Sunt fursecuri fragede cu unt și ciocolată în compoziție. Au interiorul moale și aromat, iar crusta este crăpată, cu aspect foarte plăcut, datorită zahărului pudră care imită zăpada. Acest aspect crăpat se datorează dezvoltării aluatului de fursecuri în timpul tratamentului termic. Rețeta fursecurilor este inspirată din bucătăria americană, dar a fost preluată și de bucătăriile altor țări și a devenit chiar o tradiție să fie preparată cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Rețeta de fursecuri este extrem de simplă și rapidă, ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Fursecuri cu ciocolată – Ingrediente
- 200 gr ciocolată de calitate cu peste 50% masă de cacao
- 100 gr zahăr
- 2 ouă de mărime medie
- 200 gr de făină
- 50 gr de unt cu 82% grăsime
- 1 linguriță cu praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1-2 lingurițe cu esență sau extract de vanilie
- 200 gr zahăr pudră pentru decor.
Fursecuri cu ciocolată sau Chocolate Crinkles – Mod de preparare
Pentru reușita fursecurilor, sunt necesare ingrediente de calitate și respectarea câtorva pași simpli de preparare.
Începe cu pregătirea compoziției de ciocolată. Rupe ciocolata în bucăți mici și adaugă-le într-un bol termorezistent sau într-o crăticioară. Adaugă și untul tăiat în bucăți mici.
Pune un vas cu apă pe flacăra aragazului, în care să încapă bolul cu ciocolată și unt. Asigură-te că bolul nu atinge apa din vas. Lasă apa să fiarbă până când ingredientele din bol încep să se topească. Cu o spatulă, amestecă ciocolata cu untul pentru a se omogeniza în timp ce se topesc.
Scoate vasul cu compoziția de ciocolată din cel cu apă și lasă compoziția să se tempereze, dar urmărește să nu se răcească complet.
Sparge ouăle într-un bol și adaugă un praf de sare și zahărul peste ele. Amestecă-le intens până la topirea zahărului.
Adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Amestecă intens cu o spatulă sau cu mixerul până când se omogenizează bine totul. Apoi încorporează în acest amestec ciocolata topită și esența. Amestecă bine până când obții un aluat compact, dar ușor moale.
Acoperă vasul cu aluatul pentru fursecuri cu ciocolată sau Chocolate Crinkles cu o folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru 1-2 ore pentru a se întări aluatul.
Cum formezi și coci fursecurile
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Rupe câte o bucată mică din aluat, de mărimea unei nuci, și formează forme sferice rotindu-le în mâini. Daca aluatul începe să se lipească de mâini, ceea ce este și normal, clătește mâinile și usucă-le periodic. Trece bilele de aluat cu ciocolată prin zahărul pudră așa încât să fie bine acoperite pe toate părțile. Așază-le în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.
Pune tava cu fursecuri în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute. Fursecurile se vor dezvolta cu boltă și se vor crăpa în timpul coacerii, ceea ce le va da un aspect marmorat, foarte plăcut.
Vezi mai multe imagini cu fursecuri în galeria foto!
Tot pentru masa de Crăciun îți oferim și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată. Este un cozonac foarte gustos cu aspect spectaculos.