Pe lângă simplitatea ingredientelor și a modului de preparare, tortul mai cucerește și prin aspectul său. Clătitele sunt pufoase, cu mici găuri ce absorb compozițiile cu care sunt umplute. Rețeta clasică a acestui tort nu prevede creme pentru umplere. Între straturile de clătite se presară din belșug zahăr pudră amestecat cu scorțișoară. Însă, fiecare poate adăuga ce preferă: dulceață, gem, cremă de vanilie, de ciocolată sau sosuri de fructe.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta clasică a tortului de clătite din bucătăria ungurească.
Tort de clătite imperiale din albușuri – Ingrediente
- 250 gr albușuri (6 albușuri de ouă medii)
- 125 gr unt topit cu peste 80% grăsime
- 500 ml lapte
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 30 ml rom
- 1 praf de sare
- puțin ulei sau unt pentru uns tigaia
- 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Rețeta Magnas Palacsinta Torta – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul de clătite imperiale. Pune albușurile în bolul mixerului și lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Pune untul la topit, într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. După topire, lasă-l să se răcească. Trece făina prin sită și amestec-o cu sarea. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea aluatului pentru clătite.
Presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le bine cu ajutorul mixerului. Te oprești din amestecat doar atunci când devin spumoase și cristaline.
În bolul cu făină, adaugă extractul de vanilie, romul și untul topit. Amestecă-le bine și pe acestea până la omogenizare. Dacă nu ai rom, poți adăuga puțin coniac amestecat cu esență de rom. Romul este unul dintre ingredientele principale care oferă gust divin tortului de clătite. Adaugă laptele treptat, în timp ce amesteci energic compoziția de făină cu unt.
La final, încorporează bezeaua de albușuri în această compoziție. Folosește o spatulă cu care amesteci în continuare. Adaugă bezeaua în 3 tranșe și amestec-o în compoziție cu mișcări circulare, ca la rețeta de pandișpan.
Cum prepari și montezi deliciosul tort de clătite imperiale din albușuri
Pune o tigaie cu diametrul de 25-26 cm la încins și unge-o ușor cu unt sau cu ulei. Când este încinsă, adaugă un polonic din compoziția de clătite și întinde-o uniform pe toată baza tigăii. Lasă clătita să se rumenească pe prima parte. Aceste clătite imperiale nu se întorc pentru a se rumeni pe ambele părți. Se coc doar pe o parte, iar partea superioară va rămâne pufoasă și plină de găurele. Acesta este și unul din farmecul lor.
Vezi mai multe imagini cu tortul de clătite imperiale în GALERIA FOTO!
Transferă clătita direct pe platoul pe care montezi tortul. Unge din nou tigaia cu unt sau ulei și coace în același mod a doua clătită. Când și aceasta este coaptă, presară un strat generos de zahăr pudră amestecat cu scorțișoară peste clătita de pe platou. Așază a doua clătită fierbinte peste ea și treci la următoarea. Zahărul pudră se va topi și va pătrunde în orificiile clătitei, însiropând-o delicios.
Procedează în același mod până când coci toate clătitele. Ultima clătită o așezi invers peste tort, cu partea rumenită spre exterior, pentru un aspect mai plăcut. Presară și deasupra acesteia zahăr pudră.
Poți porționa și savura deliciosul tort de clătite imperiale din albușuri imediat după montare.
Este minunat servit atât cald cât și rece! Și dacă adori clătitele poți încerca și rețeta de tort de clătite cu cremă de zmeură. Este foarte gustos și ușor de preparat.