Reclamă

Dietă și sport de sărbători. Ce spun specialiștii despre obținerea siluetei dorite

Crăciunul se apropie, iar unele femei sunt îngrijorate de numărul kilogramelor în plus pe care le-ar putea acumula. Specialiștii spun că nu este nevoie de o dietă strictă și de un program de sport extrem de dificil de sărbători pentru a avea parte de o siluetă de invidiat. Aceștia oferă câteva sfaturi utile care pot fi aplicate de orice femeie care își dorește să treacă de sărbătorile de iarnă cu o siluetă perfectă.

Publicat: 21 decembrie 2021, 7:39 / Actualizat: 21 decembrie 2021, 18:27

Dacă te numeri printre doamnele și domnișoarele temătoare cu privire la kilogramele în plus, atunci iată ce poți face pentru a ajunge la greutatea ideală chiar și în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși preparatele din această perioadă sunt extrem de gustoase, cu puțină disciplină vei reuși să-ți atingi obiectivele stabilite indiferent de perioada anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dietă și sport de sărbători

Există nenumărate obiceiuri alimentare care te împiedică să pierzi în greutate. Stresul, lipsa hidratării, consumul excesiv de carbohidrați și multe altele. Acestea, corelate cu alimentele procesate, duc la dezechilibre și la apariția diferitelor probleme de sănătate cum ar fi pierderea concentrării și degradarea vizibilă a memoriei. Perioada sărbătorilor de iarnă a început deja, iar tu ești preocupată de ce vei consuma la masa de Crăciun pentru a nu lua kilograme în plus.

Nu este necesar să apelezi la o dietă strictă și un plan de sport dificil de sărbători pentru a-ți menține silueta. Tot ceea ce trebuie să faci este să ții cont de preparatele pe care le consumi, mărimea porțiilor și multe alte aspecte care te vor ajuta să treci de sărbătorile de iarnă cu fizicul pe care ți l-ai dorit. Te invităm să descoperi sfaturile specialiștilor pentru obținerea siluetei dorite în perioada sărbătorilor de iarnă.

Nu aștepta să ți se facă foame

În perioada aceasta trebuie să fii foarte atentă la ce tip de dietă și ce program de sport alegi de sărbători. Pentru a menține fizicul sau a ajunge la o siluetă cât mai aproape de ideal trebuie să ții cont de câteva aspecte extrem de importante. Primul de pe această listă ține de înfometare.

Reclamă

Lisa Young, doctor nutriționist specializat și autoare a cărții Finally Full, Finally Slim a oferit mai multe informații privind necesitatea de a te hrăni corect. Conform acesteia, este foarte important ca organismul să să bucure de mese regulate pentru a nu experimenta senzația de foame. Sfatul specialistului este ca înainte de a lua parte la o petrecere de sărbători să ai grijă să iei o mică gustare și să nu te înfometezi.

Aceasta le sugerează pacienților săi să consume un bol cu o supă de legume, un pumn de nuci sau un fruct. Senzația acută de foame te influențează în mod automat să consumi mai multe alimente. Astfel vei mânca mai mult decât ai nevoie pentru a-ți acoperi necesarul de calorii și energie.

Prin urmare, ai grijă să iei o gustare ori de câte ori simți nevoia și să nu sari peste mesele principale ale zilei  doar pentru a putea consuma mai multe alimente la cina festivă de Crăciun. Frantz Adrian Diaconescu, atlet fitness, maratonist, tehnician nutriţionist şi dezvoltator de programe de fitness, spune că moderația este ”cheia succesului când vine vorba de un stil de viață echilibrat.”

Reclamă

Adaugă în meniul tău fibre și proteine

Când vine vorba de dietă și sport de sărbători este foarte important să iei în calcul consumul de fibre și proteine. Acestea sunt necesare pentru o digestie sănătoasă, dar și pentru construirea masei musculare. Alimentele bogate în fibre pot fi consumate chiar și între mesele principale ale zilei.

Medicul specialist în nutriție și dietetică, Tammy Lakatos Shames, spune că alimentele bogate în fibre și proteine conferă senzația de sațietate rapid. Totodată, ele îți conferă energia necesară până la masa următoare. În acest fel, fibrele consumate la gustări te vor ajuta să nu mănânci foarte mult la mesele festive. Fibrele îți vor oferi senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată de timp.

Pentru gustări poți apela cu încredere la fistic, de exemplu. Alte alimente bogate în fibre sunt grâul, ovăzul, fasolea albă. Printre ele se mai găsesc și semințele de floarea soarelui, ceapă, linte, dovlecei și orez. Lista poate continua cu arahide, migdale, caju, spanac, brocoli, zmeură, gutui, banane și multe altele. Fibrele sunt esențiale în procesul de digestie al organismului. Acestea ajută la funcționarea normală a tractului digestiv și la tranzitul intestinal.

Proteinele sunt la fel de importante într-o dietă sănătoasă, dar contează mult și un program de sport de sărbători bine stabilit. Proteinele ajută la creșterea de țesuturi și a masei musculare. Mai mult ele ajută la eliminarea surplusului de grăsime prin senzația de sațietate pe care o conferă rapid.

Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, un adult ar trebui să consume în medie 0.83 grame de proteină per kilogram de greutate corporală zilnic. Proteinele pot fi de origine vegetală sau animală. Printre principalele alimente bogate în proteine amintim lintea și fasolea, mazărea, soia, ciupercile și avocado. Totodată mai putem adăuga și ouă, carne, pește și fructe de mare, lapte și produsele lactate.

Ascultă-ți corpul

Alexandra Ionescu, nutriționist și trainer, alături de Frantz Adrian Diaconescu, atlet fitness și dezvoltator de programe de fitness, sfătuiesc oamenii dornici să-și păstreze silueta de sărbători să-și asculte întotdeauna corpul.

Alexandra a studiat nutriția și sportul la Londra, în cadrul Universității Bedfordshire. Ea este totodată nutriționist vegan acreditat și antrenor de functional training, pilates și cardio. Aceasta spune că este foarte important să te oprești din mâncat atunci când simți că ești aproape plină. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este foarte important, așa cum au menționat specialiștii anteriori, să mănânci cu moderație și să nu sari peste mesele principale ale zile.

Alexandra și Frantz spun că nu este o soluție să te înfometezi. Accest lucru te va face doar să consumi o masă copioasă în seara de Crăciun. De altfel, tot ei îndeamnă să îți asculți corpul în combinațiile alimentare pe care le faci. Conform acestora, ”teoria combinării alimentelor are o influență directă asupra digestiei”.

”În funcție de ce mănânci (proteine, carbohidrați sau grăsimi) are loc digestia, atât mecanică (mestecată), cât și chimică. Tipul de alimente pe care organismul îl va digera determină și mediul necesar (acid, alcalin), timpul necesar pentru a fi digerat și enzimele necesare pentru digestie. Atunci când alimentele nu sunt complet digerate, ea începe să fermenteze provocând producerea de gaze și toxine”, susțin cei doi specialiști.

Controlează porțiile pe care urmează să le consumi

Te poți bucura aproape de orice alimente dorești. Totuși ele trebuie combinate în mod corect și porționate astfel încât să acopere necesarul zilnic de calorii.

Kim Rose, specialistă în nutriție și dietetică spune că mărimea porțiilor trebuie controlată. Doar în acest fel poți să-ți atingi obiectivele de a pierde în greutate. Aceasta spune că este foarte ușor să consumi mai multe calorii decât ai nevoie, atunci când nu porționezi cu atenție preparatele pe care urmează să le consumi. Astfel, mărimea porțiilor te va ajuta să mănânci calculat și să nu faci excese în perioada sărbătorilor de iarnă.

Nu trebuie să abordezi o dietă strictă și un plan de sport dificil de sărbători pentru a-ți menține greutatea sau pentru a pierde câteva kilograme în plus. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii mult mai atentă la combinațiile pe care le faci. În același timp trebuie să ții cont de mărimea porțiilor tale.

Un sfat de ajutor pentru a ține cont de numărul caloriilor pe care le-ai consumat este să-ți notezi într-un carnețel fiecare aliment. Totodată, poți apela cu încredere la o aplicație specială care să te ajute să te organizezi mai bine, scrie Eat This, Not That!

Consumă suficientă apă

Hidratarea este extrem de importantă când vine vorba de dietă și sport în perioada de sărbători. Hidratarea corectă te va ajuta să-ți gestionezi mai bine porțiile pe care urmează să le consumi. De cele mai multe ori oamenii au tendința să confunde senzația de sete cu cea de foame.

Când acest lucru se întâmplă, în mod automat îți vei îndrepta atenția asupra unei gustări rapide. Carbohidrații sunt alegerea preferată a celor mai multe persoane, atunci când vine vorba de a potoli senzația de foame. Dacă nu ții cont de aceste aspecte, caloriile se vor aduna mai repede decât poți crede. În loc să faci acest lucru, mai bine te hidratezi și ai lângă tine întotdeauna o sticlă de apă.

În mod ironic, dacă nu te hidratezi corespunzător, te poți confrunta cu retenția de apă. În același timp, nivelul tău de energie va scădea. Îți vei pierde cu ușurință concentrarea și vei suferi de dureri de cap și migrene. Consumul de apă este vital pentru a avea un stil de viață sănătos. Minimul de 2 litri de apă pe zi ar trebui respectat indiferent de programul încărcat pe care îl ai.

Ce greșeli se pot evita în această perioadă

Nu trebuie să te apuci de o dietă strictă și de un program de sport solicitant de sărbători pentru a-ți menține silueta. Dacă eviți câteva greșeli generale, trupul tău se va menține în cea mai bună formă a sa. Mesele de sărbători sunt de cele mai multe ori bogate, iar preparatele te îndeamnă să guști din toate.

Totuși, dacă ești gazdă de Crăciun învață să cumperi inteligent. Fă-ți din timp o listă și nu merge la cumpărături pe stomacul gol. Concentrează-te asupra produselor de calitate. Alege cât mai multe legume și ai grijă să incluzi în meniul tău preparate pe bază de legume verzi.

Renunță pe cât posibil la rețetele care au în componența lor multe grăsimi. În schimb, gătește preparate sățioase, dar sărace în grăsimi. Dacă nu ești în poziția de gazdă și urmează să fii invitată la masa festivă de Crăciun, atunci nu uita să iei o gustare înainte de marele eveniment.

Nu renunța la mesele principale ale zilei, doar pentru o cină copioasă de Crăciun. Alege întotdeauna porțiile mici cu preparate ce conțin fibre sau proteine. Consumă apă ori de câte ori simți nevoia și nu uita să te hidratezi. Totodată, încearcă pe cât de mult poți să limitezi consumul de alcool.

Alcoolul îți va oferi senzația de a consuma mai multe alimente bogate în grăsimi. Totodată, acesta îți va deshidrata corpul. În acest fel vei ajunge să consumi mai multe calorii decât îți dorești. Dacă vrei totuși să consumi băuturi alcoolice la petrecerea de Crăciun încearcă să le limitezi. Cel mai bine este să le alternezi cu consumul de apă pentru a rămâne mereu hidratată. Ultimul truc pentru a evita consumul în exces este să faci activități cu ceilalți care să nu implice mâncarea. În acest fel îți vei distrage atenția de la preparatele care se află pe masa festivă.

Exerciții fizice recomandate după perioada sărbătorilor

Alexandra Ionescu și Frantz Adrian Diaconescu au oferit la rândul lor câteva sfaturi importante când vine vorba de o dietă echilibrată și un program de sport de sărbători accesibil chiar și pentru începători. Alexandra atrage atenția și persoanelor care au o alimentație pe bază de plante. Fiind nutritionist vegan acreditat, ea spune că preparatele pe bază de plante trebuie să fie porționate cu atenție pentru că pot conține mai multe calorii decât ai crede la prima vedere.

Frantz este specialist în programe de fitness și nu numai. Cu o vastă experiență în spate, acesta a recomandat câteva exerciții accesibile atât femeilor, cât și bărbaților. Ele pot fi făcute la sală sau acasă, în funcție de disponibilitățile fiecărei persoane.

”În principiu, un antrenament care sa aibă rezultate vizibile se construiește personalizat pentru fiecare persoana în parte. Totuși există câteva seturi și repetări pentru un antrenament corespunzător la sala de fitness.

  • Genuflexiuni cu bara de greutăți: 5 seturi de 5 repetări.
  • Deadlift cu bară de greutăți: 3 seturi de 3 repetări.
  • Flotări : 3 seturi de 15 repetări.
  • Tracțiuni : 3 seturi de 8 repetări.
  • Plank : 3 seturi, de 1 minut fiecare”, susține acesta.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×