Pasta de tomate se poate folosi pentru a adăuga aromă în tocănițe, sos pentru paste și chiar și în preparate mai sofisticate. Deoarece este mult mai concentrată decât sosul de roșii din conserva, majoritatea rețetelor necesită doar o lingură sau două din pastă, ceea ce duce inevitabil la risipă dacă cantitatea rămasă nu e depozitată corespunzător.
Cum să păstrezi pasta de tomate după ce ai desfăcut borcanul
Când rămâi cu un borcan de pastă de roșii desfăcut, este posibil să îți faci griji că restul se va strica. De fapt, în ciuda termenului de valabilitate lung, atunci când este nedeschisă, pasta se poate strica destul de repede după ce este expusă la aer.
Totuși, există câteva trucuri simple care o pot menține proaspătă mult mai mult timp. Dacă nu intenționezi să consumi cantitatea rămasă în câteva zile, poți congela restul. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să pui pasta de roșii într-o tavă pentru cuburi de gheață. Odată ce s-au întărit, poți pune cuburile într-o pungă de plastic resigilabilă și le poți păstra în congelator luni de zile.
Cum să îngheți și să dezgheți pasta de roșii
Înghețarea pastei de roșii într-o tavă pentru cuburi de gheață are avantajul porționării. Fiecare gaură din tavă conține de obicei aproximativ o lingură de pastă de tomate. Cu toate acestea, poți, de asemenea, să pui pasta într-o pungă de plastic.
Pur și simplu pune pasta de roșii în pungă, apăs-o ca să iasă aerul și sigileaz-o. Aapoi folosește degetul sau partea tocită a unui cuțit pentru a împărți pasta în părți egale. Ideea este să faci adâncituri în pungă. Apoi poți rupe cu ușurință o porțiune din pastă și să o utilizezi, în timp ce restul rămâne congelată.
Dezghețarea este la fel de ușoară ca și congelarea. Fie aduci pasta de tomate la temperatura camerei în frigider, peste noapte, fie pur și simplu o pui în mâncare ca atare. Ea se va dezgheța în timpul porcesului de gătire. Acest lucru funcționează bine la supe și tocane, care vor dizolva pasta de roșii într-o clipă.
Ce trebuie să știi despre pasta de tomate cumpărată
Înainte de a congela pasta de roșii trebuie să te asiguri că este încă bună. Ține cont că termenul de valabilitate depinde de recipientul original. Într-un tub, pasta de roșii se poate păstra timp de aproximativ 30 până la 45 de zile la frigider odată deschisă.
O cutie de pastă de roșii deschisă se păstrează doar aproximativ 5 până la 7 zile. Ea trebuie păstrată într-un recipient ermetic, fără a fi lăsată expusă în cutia de conserve deschisă.
O altă modalitate de a păstra pasta de tomate în frigider după ce borcanul a fost desfăcut este să torni un strat consistent de ulei în borcan. Asigură-te că toată pasta este acoperită. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să scurgi uleiul atunci când vei vrea să o folosești.