Rețeta acestui desert aparține bucătăriei ungurești și a fost creată într-un restaurant de lux ” Casa Gundel” înființat la începutul secolului trecut de Karoly Gundel, un restaurator maghiar, magnat de afaceri, filantrop și scriitor de lucrări culinare.
Clătitele se prepară în modul clasic, însă sunt umplute cu o crema de nuci, stafide si coajă de lămâie sau portocală confiată. Se împachetează sub formă de triunghi și se glazurează din belșug cu un sos de ciocolată. Sunt delicioase și foarte consistente, iar pentru ca deliciul să fie maxim, este necesar să se folosească ingrediente de caliate.
Tot din categoria rețetelor de clătite mai speciale, mai poți încerca și rețeta de clătite austriece pufoase, denumite Kaiserschmarrn. Dar până atunci răsfață-te cu delicioasele clătite din bucătăria ungurească, a căror rețetă ți-o oferim mai jos.
Clătite Gundel – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestor clătite de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul de clătite, pentru crema de nuci și pentru glazura de ciocolată.
Pentru aluatul de clătite:
- 4 ouă;
- 500 ml lapte;
- 200 ml apă minerală;
- 50 gr unt topit;
- 350 gr făină;
- 1 praf de sare.
Pentru crema de nuci:
- 250 gr nuci măcinate;
- 125 gr zahăr pudră;
- 100 ml lapte;
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă cu minim 30% grăsime;
- 40 gr stafide;
- 20 ml rom;
- coaja rasa de la 1/2 lămâie;
- 20-30 gr coaja confiată de portocale;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- un praf de sare.
Pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolata amăruie;
- 25 gr pudră de cacao;
- 150 g zahar tos;
- 3 gălbenușuri;
- 200 ml lapte;
- 100 ml frișcă naturală;
- 20 gr amidon;
- 1 lingură de rom.
Clătite Gundel – Mod de preparare
Aluatul pentru clătite se prepara ca și cel pentru pancakes, adăugând și puțin unt topit. Se amestecă mai întâi ouăle cu un praf de sare și se adaugă untul topit și răcit. Apoi se adaugă laptele, făina și la final, apa minerală.
Consistența aluatului va fi ca a unei smântâni mai cursive. Aluatul de clătite se lasă la odihnit pentru 20 de minute, timp în care se prepară crema de nuci.
Apoi se coc clătitele pe rând într-o tigaie bine încinsă și unsă foarte puțin cu unt sau cu ulei.
Cum prepari cremă de nuci
Mai întâi prepari un sirop din 100 ml apă și 50 gr zahăr în care adaugi stafidele la hidratat. Când siropul se mai răcorește puțin, adaugi și romul. Lasă stafidele în acest sirop până când se măresc consistent în volum.
Miezul de nucă îl rumenești puțin într-o tigaie antiaderentă, până când devine crocant, dar nu ars. După Îl lași să se răcească și îl macini fin.
Descoperă și o rețetă de cornulețe de post cu cremă de nuci.
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului adaugă laptele, frișca lichidă, untul, zahărul, coaja rasă de lămâie și nuca măcinată. Fierbe ingredientele la foc mic până se transformă într-o cremă densă.
După ce se ridică de pe foc se adaugă vanilia, stafidele și coaja confiată de portocale.
Cum prepari sosul de ciocolată pentru clătite Gundel
Pune într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare și amestecă-le până la omogenizare. Adaugă amidonul și pudra de cacao, apoi laptele. Fierbe acest amestec de ingrediente până devine consistent ca o cremă.
În alt vas, topește ciocolata în smântâna pentru frișcă încălzită. Apoi amestecă ce le două compoziții.
Pentru a servi clătitele, umple fiecare clătită cu cremă de nuci, îndoind-o ca pe un triunghi.
Așaz-o pe farfurie și glazureaz-o din belșug cu sos de ciocolată.
Dacă îți rămân clătite și sos, acestea pot fi consumate și a doua zi, însă necesită puțină încălzire la microunde. Nu le lași decât câteva secunde, până când sosul devine ușor cursiv.
Tot din categoria rețetelor cu clătite îți mai recomandăm să încerci și un delicios tort de clătite imperiale din albușuri. Este rețeta de Magnas Palacsinta Torta.