Rețeta aluatului fraged pentru fursecuri este simplă și ușoară, nu necesită ingrediente sofisticate.
Modelarea fursecurilor se poate face în mai multe moduri. Există dispozitive speciale pentru șprițarea fursecurilor, cum ar fi o presă, o mașină de tocat carne cu atașament pentru fursecuri sau un săculeț pentru decorat dulciuri, cu dui special în capăt. În lipsa acestor dispozitive poți folosi și furculița pentru a crea efectul șprițat.
Poți prepara fursecurile simple și să le decorezi cu zahăr, dar le poți prepara și cu diferite umpluturi cum ar fi gem, creme sau fructele confiate. De asemenea, le poți glazura frumos cu ciocolată și poți presăra nuci, alune, fulgi de migdale sau fulgi de cocos. Tot din categoria rețetelor de fursecuri pentru platoul festiv, îți mai recomandăm și rețeta de fursecuri steluțe umplute cu gem.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru fursecurile șprițate.
Fursecuri șprițate – Ingrediente
- 200 g unt (82% grăsime, la temperatura camerei)
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou
- 300 g făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 50 g amidon de porumb
- opțional: ciocolată topită, nuci măcinate, fructe confiate etc.
Rețeta fursecurilor șprițate – Mod de preparare
Mai întâi, vei aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare pregătirii aluatului pentru fursecuri.
Pentru a prepara aluatul, pune untul moale într-un bol, adaugă zahărul pudră peste ele și amestecă-le până când obții o cremă fină și aerată. Adaugă oul, esența de vanilie și un praf de sare, amestecând energic până la omogenizare.
Încorporează făina cernută împreună cu amidonul de porumb, amestecând cu o spatulă până obții un aluat moale, dar consistent. Descoperă și o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos.
Cum formezi și coci fursecuri șprițate
Înainte de a forma fursecurile, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Transferă aluatul într-un poș de patiserie cu dui în formă de stea sau orice alt model preferat.
Apasă pe săculețul cu aluat și șprițează fursecurile în spirale, bastonașe sau alte modele festive, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă mici distanțe între ele pentru a le permite să se mai dezvolte în timpul coacerii.
Pune tava în cuptorul cald și coace fursecurile timp de 10-12 minute sau până când marginile încep să devină ușor aurii.
După coacere, transferă-le cu hârtia de copt pe o suprafață rece, pentru a opri procesul termic. Lasă-le să se răcească complet înainte de a le decora.
Pentru un decor mai interesant scufundă fursecurile răcite în ciocolată topită, doar la unul dintre capete și presară elementele de decor peste ele. Sau, pur și simplu, pudrează-le cu zahăr pentru un aspect clasic.
Așază fursecurile pe un platou festiv și servește-le alături de ceai, cafea sau vin fiert. Aceste fursecuri se păstrează fragede în cutii de metal, până la 2 săptămâni, fiind perfecte pentru a aduce spiritul Crăciunului pe masa ta.
Dacă dorești să prepari și alte fursecuri, mai poți încerca și rețeta de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Sunt delicioase, arată îmbietor și se prepară ușor.