De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Care sunt explicațiile specialiștilor

Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 iulie 2024, 6:57
Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua / Shutterstock

Să savurezi o ceașcă de cafea dimineața sau într-o pauză la birou este unul dintre momentele tale preferate de răsfăț. Dacă vrei să te bucuri de același gust al cafelei, fără să ai parte de o experiență neplăcută, renunță la obiceiul de a o reîncălzi.

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun

Potrivit specialiștilor, reîncălzirea cafelei îi dă un gust amar. Înainte ca boabele de cafea să fie prăjite, ADN-ul lor este format din acizi și compuși care atunci când sunt încălziți, devin amari.

Cafeaua conține în mod natural compuși volatili, acizi clorogenici. Aceștia determină gustul și mirosul unei cești de cafea. Prin intermediul procesului de prăjire, acizii clorogenici sunt descompuși în acid chinic și acid cafeic. Atât acidul chinic, cât și acidul cafeic au un gust amar și pronunțat.

„Atunci când reîncălzești cafeaua în cuptorul cu microunde, eliberezi mai mulți dintre acești compuși care pot avea un gust astringent și amar”, a declarat Natalie Alibrandi, cercetător în domeniul alimentar.

În momentul în care cafeaua este reîncălzită, compușii volatili se descompun mult mai ușor. Astfel, gustul și aroma deosebită a cafelei dispar. Așadar, în ceașca de cafea vei resimți componentele mai amare ale cafelei, rămase în urma procesului de încălzire.

Toate tipurile de cafea prăjită devin amare dacă sunt reîncălzite

Cele patru tipuri de prăjire a cafelei sunt prăjirea ușoară, care oferă boabelor un gust aromatic, cu note de fructe.

Prăjirea medie oferă un gust mai bogat, cu mai multă dulceață cafelei și un miros puternic.

Prăjirea medie-intensă a boabelor vine cu arome profunde de nuci și un gust dulce-amărui.

Prăjirea intensă determină un gust pronunțat de amărăciune al boabelor și o senzație grea în gură.

Fiecare tip de cafea prăjită va avea un gust mai amar atunci când este reîncălzită, până la un anumit punct.

Potrivit specialiștilor, gustul amar al unei cafele prăjite intens va fi și mai pronunțat. Deoarece acestui tip de cafea i s-a aplicat mai multă căldură în timpul procesului de prăjire, va conține mai mulț acid chinic și cafeic, cu gust amar, decât cafelele prăjite mai puțin.

Filtrul de cafea poate modifica gustul cafelei

Privind lucrurile în perspectivă, atunci când gătești un produs finit, cum ar fi o prăjitură, nu o pui înapoi în cuptor după preparare.

Deoarece aceasta se va usca și își va schimba complet gustul. Astfel, specialiștii explică de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Se aplică același principiu si în cazul cafelei.

Dacă după preparare intervine procesul de reîncălzire, în esență, acesteia i se schimbă aroma.

Nici filtrele de cafea nu reprezintă o excepție în acest caz. Orice tip de filtru sau carafă care aplică căldură cafelei pentru a o menține caldă, în loc să o izoleze doar pentru a menține temperatura, va scoate în evidență aroma amară, metalică a cafelei.

Cafeaua preparată va avea cel mai bun gust dacă o consumi în termen de o oră sau 90 de minute de la preparare, indiferent de situație. Dacă vrei să îmbogățești gustul cafelei, poți adăuga o linguriță de scorțișoară.

Cea mai accesibilă variantă pe care o poți alege pentru a evita să îți reîncălzești cafeaua este cana termică. O poți lua ușor cu tine, în mașină sau la birou și îți va menține băutura caldă. Specialiștii recomandă să nu lași cafeaua în cana termică mai mult de 45 de minute, deoarece deși va fi mereu fierbinte, își va modifica gustul și își va pierde din aromă, după acest interval, menționează Parade.com.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI