Studiile au sugerat că oamenii care mănâncă repede au tendința de a avea o greutate mai mare decât cei care mănâncă încet.
De ce este recomandat să mănânci încet
În primul rând, atunci când mănânci domol îți poți da seama mai ușor când ai atins punctul de sațietate, decât atunci când te grăbești să înghiți mâncarea. Când înghiți pe nerăsuflate există posibiitatea de a mânca mai mult decât ai nevoie. Asta pentru că stomacul tău nu are timpul necesar de a trimite creierului tău semnalul că este plin. Așa că, masticarea temeinică înainte de înghițire te-ar putea ajuta la reducerea caloriilor.
Potrivit studiilor, citate de presa internațională, aportul de calorii scade cu aproape 15% atunci când mesteci de două ori mai încet decât de obicei.
Cum exersezi mâncatul încet
Cronometrează cât timp petreci la masă. Ar trebui să petreci în jur de 20 de minute în fața farfuriei tale.
Nu te înfometa. Este greu să ai un ritm lent atunci când îți este foarte, foarte foame. Dacă încerci însă să respecți orarul meselor, vei atinge mai greu punctul de foame extremă.
Exersează mestecatul încet. Numără de câte ori mesteci fiecare înghițitură. Încearcă treptat să mărești numărul de masticații.
Alimente bogate în fibre. Consumă cât mai multe fibre pentru a avea un sistem digestiv sănătos. Cu ajutorul fibrelor vei atinge mai repede senzația de sațietate.
Nu mânca în fața unui ecran. Atenția ta va fi distrasă atunci când mănânci în fața televizorului sau a unui ecran. Creierul tău nu va percepe că mănânci, așa că vei depăși numărul de calorii ingerate și vei scade calitatea timpului petrecut la masă.
Viață în tihnă
Trăim în secolul vitezei. Ne grăbim mereu să ajungem acasă, la muncă, la o întâlnire. Ne grăbim să mâncăm pentru că avem mereu altceva pe listă de făcut. Acest mod de a face lucrurile ne conferă însă enorm de mult stres și ne poate afecta chiar sănătatea.
Conform unui studiu japonez, citat de healthyfood.com, viteza cu care mâncăm ne influențează întregul stil de viață, putând duce la creșterea în greutate și crescând astfel riscul bolilor de inimă, diabetului, accidentelor vasculare ș.a.m.d. În cadrul studiului citat au participat 1.000 de respondenți, cărora li s-a urmărit sănătatea și obiceiurie alimentare, pe parcursul a cinci ani.
La finalul celor cinci ani, peste 11% dintre cei care făceau parte din rândul celor care mestecau în viteză mâncarea la masă, au dezvoltat sindrom metabolic, spre deosebire de 2,3% dintre cei care mestecau alimentele încet.
Dacă vrei să slăbești, un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este vârsta pe care o ai.