Dacă îndepărtezi și arunci coaja celor mai multe fructe și legume, s-ar putea să arunci o sursă bogată de nutrienți și fibre. Un nou studiu a constatat că cojile de mere, piersici și antioxidanți.
De ce e recomandat să păstrezi coaja fructelor și a legumelor
Coaja fructelor, inclusiv a rodiilor, are niveluri de antioxidanți exponențial mai mari decât interiorul fructului.
Efectele potențiale asupra sănătății ale consumului de coji atât de promițătoare încât unii producători de alimente le îmbunătățesc adăugând anumite produse cu coji de legume și fructe.
Coaja este stratul protector al fructelor și legumelor. Acesta poate conține compuși concentrați, cum ar fi fitochimicale, care servesc ca mecanisme de apărare împotriva soarelui, ploii și dăunătorilor. Acele mecanisme de apărare ne susțin și sănătatea.
Când cureți aceste fructe și legume, elimini o parte ni dintruneți. Asta nu înseamnă că ar trebui să mănânci coaja tuturor fructelor și legumelor.
Evită coaja pepenelui galben, a fructului de avocado și a ananasului. Iată câteva fruct pe care le poți consuma în siguranță și cu coajă.
Mere
Când vine vorba de mere, coaja este martea cea mai bogată în nutrienți. Coaja merelor conține cu 300% mai multă vitamina K, cu 140% mai multă vitamina A și 110% mai multă vitamina C, spun specialiștii.
Cojile de mere sunt, de asemenea, bogate în fibre solubile și insolubile și quercetină.
În plus, mesteci mai mult când consumi și coaja merelor, ceea ce înseamnă că s-ar putea să te simți mai plină. Spală bine merele înainte de a le consuma și nu mai arunca coaja acestora.
Morcov
Coja unui morcov proaspăt reprezintă doar 11% din greutatea sa, dar conține 54% din acizii săi fenolici, care acționează ca antioxidanți.
Carotenoizii, vitamina K, niacina și vitamina C sunt, de asemenea, mai concentrate în coajă decât în interiorul morcovului.
Pur și simplu spală morcovii cu o perie de legume și apă curată și mănâncă-i cruzi. Poți curăța coaja în fâșii și pune-o la aer pentru a avea parte de o gustare crocantă.
Citrice
Nu numai cojile de portocale, lămâie și lime conțin cantități mari de vitamina C, ci și pulpa.
Cojile acestor fructe sunt bogate într-un antioxidant puternic numit hesperidină, care are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reglarea zahărului din sânge. Încearcă să speli foarte bine coaja citricelor înainte de a o consuma.
Vinete
Faptul că coaja vinetelor este violet închis ar trebui să fie un indiciu că este încărcată în antioxidanți. În special, coaja vinetelor conține nasunina, care protejează membranele celulare din corp și creier.
De asemenea, nasunina reduce inflamația din organism și colesterolul rău.
Kiwi
Multe persoane nu își dau seama că coaja de kiwi este comestibilă și bună pentru sănătate. Coaja de kiwi are de două ori mai multe fibre decât interiorul.
Unii experți recomandă să speli iwi și să îl mănânci ca pe o piersică sau să îl feliezi cu piele. Totuși, dacă ai antecedente de pietre la rinichi, nu ar trebui să consumi coaja de kiwi, spun specialiștii.