Reclamă

Desert Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël

Una dintre rețetele de desert spectaculos, cu care poți să-ți impresionezi prietenii și familia la masa de Crăciun, este rețeta de desert Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 23 decembrie 2023, 6:24

Rețeta este tradițională în bucătăriile din Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția, Quebec, New Brunswick, Vietnam, Liban și, în special, în țările francofone. Prepararea acesteia are la bază o tradiție culinară legată de celebrarea solstițiului de iarnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se prepară dintr-o ruladă de pandișpan umplută cu o cremă de ciocolată neagră și se montează sun formă de trunchi de copac. Rețeta se poate prepara cu foaia de ruladă neagră și crema albă sau invers, cu foaia albă și crema neagră.

Îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru varianta cu foaia de ruladă albă și crema neagră.

Desert Buturuga de Crăciun – Ingrediente

Pentru prepararea acestui desert tradițional de Crăciun ai nevoie de trei liste de ingrediente: pentru foaia de ruladă, cremă și decor.

Reclamă

Pentru foaia de ruladă:

  • 6 ouă de mărime medie
  • 150 gr de zahăr
  • 150 gr de făină
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie.

Pentru cremă:

  • 400 ml de frișcă lichidă
  • 350 gr de ciocolată neagră
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Reclamă

Pentru decor:

  • 2-3 lingurițe pudră de cacao
  • fursecuri ciupercuțe și decoruri din marțipan.

Desert Buturuga de Crăciun – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea desertului constă în aducerea ingredientelor pentru foaia de ruladă la temperatura camerei. Este important ca ouăle, în special albușurile, să nu fie foarte reci atunci când le amesteci.

Cum prepari foaie de ruladă

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 30/40 cm.

În două boluri, separă albușurile de gălbenușuri. Adaugă un praf de sare peste albușuri și amestecă-le până când devin cristaline. Adaugă puțin câte puțin din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci energic pentru formarea bezelei. Te oprești din amestecat când ai obținut o bezea foarte fermă. Apoi, încorporezi gălbenușurile în bezea, adăugate pe rând.

Trece făina prin sită și adaug-o treptat, în compoziția de mai sus, folosind o spatulă. Amestecă delicat compoziția, în timp ce adaugi făina, cu mișcări circulare de jos în sus. Astfel, vei obține o compoziție pufoasă și aerată.

Întinde compoziția de ruladă pentru desertul Buturuga de Crăciun în tavă și introdu-o în cuptorul încălzit. Coace foaia de ruladă pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, acoperă foaia de ruladă cu un ștergar curat și ușor umezit. Las-o acolo până când se răcește.

Descoperă aici și o rețetă de ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Este o rețetă cu contrastul în mod invers decât rulada noastră.

Cum prepari crema pentru desert Buturuga de Crăciun

Încălzește frișca lichidă, dar cu atenție să atingă punctul de fierbere. Apoi, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă intens până când aceasta se topește și rezultă o compoziție omogenă. Adaugă și esența de vanilie și lasă crema să se răcească. După răcire, introdu mixerul în cremă și amestecă până când capătă volum și textură cremoasă.

Întinde o parte din cremă peste foaia de ruladă. Rulează foaia cu crema în interior. Împachetează rulada în hârtie de copt și pune-o la rece pentru 2-3 ore.

Cum formezi aspectul de buturugă

Pune rulada pe un platou și secționează oblic două bucăți micuțe din ea, de mărimi diferite. Atașează-le la ruladă, pe ambele laterale, imitând astfel nodurile unui trunchi de copac. Adaugă crema oprită peste buturuga astfel formată. Folosește o furculiță și formează dungi neuniforme peste cremă, imitând astfel scoarța de copac.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai ruladei
După umplere, din ruladă se secționează două bucăți care se atașează la aceasta, imitând nodurile trunchiului de copac / Shutterstock

Presară pudră de cacao peste desertul Buturugă de Crăciun și decorează-l după propria imaginație, cu elementele de decor.

Pasul de decorare pentru desert Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël
Rulada se decorează după propria imaginație / Shutterstock

Poți folosi fursecuri în formă de ghidă, de ciuperci sau poți presăra fulgi de cocos pentru a imita zăpada. Descoperă și o rețetă de fursecuri cu diferite forme.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×