Cu siguranță expunerea la soare are beneficiile sale. Însă razele soarelui pot deveni periculoase dacă nu aplici cu precauție măsurile de protecție necesare.
Ce efecte are expunerea îndelungată la soare
Chiar dacă nu îți arzi pielea, expunerea prelungită la razele UV pe parcursul unei vieți întregi accelerează îmbătrânirea pielii tale. Este posibil să apară mai multe riduri, iar pielea ta să se usuce. Pot apărea, de asemenea, modificări ale pigmentului, cunoscute sub numele de „pete ale vârstei”. Modificările celulelor pielii cauzate de expunerea prelungită pot conduce la cancer de piele, cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer.
Radiațiile ultraviolete cresc riscul a trei tipuri de cancer de piele: melanom, carcinom cu celule bazale și carcinom cu celule scuamoase. Arsurile solare care apar în copilărie sunt adesea citate ca producând cel mai mare risc de a dezvolta melanom mai târziu în viață.
Ce efecte are expunerea scurtă și intensă la soare
Poți suferi o arsură solară în mai puțin de 15 minute. Deși este posibil ca aceasta să nu fie sesizabilă până la două-șase ore. Această formă de arsură prin radiații are loc prin supraexpunere la razele ultraviolete sau UV. Înroșirea pielii este adesea însoțită de durere și apariția unor bășici și, dacă este suficient de severă, poate provoca arsuri de gradul II, informează presa de specialitate.
Ce efecte are expunerea limitată la soare
Desigur, soarele are beneficiile sale. Expunerea la lumina soarelui crește eliberarea de către creier a unui hormon numit serotonină. Serotonina este asociată cu stimularea dispoziției și ane ajută să fim calme și concentrate. Expunerea la radiațiile ultraviolete-B din razele soarelui determină pielea unei persoane să creeze vitamina D, susține Healthline.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), expunerea la soare ar putea ajuta și la tratarea mai multor afecțiuni ale pielii. Medicii au recomandat expunerea la radiații UV pentru a trata: psoriazis, eczeme ale pielii, icter, acnee.
Cine trebuie să evite cu orice preț expunerea la soare
Copiii se află în perioada de creștere și, prin urmare, sunt mai sensibili la amenințările ce provin din mediul exterior. Multe funcții vitale, cum ar fi sistemul imunitar, nu sunt pe deplin dezvoltate la naștere și mediile nesigure pot interfera cu dezvoltarea normală a acestora.
Expunerea la soare în timpul copilăriei și adolescenței pare să crească riscul dezvoltării melanomului, mai târziu în viață. O parte semnificativă a expunerii la soare a unei persoane are loc înainte de vârsta de 18 ani.
Expunerea la soare în siguranță. Cum să eviți arsurile solare
Lumina ultravioletă (UV) a soarelui dăunează elasticității pielii, conform specialiștilor. Dacă petreci prea mult timp la soare, pe pielea ta pot apărea, de asemenea, pistrui, pete, decolorări. Cum te expui la soare în siguranță?
- Folosește creme cu protecție solară în fiecare zi, pe orice vreme și în fiecare anotimp. Ar trebui ca aceasta să aibă un factor de protecție solară (SPF) de minim 30. Crema trebuie să protejeze împotriva razelor UVA și UVB ale soarelui. Cremuiește-te cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși afară.
- Aplică din nou protecție solară cel puțin la fiecare 80 de minute, sau mai des dacă transpiri sau înoți.
- Poartă ochelari de soare cu protecție UV totală.
- Poartă pălării cu boruri largi, cămăși și pantaloni care să-ți acopere pielea.
- Evită să stai la soare cât mai mult posibil între 10:00 și 16:00.
- Verifică-ți pielea în mod regulat, astfel încât să observi orice fel de schimbări ale acesteia.