Reclamă

Dieta cu ouă fierte: tot ce trebuie să știi înainte să o începi

Dieta cu ouă fierte este un regim foarte popular care promite o scădere rapidă în greutate. După cum sugerează și numele, dieta presupune consumul mai multor porții de ouă fierte pe zi. Acestea sunt asociate împreună cu alte proteine slabe, legume fără amidon și fructe cu conținut scăzut de carbohidrați.

Publicat: 23 aprilie 2022, 7:35

Unii apreciază stilul structurat al planului alimentar și susțin că poate declanșa pierderea în greutate. Cu toate acestea, dieta este foarte restrictivă și dificil de urmat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce presupune dieta cu ouă fierte

Dieta cu ouă fierte se bazează pe o carte din 2018 publicată de Arielle Chandler, care nu pare să fie autorizată ca dietetician înregistrat. Cartea oferă un plan de masă structurat, rețete și alimente de consumat și evitat.

Deși există mai multe variații ale dietei, aceasta implică de obicei consumul de ouă sau alt tip de proteine slabe la fiecare masă. Include și legume fără amidon și una până la două porții de fructe cu conținut scăzut de carbohidrați pe zi.

Reclamă

Autorul susține că, deoarece dieta este săracă în carbohidrați și calorii, adepții pot pierde până la 11 kg în doar 2 săptămâni. Adepții ei susțin, de asemenea, că dieta furnizează nutrienți care îmbunătățesc gestionarea zahărului din sânge, susțin vederea sănătoasă și întăresc oasele, părul și unghiile.

Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de dovezi.

Dieta cu ouă fierte, pas cu pas

Dieta cu ouă fierte restricționează la anumite alimente pentru fiecare masă a zilei și nu sunt permise gustări între mese.

La micul dejun, consumă cel puțin două ouă, împreună cu o porție dintr-o legumă fără amidon, cum ar fi roșia sau sparanghelul. Mănâncă și un fruct cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi grapefruitul.

Reclamă

Prânzul și cina constau în legume fără amidon și fie ouă. Fie o porție mică de alt tip de proteine slabe, cum ar fi puiul sau peștele.

Deși exercițiile fizice nu sunt necesare ca parte a planului, activitățile fizice ușoare, cum ar fi ciclismul, aerobicul sau mersul rapid sunt încurajate pentru a maximiza rezultatele.

Dieta este destinată să fie urmată doar câteva săptămâni. După aceea, se recomandă o perioadă de tranziție pentru a ajuta organismul să revină la o dietă obișnuită.

Alimente permise

Dieta cu ouă fierte constă în principal din ouă, proteine ​​slabe și fructe și legume sărace în carbohidrați. Sunt permise și băuturile fără calorii, inclusiv apă și ceai sau cafea fără lapte ori frișcă.

Acestea sunt câteva dintre alimentele permise în dietă:

  • Ouă: ouă întregi și albușuri;
  • Proteine ​​slabe: carne de pasăre fără piele, pește și bucăți slabe de miel, vită și porc;
  • Legume fără amidon: spanac, kale, rucola, broccoli, ardei gras, dovlecei, verdeață și roșii;
  • Fructe cu conținut scăzut de carbohidrați: lămâi, lime, portocale, pepene verde, fructe de pădure și grapefruit;
  • Grăsimi și uleiuri: ulei de cocos, unt și maioneză, toate în cantități mici;
  • Băuturi: apă, ceai și cafea neîndulcite;
  • Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, turmeric, piper, rozmarin și oregano.

Unele variante ale planului permit, de asemenea, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, inclusiv lapte degresat, iaurt și brânză cu conținut scăzut de grăsimi.

Alimente restricționate

Dieta cu ouă fierte limitează majoritatea alimentelor cu un număr moderat până la mare de carbohidrați. Inclusiv legumele cu amidon, cerealele și multe fructe. Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, sunt, de asemenea, interzise. Și alimentele procesate, cum ar fi gustările dulci și sărate și fast-food-ul nu sunt recomandate.

Iată câteva alimente pe care dieta cu ou fiert le restricționează:

  • Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, leguminoase, porumb și mazăre;
  • Fructe bogate în carbohidrați: banane, ananas, mango și fructe uscate;
  • Cereale: pâine, paste, quinoa, cușcuș, hrișcă și orz;
  • Alimente procesate: slănină, fast-food, chipsuri, covrigei, prăjituri și dulciuri;
  • Băuturi îndulcite cu zahăr: sifon, suc, ceai dulce.

Ia în considerare că multe dintre aceste alimente restricționate conțin nutrienți esențiali. Sunt opțiuni hrănitoare și sănătoase pentru majoritatea oamenilor.

Beneficiile potențiale ale dietei cu ouă fierte

Dieta cu ouă fierte încurajează să mănânci mai multe alimente sănătoase, inclusiv proteine ​​slabe, ouă, fructe și legume. Acestea sunt bogate în multe vitamine, minerale și antioxidanți care sunt importanți pentru sănătatea ta.

De asemenea, dieta limitează alimentele care sunt mai puțin hrănitoare, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr și multe alimente procesate. Pe lângă faptul că sunt bogate în calorii, carbohidrați și zahăr adăugat, studiile arată că băuturile îndulcite cu zahăr pot contribui la probleme precum carii, hipertensiune arterială, inflamație și rezistență la insulină.

În plus, cercetările arată că dietele bogate în alimente procesate pot fi asociate cu un risc mai mare de obezitate, boli de inimă și cancer.

Cu toate acestea, dezavantajele dietei cu ouă fierte depășesc beneficiile sale. Ouăle fierte sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Pot fi o gustare sățioasă între mese.

Dezavantaje ale dietei cu ouă fierte

Dieta cu ouă fierte este extrem de restrictivă. Oferă puțină varietate, permițând doar o mână de alimente specifice și eliminând grupuri întregi de alimente.

Dieta nu este doar dificil de urmat pe termen lung, dar poate fi și o provocare în a satisface nevoile nutriționale. Deoarece sunt permise doar câteva alimente specifice, riscul de apariție a deficiențelor nutritive crește. Mai ales dacă urmezi dieta pentru o perioadă lungă de timp.

De exemplu, cerealele integrale sunt bogate în fibre necesare, vitamine și minerale, în timp ce legumele cu amidon, cum ar fi cartofii, sunt surse excelente de vitamina C, potasiu și magneziu de care organismul are nevoie. Niciuna dintre aceste grupuri de alimente nu este permisă în dietă.

În plus, un ou oferă doar aproximativ 72 de calorii, ceea ce înseamnă că o dietă bazată pe ouă ar oferi probabil puțină energie. Cu toate acestea, este puțin probabil să dezvolți o deficiență de nutrienți urmând dieta pentru intervalul de timp recomandat de 2 săptămâni.

Totuși, restricția prelungită de calorii provoacă reacții adverse grave care pot afecta organismul, inclusiv niveluri scăzute de energie, funcția imunitară afectată, scăderea densității osoase, tulburări menstruale și multe altele.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×