De aceea, este atât de important să acorzi atenție etichetelor nutriționale în timp ce faci cumpărături. Ia în considerare modul în care consumul excesiv de alimente sănătoase poate duce la aceeași cantitate de calorii și efecte secundare nesănătoase ca și alimentele procesate rafinate.
Există câteva alimente des consumate la cină despre care experții spun că ar trebui să stai departe. Chiar dacă par a fi o opțiune bună, ele pot duce la grăsime viscerală.
Elimină aceste alimente „sănătoase” de la cină
Lisa Richards, un nutriționist și creatorul dietei Candida a vorbit despre vinovați aparent sănătoși ai grăsimii de pe abdomen. Ea a spus că e indicat să renunți la patru alimente „sănătoase” pentru cină. Pe lista ei se află orezul brun, quinoa, cartofii dulci și pastele integrale de grâu.
Deși pot fi sănătoase și benefice în doze mici, dacă mănânci aceste alimente la cină în exces, pot crește nivelul zahărului din sânge și pot duce la rezistență la insulină.
Află mai multe despre efectele asupra sănătății ale fiecăreia dintre aceste alimente.
Orez brun
Chiar dacă orezul brun este o cereală integrală bogată în fibre și poate ajuta la restabilirea sănătății intestinale, Richards spune că „este un carbohidrat care poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate contribui la rezistența la insulină”. Nu numai că rezistența la insulină poate duce la acumularea de grăsime viscerală, dar poate provoca și niveluri crescute de glucoză din sânge (hiperglicemie). În timp, hiperglicemia poate duce la prediabet și diabet de tip 2.
În schimb, Richards sugerează să mănânci un orez de conopidă, cu proteine slabe. „Orezul de conopidă este o alternativă cu conținut scăzut de carbohidrați la orezul tradițional. Este bogat în fibre și nutrienți”, mai spune ea. „Adăugarea unei proteine slabe, cum ar fi puiul sau tofu, te poate ajuta să te simți plină și mulțumită”.
Quinoa
Similar cu orezul brun, quinoa este o altă cereală integrală care este bogată în proteine, fibre și carbohidrați sănătoși ce te pot ajuta să pierzi kilograme. „Cu toate acestea, la fel ca orezul brun, este încă un carbohidrat care poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate contribui la rezistența la insulină”, avertizează Richards. „Pentru a pierde grăsimea viscerală, poate fi benefic să reduci aportul de carbohidrați, inclusiv quinoa”.
Richards recomandă să încerci legume și tofu sau creveți. „Această masă este săracă în carbohidrați și bogată în fibre și proteine. Legumele oferă vitamine și minerale, în timp ce tofu sau creveții oferă proteine și grăsimi sănătoase”, spune ea. Experții sunt de acord că tofu este cel mai bun înlocuitor pentru carne pe bază de plante pentru pierderea în greutate.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt rădăcinoase hrănitoare care sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, sunt și un carbohidrat care poate crește nivelul de zahăr din sânge. Ea poate contribui și la rezistența la insulină. De aceea, dacă încerci să scapi de grăsimea viscerală, Richards recomandă să limitezi aportul de carbohidrați, cum ar fi cartofii dulci.
O cină sănătoasă pe care Richards o poate recomanda este un piept de pui la grătar cu legume prăjite. Această masă este bogată în proteine și fibre, ceea ce te poate ajuta să te simți plină și mulțumită. Legumele sunt sărace în carbohidrați și bogate în vitamine și minerale. Unele legume sănătoase pe care le poți consuma sunt dovleceii și ardeiul gras.
Paste integrale din grâu
În cele din urmă, Richards avertizează că pastele integrale de grâu, deși bogate în fibre și sărace în calorii, pot crește nivelul de zahăr din sânge dacă sunt consumate în exces. Pastele din grâu integral sunt pastele din cereale integrale, bogate în fibre și nutrienți. Cu toate acestea, este încă un carbohidrat care poate crește nivelul de zahăr din sânge și poate contribui la rezistența la insulină.
Așa că, în schimb, ea sugerează să optezi pentru un somon la grătar cu o salată de spanac pentru cină. Somonul este o sursă bună de proteine și grăsimi sănătoase, care pot ajuta la reducerea inflamației și susține pierderea în greutate. Și salata de spanac este bogată în fibre și săracă în carbohidrați.