Gnocchi pot fi achiziționați și din comerț, gata preparați, însă dacă timpul îți permite, prepară-i în propria bucătărie. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt simple și puține. Sosul de roșii îl poți folosi din conservă, pentru că este destul de gustos.
Descoperă aici și o rețetă de gnocchi alla romana, tradițională italienească, dar care nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi.
Mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru gnocchi de cartofi cu sos de roșii, pentru a o prepara și tu.
Gnocchi alla Sorrentina – Ingrediente
Întrucât rețeta este compusă din mai multe elemente care se prepară separat, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea.
Pentru gnocchi:
- 1 kg de cartofi
- 300 gr de făină, plus extra pentru frământat
- 1 ou mare
- sare.
Pentru sosul de roșii:
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă mică, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 800 g de roșii decojite (conservate sau proaspete)
- sare și piper, după gust
- frunze de busuioc proaspăt.
Pentru servire:
- 250 g de mozzarella
- 100 g de parmezan ras
- frunze proaspete de busuioc pentru decor.
Rețeta de Gnocchi alla Sorrentina – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru gnocchi, apoi vei modela și fierbe gnocchii. În timp ce aceștia fierb poți prepara și sosul de roșii.
Cum prepari gnocchi de cartofi
Fierbe cartofii în coajă până devin moi, timp de aproximativ 20-30 de minute. Scurge-i și lasă-i să se răcească ușor, apoi curăță-i de coajă.
Pasează cartofii fierbinți printr-o presă de cartofi sau dă-i pe o răzătoare fină. Pune-i într-un bol mai mare. Adaugă făina și un praf de sare peste cartofii pasați, apoi formează o adâncitură în mijloc și sparge oul acolo. Amestecă rapid ingredientele, până când obții un aluat omogen. Nu frământa prea mult aluatul pentru a evita obținerea unui aluat lipicios.
Pentru a forma gnocchi, împarte aluatul de cartofi în mai multe bucăți. Rulează-le pe o suprafață presărată cu făină, formând șnururi de aproximativ 2 cm grosime. Taie fiecare șnur în bucăți de 2 cm.
Opțional, poți să le dai o formă specifică gnocchi-lor cu ajutorul unei furculițe sau cu un dispozitiv special de gnocchi.
După formare, fierbe-i în apă cu sare până când se ridică la suprafață. În aproximativ 2-3 minute sunt gata. Scoate-i cu o spumieră pe un platou și lasă-i deoparte. Descoperă și rețeta de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi
Cum prepari sosul pentru Gnocchi alla Sorrentina
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine aurie. Adaugă usturoiul și călește ingredientele pentru încă un minut.
Adaugă roșiile tocate. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și taie-le mărunt înainte de a le adăuga. Adaugă sare și piper după gust. Lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional. La final, adaugă frunzele de busuioc rupte.
Descoperă și o rețetă de sos de roșii aromat, ideal pentru paste și pizza.
Asamblarea și gratinarea
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Într-un vas termorezistent, pune un strat subțire de sos de roșii. Adaugă un strat de gnocchi, apoi presară bucăți de mozzarella și parmezan ras. Continuă cu un alt strat de sos, gnocchi și brânză până când epuizezi ingredientele, terminând cu un strat de brânză.
Prepară Gnocchi alla Sorrentina la 200 de grade Celsius timp de 15-20 de minute sau până când brânza este topită și rumenită deasupra.
Scoate vasul din cuptor și lasă-l să se răcească ușor înainte de a-l servi. Decorează cu parmezan răzuit și frunze proaspete de busuioc.
Poftă bună!