Prânzul și cina constau în legume fără amidon și fie ouă. Fie o porție mică de alt tip de proteine slabe, cum ar fi puiul sau peștele.
Deși exercițiile fizice nu sunt necesare ca parte a planului, activitățile fizice ușoare, cum ar fi ciclismul, aerobicul sau mersul rapid sunt încurajate pentru a maximiza rezultatele.
Dieta este destinată să fie urmată doar câteva săptămâni. După aceea, se recomandă o perioadă de tranziție pentru a ajuta organismul să revină la o dietă obișnuită.
Alimente permise
Dieta cu ouă fierte constă în principal din ouă, proteine slabe și fructe și legume sărace în carbohidrați. Sunt permise și băuturile fără calorii, inclusiv apă și ceai sau cafea fără lapte ori frișcă.
Acestea sunt câteva dintre alimentele permise în dietă:
- Ouă: ouă întregi și albușuri;
- Proteine slabe: carne de pasăre fără piele, pește și bucăți slabe de miel, vită și porc;
- Legume fără amidon: spanac, kale, rucola, broccoli, ardei gras, dovlecei, verdeață și roșii;
- Fructe cu conținut scăzut de carbohidrați: lămâi, lime, portocale, pepene verde, fructe de pădure și grapefruit;
- Grăsimi și uleiuri: ulei de cocos, unt și maioneză, toate în cantități mici;
- Băuturi: apă, ceai și cafea neîndulcite;
- Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, turmeric, piper, rozmarin și oregano.
Unele variante ale planului permit, de asemenea, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, inclusiv lapte degresat, iaurt și brânză cu conținut scăzut de grăsimi.
Alimente restricționate
Dieta cu ouă fierte limitează majoritatea alimentelor cu un număr moderat până la mare de carbohidrați. Inclusiv legumele cu amidon, cerealele și multe fructe. Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, sunt, de asemenea, interzise. Și alimentele procesate, cum ar fi gustările dulci și sărate și fast-food-ul nu sunt recomandate.
Iată câteva alimente pe care dieta cu ou fiert le restricționează:
- Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, leguminoase, porumb și mazăre;
- Fructe bogate în carbohidrați: banane, ananas, mango și fructe uscate;
- Cereale: pâine, paste, quinoa, cușcuș, hrișcă și orz;
- Alimente procesate: slănină, fast-food, chipsuri, covrigei, prăjituri și dulciuri;
- Băuturi îndulcite cu zahăr: sifon, suc, ceai dulce.
Ia în considerare că multe dintre aceste alimente restricționate conțin nutrienți esențiali. Sunt opțiuni hrănitoare și sănătoase pentru majoritatea oamenilor.
Beneficiile potențiale ale dietei cu ouă fierte
Dieta cu ouă fierte încurajează să mănânci mai multe alimente sănătoase, inclusiv proteine slabe, ouă, fructe și legume. Acestea sunt bogate în multe vitamine, minerale și antioxidanți care sunt importanți pentru sănătatea ta.
De asemenea, dieta limitează alimentele care sunt mai puțin hrănitoare, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr și multe alimente procesate. Pe lângă faptul că sunt bogate în calorii, carbohidrați și zahăr adăugat, studiile arată că băuturile îndulcite cu zahăr pot contribui la probleme precum carii, hipertensiune arterială, inflamație și rezistență la insulină.
În plus, cercetările arată că dietele bogate în alimente procesate pot fi asociate cu un risc mai mare de obezitate, boli de inimă și cancer.
Cu toate acestea, dezavantajele dietei cu ouă fierte depășesc beneficiile sale. Ouăle fierte sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Pot fi o gustare sățioasă între mese.
Dezavantaje ale dietei cu ouă fierte
Dieta cu ouă fierte este extrem de restrictivă. Oferă puțină varietate, permițând doar o mână de alimente specifice și eliminând grupuri întregi de alimente.
Dieta nu este doar dificil de urmat pe termen lung, dar poate fi și o provocare în a satisface nevoile nutriționale. Deoarece sunt permise doar câteva alimente specifice, riscul de apariție a deficiențelor nutritive crește. Mai ales dacă urmezi dieta pentru o perioadă lungă de timp.
De exemplu, cerealele integrale sunt bogate în fibre necesare, vitamine și minerale, în timp ce legumele cu amidon, cum ar fi cartofii, sunt surse excelente de vitamina C, potasiu și magneziu de care organismul are nevoie. Niciuna dintre aceste grupuri de alimente nu este permisă în dietă.
În plus, un ou oferă doar aproximativ 72 de calorii, ceea ce înseamnă că o dietă bazată pe ouă ar oferi probabil puțină energie. Cu toate acestea, este puțin probabil să dezvolți o deficiență de nutrienți urmând dieta pentru intervalul de timp recomandat de 2 săptămâni.
Totuși, restricția prelungită de calorii provoacă reacții adverse grave care pot afecta organismul, inclusiv niveluri scăzute de energie, funcția imunitară afectată, scăderea densității osoase, tulburări menstruale și multe altele.