă cuptor, apoi încălzește apa într-o oală până în punctul de fierbere. Adaugă o lingură de sare, apoi bucățile de broccoli și gătește-le 1-2 minute până se fac crocante. Următorul pas este să le scoți și să le pui în apa rece. Pentru tulpină trebuie să fierbi din nou apă, apoi s-o gătești în ea 1-2 minute până se face crocantă. Dacă vrei legumele mai moi le poți pregăti 30 de secunde în plus.

Îl poți folosi în platouri de legume, salate reci și fritattas (n.r. preparat italian pe bază de ou, asemănător cu o omleta, îmbogățit cu ingrediente suplimentare precum carne, brânzeturile sau legume).

Reclamă

Metoda 2 de preparare: broccoli aburit

Pune bucățile de broccoli și tulpina într-un bol în cuptorul cu microunde, apoi adaugă 2-3 linguri de apă peste. Acoperă bolul și setează cuptorul pe maxim, pentru 3-4 minute. Verifică dacă bucățile de legumă s-au frăgezit. Dacă este necesar, mai pune-le la microunde pentru încă un minut.

Se folosește ca garnitură cu ulei de măsline și condimente, salate calde, frittastas și supe.

Metoda 3 de preparare: broccoli gătit la abur

Toarnă câțiva centimetri de apă într-o oală și pune deasupra un coș de aburi. Ai grijă ca apa fiartă să nu atingă coșul. Lasă apa să fiarbă până la o temperatură medie, apoi adaugă bucățile de broccoli și tulpina. Aburește-le între 4-5 minute până devin fragede.

Se folosește ca garnitură cu ulei de măsline și condimente, salate calde, frittastas și supe.

Metoda 4 de preparare: broccoli sotat

Usucă bine bucățile de broccoli. Întinde în tigaie ulei pe care să-l încălzești până la o temperatură medie. Adaugă bucățile de broccoli cu un vârf mare de sare, apoi amestecă. După un minut pune tulpina și continuă să le gătești amestecând în ritm regulat până ce legumele au căpătat o culoare aprinsă de verde și au devenit fragede, potrivit kitchn.

Se folosește în mixuri de legume sotate sau ca garnitură cu ulei de măsline și condimente.

Metoda 5 de preparare: broccoli la cuptor

Setează cuptorul la aproximativ 220 de grade și asigură-te că legumele sunt uscate bine. Pune bucățile de broccoli și tulpinile, împreună cu 1-2 linguri de sare. Întinde apoi conținutul pe o foaie de copt dintr-un singur strat. Prăjește legumele între 20-25 de minute, până devin crocante și se rumenesc. Sevește-le imediat.

Se folosește ca garnitură, în salate reci sau calde sau ca topping de pizza.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×