Cum să păstrezi făina: sfaturi pentru depozitare corectă

Făina este un ingredient nelipsit din orice bucătărie. De multe ori, gospodinele o cumpără în cantități mari și mizează pe faptul că aceasta are o mare durată de valabilitate. Ei bine, nu este deloc așa. Făina este perisabilă, la fel ca orice aliment. Descoperă cum să păstrezi făina proaspătă pentru mai mut timp, conform sfaturilor oferite de specialiștii în patiserie.

Publicat: 25 ianuarie 2021, 18:01
Actualizat: 15 martie 2021, 8:57
Cum să păstrezi făina proaspătă. Sfaturile specialiștilor în patiserie Făina 000, cea din care se obține pâinea albă, are cel mai lung termen de valabilitate / Shutterstock

Pâine, prăjiturele, clătite și biscuiți. Lista preparatelor din care făina nu poate lipsi, este foarte mare. Prin urmare, nu îți lipsește nici ție din cămara de bucate. Totuși, specialiștii patiseri ne sfătuiesc că ar fi bine să o cumpărăm în cantități mici. Altfel, riscăm să avem surprize neplăcute.

De ce se strică făina

Făina se poate păstra proaspătă pentru mult timp, doar în anumite condiții, după cum ne sfătuiesc specialiștii în patiserie.

Mulți oameni au impresia că făina nu este un produs perisabil. Nimic mai fals! Comparativ cu condimentele uscate, sarea sau zahărul, care pot sta mult și bine în cămară, fără să se strice, făina are un anumit termen de valabilitate. Explicația este foarte simplă.

Indiferent de tipul de făină despre care vorbim, ea are în compoziție ulei. Cantitatea variază, iar din acest motiv, anumite tipuri de făină sunt mai rezistente decât altele, după cum spun specialiștii. Făina va deveni râncedă, în timp, dacă este expusă la aer. Vei ști exact când „s-a stricat” din cauza mirosului neplăcut și al aromei amare pe care o va căpăta. Pentru a evita risipa, esențial este modul de depozitare.

De reținut: Făina albă ține mai mult timp decât cea integrală.

Cum să păstrezi făina, în funcție de tipul ei

Tipul de făină are legătură cu termenul de valabilitate. Potrivit experților în făină de la King Arthur Baking Company, există trei elemente cheie pentru depozitarea oricărui fel de făină: ar trebui să fie etanșă, rece și în întuneric, scrie PureWow.com.

Făina rafinată

Făina 000, cea din care se obține pâinea albă, are cel mai lung termen de valabilitate. Ea se păstrează între șase și 12 luni de la data cumpărării, atunci când punga este sigilată și până la opt luni de la deschidere.

Din acest tip de făină sunt eliminate, din start, tărâțele și germenii din grâu. Rezultatul procesului este obținerea unei texturi foarte fine și de culoare deschisă sau albă. În categoria făinilor rafinate intră: albă, universală, pâine, cozonac și făină cu praf de copt adăgat (self-rising flour). Niciuna nu conține mult ulei, ingredientul care face făina să se strice prin oxidare.

Trucuri pentru păstrare îndelungată: După ce ai cumpărat punga de făină, pune-o în congelator timp de 48 de ore pentru a ucide orice gărgăriță sau ouă de insecte, care s-ar putea afla în pachet. Ulterior, transferă conținutul din punga de la într-un recipient alimentar, de plastic sau de sticlă, cu capac etanș. Acest lucru împiedică pătrunderea umezelii ori a insectelor și altor dăunători. De asemenea, blochează mirosurile și aromele altor alimente, depozitate în apropiere.

Locul de depozitare trebuie să fie uscat, răcoros și ferit de lumina soarelui. Dacă dorești ca făina să se păstreze bine, mai mult de un an, pune-o în congelator. Astfel, ea își dublează durata de valabilitate. Temperatura rece nu afectează textura, dar până să folosești făina în provesul de coacere, ea trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei.

Făina integrală și alte făinuri de specialitate

Făina din grâu integral are o durată de valabilitate mai scurtă. După cum am spus deja, ea conține mai mult ulei. Punga nedesfăcută, depozitată în cămară, își va menține prospețimea timp de aproximativ trei luni. O depozitare exemplară i-ar putea prelungi însă, durata de valabilitate.

Trucuri pentru păstrare îndelungată: Procesul este unul foarte asemănător cu cel al făinurilor rafinate. Tot pentru prevenirea dăunătorilor, punga luată din magazin trebuie băgată timp de 48 de ore la congelator. După acest proces, produsul se transferă într-un recipient cu capac etanș.

Păstrează făina integrală a frigider sau congelator, dacă vrei să îi prelungești „durata de viață”. În acest mod, ea poate rezista de la șase luni până la un an. Nivelurile mai ridicate de uleiuri naturale din grâu integral ori din alte făinuri de specialitate, duc la alterare rapidă, atunci când e păstrată la temperatura camerei.

Pentru a ști dacă făina este proaspătă sau se apropie de expirare, pe recipientul cu capac etanș în care alegi să o depozitezi, poți lipi o etichetă pe care să menționezi tipul și data cumpărării.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI