Reclamă

Obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate. Ce poți face pentru sănătatea corpului tău

Până să ajungi la medic pentru investigații mai serioase, durerile mai ușoare de spate pot fi atenuate acasă, cu doar câteva mici obiceiuri care pot înlătura suferința și disconfortul. Iată principalele obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate, recomandate de specialiști.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 4 ianuarie 2024, 7:00 / Actualizat: 4 ianuarie 2024, 9:40

Există mici obiceiuri care te pot ajuta să scapi de durerile de spate, cu condiția să fii perseverentă. Dacă le urmezi cu atenție, atunci poți diminua durerile supărătoare, spun specialiștii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate

Durerile de spate sunt un motiv de disconfort serios, mai ales dacă devin cronice. De aceea, implementarea regulată a anumitor obiceiuri poate fi de mare ajutor pe termen lung.

“Pe măsură ce implementezi aceste obiceiuri mărunte, ele se acumulează și vei simți efecte mari pentru durerile tale de spate”, explică expertul Dallas Reynolds pentru RealSimple

Începe ziua cu câteva minute de întinderi ușoare

Stretching-ul este o modalitate perfectă de a-ți începe ziua. „Mișcările simple, delicate pot stimula circulația sângelui și mobilitatea articulațiilor”, susține Rachel Tavel, doctor fizioterapeut.

Reclamă

Aceasta precizează că singurul motiv pentru care apar durerile de spate este acela că oamenii au o mobilitate limitată sau o stare de slăbiciune în corp.

Când faci stretching, mișcă-ți corpul ușor și lent. Nu forța mișcări extreme și pune accent pe alungirea coloanei vertebrale, elongarea corpului și respirație, până când abdomenul se umflă, iar coastele se întind complet.

Încearcă să scuturi omoplații în spate și în mod simultan de 10 ori, fă o întindere tip cat-cow cu toate membrele sau încearcă câteva mișcări facile de mobilitate și întindere a șoldurilor.

Reclamă

Optează pentru tocuri joase

Când vine vorba de alegerea încălțămintei potrivite, optează pentru confort mai degrabă decât pentru stil. Pantofii cu toc de peste 2,5 centimetri pot crește presiunea asupra spatelui și deforma mersul și postura corpului.

În timp te poți confrunta cu deviații în modul de a merge, punând mai multă presiune pe articulații. Ceea ce în final duce la dureri de spate.  

Plimbă-te 10 minute

Plimbarea este favorabilă pentru atenuarea durerilor de spate. O plimbare ușoară zilnică face minuni în cazul celor care se confruntă cu acest tip de dureri, observă chiropracticianul Kevin Lees. Plimbarea eliberează tensiunea care se poate acumula la nivelul spatelui, provocând durere. Încearcă o plimbare de 10-15 minute în timpul pauzei de masă sau seara.

Schimbă pozițiile

A sta așezat perioade lungi de timp are numeroase consecințe negative, inclusiv dureri de spate. “De îndată ce observi că te deplasezi sau te agiți în scaun, este un semn evident că ai nevoie să te ridici”, completează Lees.

În general, e bine să faci o pauză la cel puțin fiecare oră de stat așezat. Aceeași regulă se aplică și în cazul unui birou cu înălțime reglabilă. Schimbă pozițiile la fiecare 20 – 30 de minute.

Respiră adânc

Pe lângă reducerea stresului și reglarea sistemului nervos, respirația e benefică și în acest caz. Oricând ai un minut liber, respiră adânc de 5-10 ori.

Folosește câteva din numeroasele tehnici simple de respirație profundă recomandate de specialiști.

Ia pauze regulate de stretching

Chiar dacă ți-ai început ziua cu stretching, e bine să incluzi câteva minute de stretching și pe parcursul zilei. Mai ales dacă ai stat așezată ore întregi la un birou. Ambele activități pot cauza încordarea mușchilor, ceea ce afectează spatele.

Acordă atenție întinderii cvadricepșilor și tendoanelor în poziția în picioare. Dacă ești așezată, fă întinderi tip figure four stând cu un picior pe sol, cu genunchiul în unghi de 90 de grade și trecând celălalt picior peste genunchiul opus.

Fă antrenament de forță

„Întărește mușchii care mențin spatele în formă“, recomandă doctorul în fizioterapie Rachel Tavel. Ca atare trebuie să lucrezi mușchii retractori scapulari (exerciții care implică împingerea simultană a omoplaților), mușchii extensori dorsali (încearcă loviturile flutter kicks sau programul Pillates swimming) și mușchii extensori ai șoldurilor (ca tendoanele și fesierii – poți încerca ridicări de bazin sau lovitura măgarului).

Combină terapia cu gheață și cu abur

Aplicarea de gheață reduce senzitivitatea și inflamația, în vreme ce căldura ajută la relaxarea mușchilor și crește fluxul sanguin. Cum știi ce să alegi? Din fericire, nu e necesar să alegi.

Lees precizează că multe persoane au raportat ușurarea durerii când au folosit ambele variante. Dacă dorești să recurgi la amândouă, începe cu gheață și apoi alternează.

Dacă le folosești pentru încălzire înainte de antrenament și recuperare, încearcă terapia cu căldură înaintea mișcării fizice și apoi gheața. Pentru ambele opțiuni, alocă un timp de 10 – 20 de minute o dată, scrie Healthline.

Schimbă-ți poziția de somn

Pe lângă calitatea saltelei și pernei pe care dormi, o importanță esențială în reducerea durerilor de spate o are poziția de dormit. Din nefericire, cei care obișnuiesc să doarmă pe burtă au motive de îngrijorare: „Dacă dormi pe burtă, vei aduce mai mult presiune la nivelul spatelui”, arată Reynolds.

Însă indiferent dacă preferi să dormi pe o parte sau pe spate, asigură-te că ții o pernă între genunchi. Astfel vei ține coloana vertebrală într-o poziție neutră și vei reduce stresul asupra articulațiilor șoldurilor și spatelui, conchide specialistul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×