Robin Dunbar, psiholog evoluționist la Universitatea din Oxford, spune că „atingerea umană este fundamentală pentru starea de bine a oamenilor”. „În cazul lipsei acesteia, relațiile dintre oameni se deteriorează” , a completat specialistul citat de BBC News.
„Îmbrățișările, atingerile umerilor și brațelor sunt specifice prietenilor și membrilor familiei și sunt cu adevărat importante. Ne fac mai fericiți”, a adăugat aceasta. Atingerea este primul simț care se dezvoltă în uter, iar cercetările demonstrează că îmbrățișările pot reduce efectul stresului.
Cum te îmbrățișezi precaut, în pandemie
Studiile demonstrează că îmbrățișările scad ritmul cardiac, tensiunea arterială și reduc stresul. Oamenii au nevoie de contact fizic deoarece aceștia au evoluat din primate, care se îngrijesc reciproc. Îmbrățișările stimulează creierul să elibereze endorfină, hormonul fericirii.
Îmbrățișări rapide
Durata pe care o petreci într-o îmbrățișară strânsă face, de asemenea, o diferență.
Perioadele mai lungi ale unui contact strâns cresc riscul transmiterii virusului. Amintește-ți însă că virusul poate fi transmis chiar și prin intermediul unei îmbrățișări scurte. Nu există o perioadă complet sigură de contact strâns.
Fii selectivă
Limitează-ți îmbrățișările la membrii familiei. Riscul crește pe măsură ce numărul celor pe care îi îmbrățișezi este tot mai mare.
„Nu este indicat să îmbrățișezi toate persoanele pe care le cunoști. Dacă ai de gând să îmbrățișezi pe cineva, restrânge numărul celor cu care faci acest lucru, la cei din partea cărora chiar apreciezi o îmbrățișare”, recomandă profesoara Sally Jane Cutler, de la Universitatea East London.
Guvernul britanic sugerează oamenilor să aibă în continuare mai multă grijă față de persoanele vulnerabile la Covid-19. Poți alege chiar să nu îți îmbrățișezi rudele în vârstă, mai ales dacă acestea nu s-au vaccinat încă împotriva virusului.
- Poartă mască în cazul în care știi că unul dintre voi este mai vulnerabil
- Nu îmbrățișa mai multe persoane în același timp
Nu sta față în față
Încearcă pe cât posibil să eviți să stai față în față cu cineva, extrem de aproape, pentru a nu transmite virusul. Întoarce-ți ușor capul într-o parte atunci când îmbrățișezi pe cineva. Igiena mâinilor este, de asemenea, foarte importantă în procesul îmbrățișării.
„În momentul în care atingi pe cineva, atingi în același timp și lucrurile pe care aceasta a pus mâna”, afirmă Linda Bauld, cercetător la Universitatea din Edinburh.
Îmbrățișări în aer liber
Experții au transmis că riscurile de infectare cu COVIS-19 sunt mai mici în aer liber. Dacă ai poftă de îmbrățișări stabilește o întâlnire cu cei dragi în aer liber.
Deschide ferestrele și ușile sau pur, sau simplu stai în curte. Cu cât aerisești mai mult, cu atât crești șansele să îndepărtezi și virusul.
Testează-te
Testează-te mai des, pentru ca cei apropiați ție să fie în siguranță. Chiar dacă nu ai simptome. Aproximativ una din trei persoane infectate cu coronavirus nu prezintă simptome. Deci poate răspândi virusul fără să știe. Testarea regulată ajută nespus la reducerea riscului de infectare cu COVID-19. Îți urăm multă sănătate!
Dacă ești preocupată de igienă, mai ales în contextul actual, vezi care sunt miturile legate de dezinfectare. S-ar putea ca unele dintre lucrurile pe care le aplici să nu fie tocmai potrivite.