Un studiu din 2022, publicat în PLOS Medicine, a sugerat că adoptarea unei diete mediteraneene poate adăuga chiar ani, până la un deceniu, duratei tale de viață.
Dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult
Studiul norvegian a luat rezultatele meta-analizelor și datele colectate în Global Burden of Disease, care a examinat cauzele de deces, prevalența a 369 de boli și răni și 87 de factori de risc în peste 204 de țări și teritorii. Ei au folosit acești factori pentru a crea un model predictiv care calculează durata de viață a unei persoane pe baza dietei sale. Cercetătorii au folosit apoi modelul pentru a estima durata de viață a unui individ atunci când consumă dieta standard americană. Ulterior, au comparat-o cu estimarea duratei de viață pentru aceeași persoană când a urmat o „dietă optimizată” precum dieta mediteraneană.
- O creștere a speranței de viață de 13,0 și 10,7 ani la bărbați și femei – când dieta este urmată la 20 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 11,7 și, respectiv, 10,0 ani pentru bărbați și femei – când dieta este urmată la 40 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 8,8 și, respectiv, 8,0 ani pentru bărbați și femei – când dieta este urmată la 60 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 3,4 ani pentru ambele sexe – când dieta este urmată la 80 de ani.
Aceste predicții sunt impresionante și evidențiază influența puternică pe care o are dieta asupra sănătății. Cu toate acestea, cum poate crește durata de viață doar cu ajutorul une diete?
Experții sunt de acord că este vorba despre sinergia colectivă a tuturor componentelor din dietă. Antioxidanții, fitochimicele, acizii grași omega-3 și fibrele, nu un grup specific de alimente. Aceste componente lucrează împreună pentru a îmbunătăți sănătatea și, mai important, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, ceea ce adaugă ani vieții tale.
Iată 6 moduri prin care dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult.
Reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral
Potrivit unei recenzii publicate în 2019 în Circulation Research, rata mai scăzută a bolilor de inimă la cei care trăiesc în țările care se învecinează cu Marea Mediterană în anii 50 și 60 a atras pentru prima dată atenția cercetătorilor din SUA. Aceste rezultate i-au determinat să examineze dieta tradițională mediteraneană.
Șaizeci de ani mai târziu, cercetările continuă. Acestea sugerează că adoptarea unei diete mediteraneene reduce semnificativ riscul unui atac de cord. Reduce și riscul de accident vascular cerebral sau dezvoltarea unei boli coronariene. Cu toate acestea, este important să reții că dieta Med poate fi adaptată indiferent de zona geografică. Poate fi personalizată în funcție de nevoile, preferințele și starea de sănătate.
Minimizează efectele stresului și reduce inflamația
Un studiu din 2018 susține că în urma dietei mediteraneene pare să contracareze inflamația legată de stres. Stresul crește nivelul de cortizol care, la rândul său, crește markerii inflamatorii ai sângelui. Acest lucru se poate transforma într-o furtună inflamatorie care poate duce la daune oxidative de către radicalii liberi. Poate provoca dezechilibre hormonale și un sistem imunitar uzat care este mai susceptibil la boli.
Reduce riscul de cancer
Cercetările publicate în 2019 în Nutrients au arătat că nivelul ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din dietă are un efect protector împotriva mutațiilor celulelor canceroase. În plus, acești compuși pot reduce creșterea și metastaza celulelor canceroase. O dietă mediteraneană poate reduce riscul de recidivă și mortalitate pentru unele tipuri de cancer. Cele de sân sau cel colorectal și prostată, conform unui articol din 2022 publicat în Nutrients.
Previne diabetul de tip 2 și complicațiile
Un diagnostic de diabet zaharat de tip 2 (T2D) scurtează durata de viață cu șase ani, în medie. Se întâmplă din cauza complicațiilor și a unui risc crescut de boli de inimă. Cu toate acestea, conform unui articol din 2020 publicat în Nutrients, aderarea la dieta mediteraneană scade riscul de a dezvolta T2D cu 20%. Pentru cei diagnosticați sau care au în prezent T2D, cercetările au sugerat că adoptarea dietei poate reduce riscul de complicații. Poate scădea rezistența la insulină și poate scădea valorile HbA1c.
Încetinește declinul cognitiv
Adoptarea dietei mediteraneene pare să încetinească pierderea memoriei legate de vârstă și declinul cognitiv. Rezultatele au fost cele mai semnificative pentru cei care au aderat la ea. Și mai bine, cercetările publicate în Nutrients în 2021 au sugerat că este benefică o astfel de alimentație pentru cei care în prezent nu prezintă semne de pierdere a memoriei sau demență, precum și pentru cei care o prezintă. Respectarea îndeaproape a dietei poate reduce, de asemenea, riscul ca demența legată de vârstă să evolueze spre boala Alzheimer. Acestea sunt rezultatele unui studiu din 2021 publicat în Neurology.
Ajută la densitatea osoasă
Câteva studii mai mici sugerează că dieta Med previne fragilitatea oaselor. Reduce la minimum pierderea osoasă și musculară asociată cu îmbătrânirea. Societatea Endocrină susține că adoptare dietei Med a fost asociată cu o densitate osoasă mai mare. O mai bună sănătate a oaselor și o masă musculară perfectă la femeile aflate în postmenopauză. Totul e independent de starea hormonală, viciile din timpul vieții și exercițiile fizice.