Dovleceii sunt printre cele mai populare legume, de care ne putem bucura pe tot parcursul anului. Sunt și foarte versatili pentru că îi putem folosi în multe preparate, cuprinzând toate categoriile de rețete. Putem prepara din dovlecei salate și aperitive, supe și ciorbe, mâncăruri scăzute, conserve și chiar deserturi. Au un gust neutru și pot fi asociați cu multe alte ingrediente.
Din categoria conservelor, putem include dovleceii și în rețetele de murături, dar și în cele de compot, gem sau dulceață. Putem prepara din dovlecei chiar și sosuri delicioase pentru pizza și paste.
Descoperă aici și o rețetă de sos de dovlecei cu ardei copți pentru iarnă. În continuare, îți oferim rețeta gogoșilor, detaliată pas cu pas.
Gogoși din dovlecei, turnate cu lingura – Ingrediente
- 2 dovlecei medii
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 200 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță scorțișoară (opțional)
- 1 praf de sare
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta gogoșilor din dovlecei – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de gogoși, va trebui să te ocupi de pregătirea dovleceilor.
Spală dovleceii și dă-i pe răzătoarea mică. Pune dovleceii rași într-o sită și presară un praf de sare peste ei. Lasă-i să stea 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă. După acest timp, stoarce-i bine pentru a elimina cât mai multă apă posibil.
Descoperă și o rețetă de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.
Cum prepari aluatul pentru gogoși din dovlecei, turnate cu lingura
Sparge ouăle într-un bol mare și amestecă-le cu zahărul și zahărul vanilat, până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă dovleceii bine storși și amestecă din nou până la omogenizare.
Într-un alt bol, trece făina prin sită, amestecată cu praful de copt și scorțișoara (dacă folosești). Adaugă treptat acest amestec de ingrediente peste compoziția de ouă și dovlecei, amestecând continuu până când obții un aluat omogen.
Pune uleiul la încins într-o tigaie așezată la foc mediu. Cu ajutorul unei linguri, ia din aluat și pune în tigaie, când uleiul este bine încins. Completează cu gogoși în ulei atâtea câte încap, dar nu le înghesui, pentru a le putea întoarce cu ușurință. Prăjește gogoșile timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante la exterior.
Scoate gogoșile din tigaie și pune-le pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.Transferă-le apoi în boluri sau pe platouri de servire. Opțional, presară zahăr pudră peste ele cât sunt încă calde.
Poți adăuga și alte arome în compoziția pentru gogoși din dovlecei, turnate cu lingura. Un exemplu ar fi coaja rasă de lămâie sau portocală, pentru un plus de prospețime.
Dacă preferi o variantă mai sănătoasă, poți coace gogoșile în cuptor pe hârtie de copt, la 180°C, timp de aproximativ 20 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului de coacere. Descoperă aici și rețeta clasică de gogoși cu iaurt, turnate cu lingura.