Fursecurile se mai întâlnesc și sub denumirea de ghriba, cuvânt care se traduce prin ”misteriosul” sau ”străinul”. Rețeta a fost adusă în Maroc de către membrii familiei Andaloussi, care au fugit în Spania, iar când s-au întors au adus cu ei și rețeta acestui desert delicios.
Rețeta originală se prepară cu diferite mirodenii orientale, cum ar fi apa de trandafiri, de lămâie sau de portocale. În zilele noastre, rețeta a fost adaptată în multe variante, în funcție de ingredientele locale.
Prepară și tu rețeta de fursecuri marocane. Îi oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat.
Rețetă de fursecuri marocane – Ingrediente
- 2 ouă de mărime medie
- 210 gr de zahăr pudră
- 40 gr de unt gras
- 45 ml de ulei de arahide sau floarea soarelui
- 400 gr de făină din grâu dur
- 1 linguriță cu extract sau esență de vanilie
- 1 linguriță cu praf de copt
- un praf de sare
- zahăr pudră vanilat – pentru decor.
Fursecuri Ghoriba – Mod de preparare
Fursecurile marocane se prepară cu făină obținută din grâu dur, pentru că aceasta are granulația mai mare și oferă o textură sfărâmicioasă fursecurile. Dar în lipsa acesteia, rețeta a fost adaptat și cu făină clasică amestecată cu pesmet sau cu griș. Descoperă aici și rețeta de fursecuri cu griș și cacao.
Pentru a prepara aluatul de fursecuri marocane, începe cu topirea untului într-o crăticioară în care încălzești mai întâi uleiul. După topire, lasă untul la răcit.
Sparge ouăle într-un bol, adaugă zahărul și amestecă-le până când compoziția își dublează volumul și se deschide la culoare. Adaugă amestecul de ulei cu unt, dar și extractul de vanilie, amestecând în continuare, până la omogenizare.
Amestecă făina cu sarea și praful de copt. Trece amestecul prin sită și încorporează-l treptat în compoziția obținută anterior.
Aluatul obținut va avea o textură moale, însă după ce se va relaxa la rece cel puțin o oră, va fi potrivit pentru modelat fursecurile.
Cum modelezi și coci fursecurile Ghoriba
Mai întâi pornește cuptorul la 170 de grade Celsius pentru a avea timp să se încălzească.
După ce aluatul s-a relaxat suficient la rece, ia câte o lingură din acesta și modelează-l în mâini sub forma unei bile. Tăvălește fiecare bilă imediat după modelare prin zahărul pudră cu aromă de vanilie. Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și așază bilele de aluat în ea la distanțe mai mari, una față de alta. În timpul tratamentului termic, aluatul se va deforma și fursecurile se pot lipi între ele.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace delicioasele fursecuri marocane pentru 15-20 de minute, la 170 de grade Celsius.
Nu exagera cu coacerea lor pentru a nu le usca. Fursecurile vor avea textura ușor moale la atingere, după coacere. Însă, după răcire vor fi crocante la exterior și moi și sfărâmicioase la interior.
Și pentru că au același aspect, dar culoare diferită, îți recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri cu ciocolată sau Chocolate Crinkles. Se vor asorta spectaculos așezate pe același platou.