Reclamă

Tartă cu ciocolată și caramel sărat. Un desert spectaculos, cu gust irezistibil

Dacă iubești deopotrivă și ciocolata, dar și caramelul, le poți combina într-un desert spectaculos cu gust irezistibil. Îți oferim în acest scop o rețetă de tartă cu ciocolată și caramel sărat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 23 februarie 2023, 6:24

Tartele sunt deserturi mult îndrăgite în bucătăria românească, atât datorită gustului și aspectului, cât și al simplității modului de preparare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele sunt foarte versatile. Pentru cele mai simple, nu ai de preparat decât aluatul, pe care îl umpli cu fructe, gem, dulceață, sau ciocolată. Chiar și aluatul îl poți simplifica, pregătindu-l din biscuiți cu unt, așa cum se întâmplă în cazul rețetelor de cheesecake.

În cazul în care dorești să te aventurezi puțin în bucătărie, poți prepara diferite creme pentru umplerea crustei de tartă. Un exemplu îl poți descoperi în rețeta de tartă cu căpșuni și budincă de vanilie, iar un al exemplu îl poți descoperi în rețeta prezentată mai jos.

Tartă cu ciocolată și caramel sărat – Ingrediente

Ai nevoie pentru acest delicios desert de trei elemente, pe care le vei prepara separat: crusta de tară, crema de caramel sărat și glazură de ciocolată.

Reclamă

Pentru crusta de tartă:

  • 275 gr de făină
  • 25 gr de pudră de cacao neagră
  • 125 gr de unt cu peste 80% grăsime
  • 125 gr zahăr
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 ou
  • 1 vârf cuțit  cu sare
  • 2-3 linguri apă foarte rece
  • puțin unt pentru uns forma de copt.

Pentru crema de caramel sărat:

  • 150 gr de zahăr
  • 300 ml de smântână pentru frișcă
  • 75 gr de unt gras
  • 20 ml de apă
  • 20 gr de sare grunjoasă.
Reclamă

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100 gr de ciocolată amăruie
  • 100 gr de ciocolată cu lapte
  • 150 ml de smântână pentru frișcă
  • căpșuni și migdale pentru decor.

Tartă cu ciocolată și caramel sărat – Mod de preparare

Cele trei elemente ale tartei se prepară pe rând și tot pe rând se vor adăuga în procesul de montare al deliciosului desert. Mai întâi, prepară crusta de tartă, iar în timp ce aceasta se răcește, pregătește crema de caramel sărat. După ce și aceasta se răcește, îți recomandăm să prepari glazura de ciocolată. Chiar dacă tarta necesită mai mult timp de preparare, rezultatul final va fi peste așteptări de cuceritor.

Cum prepari aluat fraged pentru crusta tartei

Amestecă într-un bol făina trecută prin sită, împreună cu pudra de cacao, sarea și zahărul. La mijlocul amestecului, adaugă un ou și untul rece, tăiat în cuburi mici. Folosindu-te de vârfurile degetelor, amestecă rapid ingredientele, până când obții niște firimituri mai mari. Toarnă treptat din apa rece, în timp ce amesteci și potrivește consistența aluatului fraged pentru tartă. Vei obține un aluat ușor sfărâmicios, pe care îl acoperi cu folie de prospețime și îl lași la rece timp de 30 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Folosește o formă de tartă cu diametrul de 26-28 cm și unge-i interiorul cu puțin unt.

Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie circulară, mai mare decât diametrul formei de tartă. Folosește sucitorul de aluaturi, pe care îl pudrezi cu puțină făină. Transferă foaia de aluat în forma de tartă și îmbracă uniform cu ea, interiorul formei de copt. Înțeapă din loc în loc baza aluatului cu o furculiță. Este necesar acest pas pentru a se coace aluatul uniform.

Așază o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă. Pune peste hârtie boabe de fasole, cât să acopere toată baza. Pune tava în cuptor și coace aluatul de tartă pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, îndepărtează hârtia de copt și mai coace aluatul pentru 5-6 minute, să i se rumenească bine și baza. Lasă crusta de tartă să se răcească și prepară crema.

Cum prepari caramelul pentru tartă cu ciocolată și caramel sărat

Pune într-o crăticioară cu baza dublă și pereți înalți mai întâi apa, apoi zahărul. Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Lasă zahărul să se topească, fără a amesteca în el pentru a nu-i influența culoarea. Amestecă doar spre final de topire, pentru a se omogeniza siropul.

Apoi, adaugă untul tăiat în cuburi și amestecă intens cu o spatulă, până când acesta este topit, alături de zahăr, care se solidifică la contactul cu untul. Adaugă smântâna pentru frișcă și lasă sosul caramel să fiarbă până când capătă consistență. Amestecă continuu cu o spatulă, pentru a nu se arde. Spre final, de fierbere adaugă sarea și amestecă, până când aceasta se dizolvă.

Lasă caramelul sărat să se tempereze 10 minute, apoi întinde-l uniform în interiorul crustei de tartă răcită. Pune tarta la loc răcoros, până când crema caramel se răcește și devine mai fermă. Abia atunci poți prepara glazura.

Crema de caramel sărat adăugată în interiorul crustei de tartă
Crema caramel se adaugă ușor caldă în interiorul crustei de tartă / Profimedia Images

Cum prepari glazura de ciocolată

Pune smântâna pentru frișcă într-o crăticioară și așaz-o pe flacăra aragazului. Lasă smântâna să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mai mici sau dată pe răzătoare. Amestecă energic cu o spatulă, până când acestea se topesc, iar compoziția este omogenă.

Lasă glazura de ciocolată să se tempereze 5-6 minute, apoi întinde-o uniform peste tarta cu cremă caramel bine răcită. Pune din nou delicioasa tartă cu ciocolată și caramel sărat la loc răcoros, până când glazura devine fermă. Decoreaz-o cu căpșuni și migdale tocate mai mărunt și o poți porționa.

Tartă cu ciocolată și caramel sărat decorată cu căpșuni
Pentru un aspect mai cuceritor, tarta se decorează cu căpșuni proaspete / Profimedia Images

Dacă te vei îndrăgosti de gustul tartei, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de tartă cu banane și caramel.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×