Rețeta de ișlere este compusă din doi biscuiți cu nucă, umpluți cu cremă și glazurați cu ciocolată. Aparține bucătăriei austro-ungare și a ajuns la noi mai întâi în zona Banatului, iar mai apoi in Ardeal și în restul țării. Se povestește că prin anii 1950, un patiser din Bad Ischl, pe numele sau Richard Kurth a creat rețeta. A prezentat-o la Expoziția Mondiala de la Bruxelles, în anul 1958, și a obținut medalia de aur pentru ea.
Biscuiții pentru ișlere se prepară dintr-un aluat fraged cu unt și migdale, nucă sau alune de pădure măcinate fin. Apoi, sunt lipiți doi câte doi cu diferite creme sau dulceață și se glazurează cu ciocolată.
Prepară și tu delicioasele fursecuri pentru un platou festiv de sărbători, urmând rețeta detaliată mai jos.
Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea fursecurilor de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul din care prepari biscuiții, crema cu care îi umpli și glazura de ciocolată.
Ingrediente pentru aluat:
- 700 gr făină tip 550, sau tip 000
- 1 praf de sare
- 500 gr unt cu 82% grăsime
- 200 gr zahăr pudră
- 200 gr făină de migdale, sau nuci
- 2 ouă.
Pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 200 gr zahăr
- 100 gr făină
- vanilie
- 250 gr unt cu 82% grăsime.
Pentru glazură de ciocolată:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 100 gr ciocolată amăruie
- 200 ml smântână dulce
- 2 lingurițe esență de rom
- 50 gr unt.
Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru fursecuri, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și apoi modelare și coacerea biscuiților.
În timpul cât aluatul se va relaxa la rece, poți prepara crema, iar glazura de ciocolată o vei prepara după formarea ișlerelor.
Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți
Ia un bol și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Apoi, adaugă ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Amestecă rapid ingredientele până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează-l în folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute. După acest interval de timp, aluatul se va putea modela perfect.
Dar înainte de a forma biscuiții, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 5-6 mm grosime. Cu ajutorul unui decupator metalic, special, sau cu un pahar mai mic, decupează biscuiții.
Transferă-i în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază-i la mici distanțe unii față de alții și coace-i la 200 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.
Cum prepari crema pentru ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie
Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe.
Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când se îngroașă ca o budincă. Adaugă vanilia după stingerea focului și acoperă crema la contact cu folie de prospețime. Las-o să se răcească bine, apoi încorporează în cremă untul moale.
Lipește câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă. După ce formezi toate bucățile de ișlerele, poți prepara glazura de ciocolată.
Încălzește pe foc smântâna lichidă într-un vas, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă bine până când se topește, iar compoziția este omogenizată. Apoi, adaugă untul și omogenizează din nou.
Glazurează ișlerele cu ciocolata ușor răcorită, iar după ce glazura devine mai fermă, aplică peste ea câte o migdală sau o nucă, sau un mix de migdale, nuci și alune de pădure.
Tot din categoria fursecurilor pentru Crăciun îți mai recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri Linzer.