Reclamă

Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos

Dacă obișnuiești să folosești laptele condensat caramelizat din comerț, află că îl poți prepara și în propria bucătărie. Îți oferim mai jos rețeta pentru dulce de leche sau dulceață de lapte, preparată cu ușurință în casă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 29 mai 2023, 6:56

Nu ai nevoie decât de două ingrediente pentru acest delicios sos cremos. Însă, ai nevoie de timp și răbdare pentru că se prepară prin fierbere îndelungată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rezultatul final va merita incontestabil așteptarea. Te vei bucura de un sos cremos și frumos colorat, precum caramelul, dar și de un gust delicios și irezistibil.

Lista de ingrediente și metoda de preparare sunt asemănătoare cu prepararea clasicului lapte condensat. Diferențele constau în cantitatea mai mare de zahăr și timpul mai îndelungat de fierbere.

Descoperă aici și rețeta pentru lapte condensat preparat în casă. În continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru dulceața de lapte.

Dulce de leche – Ingrediente

  • 1 800 ml de lapte proaspăt cu minim 3,5% grăsime
  • 1 500 gr de zahăr
  • un praf de sare.
Reclamă

Dulceață de lapte – Mod de preparare

Pentru reușita deplină a rețetei, este important să optezi pentru un lapte calitativ, cu minim 3,5 % grăsime. Foarte bun ar fi laptele proaspăt, achiziționat direct de la fermieri. Nu este recomandat laptele pasteurizat și nici laptele UHT, deoarece aceste două tipuri de lapte sunt deja supuse unor procese termice înainte de îmbuteliere.

Ca tip de zahăr, poți folosi zahărul alb, clasic, sau zahărul brut. Acesta din urmă va oferi sosului o culoare mai închisă. Descoperă și rețeta pentru sos caramel sărat.

Reclamă

Cum prepari dulce de leche sau dulceață de lapte

Folosește o cratiță cu diametru mai mare pentru fierberea sosului și vei scurta din timpul de preparare. Dacă diametrul este mai mare și suprafața de evaporare va fi mai mare, iar crema va deveni mai consistentă într-un timp mai scurt.

Așază cratița pe flacăra aragazului și adaugă în ea laptele și zahărul. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este diluat. Acordă mare atenție fierberii laptelui, pentru că există riscul să se formeze multă spumă care va da pe dinafară.

După topirea zahărului, setează intensitatea focului la minim. Amestecă constant în cratița cu lapte și zahăr pentru a nu se lipi de pereții acesteia. Compoziția se va îngroșa treptat, iar dacă nu amesteci, se va lipi de baza cratiței și va căpăta gust de afumat.

Pe măsură ce se îngroașă și capătă consistență de sos cremos, se va schimba și culoarea.

Dulceață de lapte în cratiță
Pe măsură ce fierbe dulceața de lapte devine consistentă și se închide la culoare / Shutterstock

În funcție de culoarea dorită, dar și de textura pe care o preferi, poți scurta sau prelungi timpul de fierbere.

Poți opta pentru o culoare de un cărămiziu mai deschis și o textură ușor fluidă, dacă îl vei folosi ca topping.

Dacă dorești să folosești deliciosul dulce de leche pe post de cremă, lasă-l să fiarbă, până când se mai îngroașă, iar culoarea devine mai închisă.

După fierbere, pune crema în borcane și o poți păstra la rece până la două săptămâni.

Dulce de leche în borcan și în linguriță
Dulcele de leche se pune în borcane și se păstrează la rece până la 2 săptămâni / Shutterstock

O poți folosi la umplerea clătitelor, a prăjiturilor sau a torturilor.

Îți oferim în acest scop și o rețetă de tartă Banoffee, o delicioasă tartă cu banane și caramel.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×