Specialiștii recomandă ca în sezonul cald să consumi cât mai multă apă pentru a te hidrata. Hidratarea trebuie să vină atât din băuturi, cât și din alimentele pe care le consumi. Experții recomandă să bei cel puțin doi litri de apă pe zi. Dacă ești cu adevărat iubitor de cafea, cu siguranță cea mai mare preocupare este dacă poți bea cafea vara.
De ce recomandă specialiștii să consumi cafea în timpul verii
Unele studii susțin că băuturile cu cofeină sunt responsabile pentru deshidratarea organismului. Este unul dintre motivele pentru care oamenii au îndoieli când vine vorba de consumul de cafea pe timpul verii.
Conform studiilor efectuate la sfârșitul anilor 2000, cofeina în doze mari are un efect diuretic asupra organismului.
Astfel, consumul de băuturi cu cofeină într-un moment călduros ar putea provoca deshidratarea corpului. Cercetările ulterioare au respins aceste studii și au afirmat că nu există nicio legătură între cafea și deshidratare.
Specialiștii spun că consumul de cofeină în doze normale sau moderate nu reprezintă niciun risc în sezonul cald. Aceste studii au analizat și efectele cofeinei asupra sportivilor, care prezintă un risc mai mare de a se deshidrata prin transpirație, scrie Parade.
Părerile sunt în continuare împărțite în ceea ce privește deshidratarea organismului după consumul cafelei.
Cafea rece sau cafea fierbinte vara
Multe persoane decid să renunța la plăcerea de a savura o cafea fierbinte pe timpul verii. Vara, multe persoane optează pentru băuturi alternative, cum ar fi cafeaua cu gheață. Dacă preferi aroma intensă a cafelei, nu trebuie să renunți la servirea acesteia caldă.
De fapt, băuturile reci sau cu gheață oferă o plăcere de moment. Consumul unei cantități mici de cafea cu gheață are un efect de răcire care se estompează după câteva momente. În timp ce exact opusul se întâmplă cu băuturile fierbinți.
Studiile spun că băuturile calde ajută organismul să își gestioneze mai bine temperatura internă. Contrar credinței populare, cafeaua fierbinte poate avea un efect de răcire chiar și în timpul sezonului cald, spun specialiștii.
Totuși, ține cont de fapul că în timpul perioadelor de căldură excesivă ar fi mai bine să alegi băuturile la temperatura camerei și fără zahăr.
Pe lângă stimularea efectului de termoreglare al organismului, cafeaua caldă vara are o mulțime de beneficii pentru organism.
Cum alegi între cafea și ceai cu cofeină în timpul verii
Dacă te întrebi ce sursă de cofeină să consumi în timpul verii, specialiștii îți vin în ajutor cu câteva răspunsuri.
Potrivit dieteticienilor, consumul de cofeină în timpul verii nu este dăunător. Cu toate acestea, codeina trebuie consumată cu măsură. Specialiștii spun că nu ar trebui să depășești mai mult de 250 de miligrame pe zi.
Potrivit specialiștilor, ceaiul și cafeaua sunt bune, dar băuturile energizante ar trebui evitate. Băuturile energizante sunt dăunătoare deoarece conțin mai mult zahăr și mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea. Experții spun că poți să bei în fiecare zi pînă la două căni de cafea pe zi.
Dacă nu ești obișnuită să bei cafea, atunci poți opta pentru ceaiul negru. Indiferent de băutura pe care o consumi, specialiștii recomandă să faci alegerile cu măsură.