Babka este un fel de cozonac ce se prepară în bucătăriile Europei de Est, mai precis în Polonia și chiar în Israel. Textura cozonacului mai puțin pufoasă decât a celui clasic, însă este compusă din straturi peste straturi de ciocolată. Este mai moale decât un cozonac clasic, iar gustul este pur și simplu divin.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cu ocazia sărbătorilor de iarnă, acest desert minunat cu multă ciocolată.
Cozonac Babka cu ciocolată – Ingrediente
Ca și în cazul rețetei de cozonac clasic și pentru această rețetă ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 – 550 gr făină pentru cozonac
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 200 ml lapte cald
- 100 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilat
- 2 ouă + 1 gălbenuș
- 150 gr unt moale
- 1/2 linguriță cu sare
- coaja răzuită de la o lămâie.
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 gr unt
- 200 gr zahăr
- 175 gr ciocolată neagra cu 70% cacao
- 75 gr pudră de cacao.
Rețetă de cozonac Babka cu ciocolată – Mod de preparare
Delicios și foarte aromat, cozonacul Babka are un timp de dospire mai îndelungat decât în cazul rețetei de cozonac clasic. În plus, aluatul de cozonac va dospi la rece, ceea ce îl va face mai elastic și mai ușor de modelat. Începe mai întâi cu umplutura cozonacului, care necesită un timp de preparare și un alt timp de răcire.
Cum prepari compoziția de ciocolată pentru cozonacul Babka
Pune untul, zahărul și ciocolata într-o crăticioară, la foc mic. Amestecă ingredientele până când se topesc și obții o compoziție omogenă. Stinge focul, adaugă pudra de cacao în compoziție și amestecă intens până când aceasta este perfect încorporată în compoziție. Acoperă crăticioara cu folie de prospețime și pune-o la loc răcoros.
Cum prepari aluatul aluatul pentru cozonacul Babka
Trece făina prin sită, într-un bol încăpător. Încălzește laptele într-un ibric până când temperatura acestuia ajunge suportabilă la deget. Adaugă drojdia peste lapte și o lingură de zahăr.
Lasă drojida să se activeze la loc cald, pentru 10 minute. În făina din bol crează o adâncitură, la mijlocul acesteia. Adaugă acolo drojdia dospită, restul de zahăr, ouăle și gălbenușul, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Amestecă bine aceste ingrediente până când zahărul este topit. Presară sarea peste făină și începe să încorporezi făina în compoziție de la mijlocul ei.
Poți folosi un robot de bucătărie pentru a frământa aluatul
Frământă aluatul pentru 15-20 de minute până când devine elastic. Adaugă peste el câte un cub din untul moale și omogenizează.
Nu adăuga un alt cub de unt până când cubul anterior nu a fost absorbit de aluat. După frământare, acoperă aluatul și pune-l la frigider pentru 4-5 ore. Ideal ar fi să frâmânți aluatul seara și să-l lași la rece până a doua zi.
A doua zi, scoate aluatul de la rece și îl frământa-l timp de 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Din acest aluat poți împleti doi cozonaci mai micuți sau un cozonac mai mare.
Cum împletești și coci deliciosul cozonac Babka cu ciocolată
Pornește cuptorul la 160 grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o formă dreptunghiulară. Unge toată suprafața foii de aluat cu cremă de ciocolată, lăsând o porțiune mică din margini neunsă.
Rulează strâns aluatul pe lungime. Pune ruloul la frigider pentru 30 de minute, acoperit cu folie.
După ce a expirat timpul, scoate ruloul de aluat de la frigider și cu ajutorul unui cuțit taie-l in două pe lungime. Vei obține două fâșii de aluat frumos marmorate pe care le împletești cât mai repede pentru ca umplutura să nu curgă.
Împletește cele două fâșii de aluat astfel încât partea cu ciocolată să vină deasupra. Transferă cozonacul Babka cu ciocolată în tava unsă cu unt din belșug sau tapetată cu hârtie de copt.
Acoperă tava cu folie alimentară și mai lasă cozonacul să se dezvolte pentru 40 de minute. Dați tava cu Babka la cuptorul încins la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute sau până când este bine rumenit la suprafață. Lasă-l să se tempereze mai întâi în tavă, pentru a nu curge ciocolata, apoi îl puteți transfera pe un grătar de răcire, sau pe platoul pe care îl vei porționa.
Dacă te tentează, în Postul Crăciunul, poți să testezi și rețeta de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao.