Graba este în strânsă legătură cu percepția unui deficit de timp. Cu alte cuvinte, atunci când ne simțim presați de timp, reacționăm în grabă și ne străduim să facem totul cât mai repede. Cu toate acestea, specialiștii susțin că graba nu aduce de fapt niciun beneficiu stării noastre și sănătății generale.
Sfaturi care te pot ajuta să scapi de stres în noul an
Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale lucrurilor pe care ajungi să le faci în grabă.
Așteptări și norme societale sunt atât de mari în acest timp încât unii oameni pun o presiune mare pe ei ca să se alinieze la ceea ce se cere. În aceste societăți, oamenii cred că, cu cât sunt mai ocupați, cu atât par mai productivi și de succes.
Unii oameni se grăbesc în interacțiunile lor sociale pentru a-și valida statutul. Sunt oameni care văd graba ca pe un mijloc de a-și valida importanța de sine.
Lipsa prioritizării joacă și ea un loc important care duce la lucruri făcute în grabă. Uneori, judecăm greșit valoarea și semnificația sarcinilor din listele noastre de activități și nu reușim să le acordăm prioritate. Drept urmare, ne comportăm ca și cum totul ar fi o urgență care trebuie făcută imediat. Amânarea și nerăbdarea pun sarcinile sub presiune pentru a ajunge la rezultate cât mai repede posibil.
Cum să nu te mai grăbești
Cauzele majore ale grabei sunt cele de mai jos, dar le poți da deoparte odată ce ai înțeles că e mai important să te bucuri mai mult de ceea ce faci. Iată câteva sfaturi pentru a începe procesul lucrurilor făcute atent și într-un ritm normal.