Aluatul pentru cornulețele de post se prepară simplu, din făină cu apă minerală și ulei. Acestea sunt ingredientele de bază la care se adaugă aromele și agenți de creștere, respectiv de frăgezire.
Specială la aceste cornulețe este crema de nuci cu scorțișoară și zahăr brun. Este foarte interesantă, delicioasă, dulce cât trebuie și foarte aromată.
O poți prepara și pentru alte deserturi cum ar fi o prăjitură cu foi, sau la cozonac. Urmărește mai jos rețeta completă pentru a testa și tu așa cornulețe delicioase, bune de servit dimineața, alături de un ceai sau cafea.
Cornulețe de post cu cremă de nuci – Ingrediente
Împarte ingredientele pe masa de lucru în funcție de elementele ce compun rețeta. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură și decor.
Pentru aluat fraged de post:
- 600 gr făină
- 1 linguriță cu praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 250 gr apă minerală
- 125 gr ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de oțet.
Pentru umplutură:
- 300 gr miez de nucă măcinat
- 100 gr de zahăr brun
- 2 lingurițe cu pudră de scorțișoară
- 100 ml apă
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Cornulețe de post cu cremă de nuci – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged, pe care îl vei lăsa la rece pentru 30 de minute, timp în care vei pregăti compoziția de nuci.
Cum prepari aluat fraged pentru cornulețe
Trece făina prin sită, într-un bol de frământare și adaugă peste ea praful de copt, zahărul și sarea. Amestecă bine pentru omogenizare.
Amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul și îl adaugi în bolul cu amestecul de ingrediente solide. Apoi, amestecă apa minerală cu uleiul și toarnă, treptat, lichidul rezultat în timp ce amesteci intens ingredientele din bol. Vei obține un aluat ușor ferm și nelipicios.
Acoperă aluatul cu o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
Cum prepari crema pentru cornulețe de post cu cremă de nuci
Asigură-te că miezul de nucă este bine curățat de coji și macină-l cu râșnița pentru a deveni fin. Pune miezul de nucă măcinat într-un bol și amestecă-l cu scorțișoara. Amestecă apa cu zahărul într-un ibric și fierbe amestecul până când obții un sirop consistent.
Toarnă siropul fierbinte peste nucile amestecate cu scorțișoara. Amestecă intens pentru omogenizare, acoperă bolul și lasă crema de nuci se răcească. Miezul de nucă măcinat fin se va hidrata și se vor transforma într-o compoziție cremoasă.
Cum modelezi și coci cornulețele
Când crema de nuci este bine răcită, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoate aluatul de la rece și întinde-l în foi de 4-5 mm grosime. Decupează pătrățele micuțe din foile de aluat. Ia câte un pătrat de aluat în mână și pune peste el o linguriță din crema de nuci.
Rulează aluatul de la un colț peste cremă, pe diagonală. Îndoaie ușor de la jumătate cornulețele astfel formate, dându-le formă de potcoave. Așază-le în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coace delicioasele cornulețe de post cu cremă de nuci pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, le treci imediat prin zahăr pudră și le așezi pe platouri, sau pe un grătar de răcire.
Iar dacă îți va plăcea în mod deosebit crema de nuci, o poți folosi și la rețeta de biscuiți fragezi de post.
Și mai poți folosi crema de nuci chiar și la rețeta de ștrudel cu mere și nuci.