Te vei răsfăța cu gustul delicios și textura densă a smochinelor din dulceață la mic dejunurile din sezonul rece. Poți savura dulceața de smochine și alături de o friptură de rață, de gâscă sau de curcan, chiar și de vită. Este delicioasă și savurată alături de brânzeturi sărate sau mult adoratele brânzeturi cu mucegai. Dar poți folosi smochinele din dulceață și la prepararea diferitelor rețete de deserturi.
Dacă te-am ademenit cu aceste motive pentru a prepara delicioasa dulceață, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării.
Dulceață de smochine cu fructele întregi – Ingrediente
- 1 kg smochine proaspete
- 750 gr de zahăr
- 250 ml de apă
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de dulceață de smochine întregi – Mod de preparare
Pentru reușita sigură a dulceții de smochine va trebui să ții cont de câteva sfaturi importante.
Dacă dorești ca fructele să rămână întregi pe parcursul fierberii, nu opta pentru smochine foarte coapte. Din acestea poți prepara gem de smochine, sirop sau lichior de smochine.
Nu amesteca mai multe tipuri de smochine în aceeași rețetă de dulceață. Acestea pot avea timpi de fierbere diferiți și riști ca o parte din fructe să se spargă.
Nu pune zahăr peste smochine ca în cazul altor fructe. Fierbe siropul separat apoi adaugi fructele. Altfel fructele se vor înmuia foarte rău și nu se vor mai păstra întregi în timpul fierberii.
Cum prepari dulceața de smochine cu fructele întregi
Primul pas în prepararea rețetei de dulceață de smochine întregi constă în pregătirea fructelor. Spală smochinele cu apă rece, taie-le din codițe și lasă-le la scurs. Dacă te grăbești, șterge bine smochinele cu prosoape de hârtie. Ia o scobitoare și înțeapă fructele în mai multe locuri. Acest pas este necesar pentru a pătrunde siropul în fructe. Astfel fructele nu se vor mai strivi în timpul fierberii.
Când ai smochinele pregătite poți da start fierberii siropului pentru dulceață.
Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu baza dublă. Pune apa și zahărul în cratiță. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a urgenta topirea zahărului. Lasă siropul de zahăr să fiarbă pentru aproximativ 15 minute ca să devină consistent.
Pentru a verifica consistența siropului, pune o farfuriuță în frigider pentru 10 minute. Cu o linguriță iei din sirop și picuri pe farfuria rece. Dacă picăturile se adună pe farfurie ca niște perle siropul este gata. Dacă picăturile se împrăștie și se unesc, mai lași siropul să fiarbă pentru 5-6 minute. Spre final de fierbere a siropului adaugi și sucul de lămâie.
Adaugă smochinele și lasă-le să fiarbă în sirop pentru aproximativ 30 de minute. Adună spuma care se formează deasupra dulceții și îndepărteaz-o. Folosește o sită deasă pentru a elimina toată spuma.
În timp ce dulceața de smochine întregi fierbe, sterilizează borcanele.
Pune dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.
Vezi mai multe imagini cu dulceața de smochine în GALERIA FOTO!
Închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu dulceață de smochine întregi cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Etichetează-le frumos cu data preparării și le poți transfera în cămară. O rețetă asemănătoare de dulceață cu fructe întregi pe care ți-o recomandăm s-o testezi este rețeta de dulceață de caise întregi.